INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  TRAGEDIE ÎN SIRIA

Antrenorul român la un pas de tragedie: „M-au sunat să vin în Siria cu două zile înainte de cutremure. Poate că acum eram și eu prins sub dărâmături”

Articol de - Publicat miercuri, 08 februarie 2023 12:26 / Actualizat miercuri, 08 februarie 2023 12:42

Antrenorul Valeriu Tița (56 de ani) a fost la un pas de tragedie. Fusese chemat să preia o echipă din Siria cu doar două zile înainte de devastatoarele cutremure din Turcia, care au provocat mii de decese și în rândurile sirienilor.

  • Două seisme puternice au zguduit luni, 6 februarie, Turcia și Siria. Primul cutremur de 7,8 grade pe scara Richter a avut loc la ora 4.17 dimineață, la adâncimea de 17,9 de kilometri, în partea de sud a țării, în provincia Gaziantep. Cutremurul a fost resimțit puternic și în Siria. 
  • La câteva ore distanță, a urmat un altul mare în Turcia, plus alte replici. 
  • Cifrele sunt îngrozitoare: ultimele rapoarte ale autorităților au anunțat peste 9.400 de decese, în Turcia în jur de 7.000, în Siria vecină peste 2.400, fiecare oră aducând și mai multe victime.
De-asta a luat Tavi „galben”! » GSP lămurește scenele confuze din finalul derby-ului: două motive pentru care Colțescu l-a „suspendat” pe Popescu
CFR Cluj - FCSB 0-1
De-asta a luat Tavi „galben”! » GSP lămurește scenele confuze din finalul derby-ului: două motive pentru care Colțescu l-a „suspendat” pe Popescu

Antrenorul Valeriu Tița a evitat dezastrul. Fusese chemat la o echipă din Siria

Valeriu Tița, 56 de ani, este mai puțin cunoscut în România, dar are un nume respectat în Siria, fiind cunoscut în lumea fotbalului arab. În prezent severineanul îi mai ajută pe cei de la Viitorul Șimian (locul 3 în C7), dar tocmai a fost solicitat să revină la Alep, la Al Ittihad, pentru a conduce formația locală în lupta spre un nou titlu

În 2010, Tița a cucerit Cupa Asiei cu formația siriană, apoi a antrenat în alte două rânduri naționala acestui stat greu încercat de soartă.

Deunăzi, mai exact week-end-ul trecut, Valeriu a fost solicitat să se întoarcă la Alep, în Siria, care acum este din nou în atenția mapamondului prin numărul de victime cauzate de seismul de luni dimineața.

Foto: Imago
Foto: Imago
+10 FOTO

Valeriu Tița a refuzat oferta din Siria: „Parcă m-a ghidat Dumnezeu”

„Mi-e greu să vorbesc, fiindcă sentimentele se amestecă. Sâmbătă, m-au sunat oamenii de la Al Ittihad, de la Alep, m-au chemat să preiau echipa, că se luptă la titlu. Parcă m-a ghidat Dumnezeu. «Vă rog să mă scuzați, nu vă supărați, dar nu vreau să plec din țară, din România, am ceva probleme de rezolvat»

Oamenii au insistat, era tentantă lupta pentru un nou trofeu, dar am spus pas. Apoi, luni dimineață, am văzut ce s-a întâmplat. E groaznic”, a mărturisit Valeriu Tița într-un dialog pentru Libertatea.

Valeriu Tița: „Prietenii mă întreabă: «Cu ce i-am greșit lui Allah, că ne rugăm zilnic?!»"

Antrenorul român la un pas de tragedie: „M-au sunat să vin în Siria cu două zile înainte de cutremure. Poate că acum eram și eu prins sub dărâmături”
Valeriu Tița nu mai este selecționer al Siriei din februarie 2022

Nordul Siriei a fost devastat de cutremurul de la începutul săptămânii. Ultimul bilanț al autorităților arată că numărul morților este de peste 2.400 atât în zonele controlate de guvern, cât și în zonele controlate de opoziție. Iar numărul crește, îngrozitor. 

