OPINII  »  EDITORIAL

A meritat Realul?

Articol de - Publicat marti, 31 mai 2022 15:39 / Actualizat marti, 31 mai 2022 15:43

Primul răspuns la întrebarea din titlu ar trebui să fie afirmativ. Da, Real Madrid a triumfat pe bune în Champions League. Între altele, în ideea că, depășind eșecul surprinzător suferit acasă cu Sheriff Tiraspol, ea a câștigat grupa cu 5 puncte peste Inter. După care le-a învins pe PSG, pe Chelsea (campioana en titre), pe Manchester City și, în finală, pe Liverpool.

Traseu impecabil, de vis, nu? Când faci atâtea victime celebre și aduni atâtea onoruri, e greu să te mai conteste cineva. Le coși gura până și celor mai aprigi inamici. Veți afla însă că lucrurile nu stau chiar așa. Că sunt destui cei care, în Spania și nu numai, pun sub semnul îndoielii justețea izbânzii madrilene.

Faptul că Real a revenit aproape neverosimil în 3 meciuri, de la 0-1 la 3-1 în returul cu PSG, de la 0-3 la 2-3 în cel cu Chelsea și din nou de la 0-1 la 3-1 în manșa decisivă cu City, cu goluri în minutele 90, 90+1 și chiar 95 (din penalty)!, e privit de unii și ca un semn de slăbiciune. În sensul în care adversarii i-au avut de fiecare dată în mână pe Los Blancos și i-au scăpat printre degete. Ibericii câștigând grație norocului ori arbitrilor.

Asemănător s-a comentat și finala, în care Real a înscris golul victoriei din singurul șut pe poarta lui Alisson (9 la cea apărată de Courtois!), în vreme ce Liverpool a avut o bară și mai multe ocazii în startul unei întâlniri pe care a dominat-o copios. Ieșiți anevoie din încercuire, dar în viteză și derutant, spaniolii au încheiat unul dintre contraatacuri cu golul lui Vinicius Junior. Gol meritat sau nu în raport cu aspectul general al partidei, cine poate pretinde că știe care-i adevărul și unde se ascunde el?!

A meritat Realul?

Un ziar a apreciat că Real din finală a însemnat 70% Courtois, cu 5 parade fenomenale, 20% Benzema, mintea limpede, ceilalți reprezentând numai 10%. Procente forțate, dar nu lipsite de rațiune. Căci Courtois a fost fabulos, providențial. Iar Benzema, golgheterul UCL cu 15 goluri din 12 meciuri, a dovedit încă o dată, să nu se supere Cr. Ronaldo, Haaland, Lewandowski ori Messi, că e numărul 1 în lume în acest moment. Ba și la 34 de ani și jumătate, vârstă la care, cu un deceniu în urmă, până și superstarurile își luau adio de la performanță.

Dacă madrilenii pot respinge lesne multe critici, una dintre ele îi lasă, e și părerea mea, fără replică. Îi încurcă rău. Ea se leagă de confruntarea cu PSG de pe "Bernabeu", în care, la 1-0 pentru parizieni, meciul curgea liniștit spre calificarea acestora. Dar Real a izbutit egalarea în minutul 61, după ce Benzema l-a faultat clar (opinia tuturor experților) pe Donnarumma! Intervenție neregulamentară asupra portarului, și el imprudent, pe care "centralul" olandez Makkelie n-a sancționat-o! Bizar, n-a catadicsit nici măcar să verifice faza la VAR!

În situația în care Makkelie ar fi fluierat ce trebuia, ce era obligat să fluiere, probabil că RM ar fi părăsit Champions League