Cutremurul s-a resimțit mai ales în orașul Alep, fost centru comercial al Siriei dinainte de război. Războiul a lăsat deja urme uriașe asupra urbei. Alep este sub control guvernamental, doar că mulți sirieni trăiesc în clădiri dărăpănate.

„Am mulți prieteni acolo, vorbim frecvent, este greu de descris în cuvinte durerea pe care o au acei oameni. Mi-au zis că 35 la sută din clădirile Alepului au fost puse la pământ de acest cutremur. Oricum, clădirile erau ca vai de ele după război, erau deteriorate. Mi-e greu și să vorbesc cu oamenii de acolo, v-am zis, durerea este uriașă. 

«Cu ce am greșit noi? Cu ce l-am mâniat pe Allah, fiindcă ne rugăm zilnic, iar după război ne-a dat cutremurul ăsta? De ce?». Reacțiile lor te debusolează”, a povestit Tița.

Un copil ucis în război, altul la cutremur

Valeriu are un fost colaborator de la naționala Siriei, lovit de acest cataclism. „Am vorbit cu un fost antrenor de-ai mei. Mi-a zis că i-a murit băiatul la Universitate, a fost prins sub dărâmături. M-a lovit crunt! Știam că a mai avut un copil, un băiat, ucis de război. Vă dați seama ce drame sunt acolo?! 

Mulți sirieni nu știu de ce a pornit războiul acolo, acum a venit și cutremurul. Oamenii ăia cum scapă de o nenorocire, cât de cât, dau de alta.

Acum, stau și mă gândesc că, dacă aș fi acceptat oferta sâmbătă, să mă întorc în Siria, oricum oamenii voiau să vin de urgență la Alep, poate că eram și eu prins sub dărâmături sau, Doamne ferește!, cine știe pe unde”, a reacționat olteanul cu experiențe multiple în lumea arabă, începând cu 2010.

„Cenușiul vieții mi-aduce aminte de trecutul nostru”

Anul trecut, Valeriu Tița, la acea vreme selecționerul naționalei siriene, povestea cum este viața lui pe tărâmul unde lacrimile udă pământul sfâșiat de războaie și lupte civile. Conflictele armate nu l-au ținut departe pe român de Siria sau de o zonă de care cei mai mulți ar fugi mâncând pământul. 

A fost selecționerul Siriei, le-a pregătit pe Al Ittihad și Al Mina Basra, iar în lumea arabă, pe Al Sharjah (Emiratele Arabe Unite), pe Al Faisaly (Iordania), pe Safa și pe Al Nejmeh (Liban) și pe Al Orubah (Arabia Saudită).

„E liniște, da, dar se simte, se vede că țara a trecut printr-un război. De la clădiri, la pulsul oamenilor, iar la intrare în oraș sunt filtre de poliție și de armată. Este o atmosferă care te apasă, deși eu îndrăgesc mult zona și țara. Cândva, în Siria era o viață înfloritoare, acum e multă tristețe. 

Oamenii sunt necăjiți, dar sufletiști. Alep mă duce cu gândul la trecutul nostru, când eram în comunism. Inflația e uriașă, oamenilor le e greu să se pună iar pe picioare”, a relatat Tița pentru Libertatea în ianuarie 2022.

400.000 de morția lăsat în urmă războiul din Siria

Mai multe știri despre acest subiect: 

Christian Atsu a fost găsit! Care e starea fotbalistului după ce a fost prins sub dărâmături

Un fost internațional sirian a fost găsit mort în ruine alături de fiul lui, ca urmare a cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
elgabri
elgabri  •  08 Februarie 2023, 13:13

Si eu am scapat la fel am vrut sa merg in vacanta in Turcia ;)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

marcelclujnapoca
marcelclujnapoca  •  08 Februarie 2023, 13:07

Fie painea cat de rea tot mai bine-n tara mea !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează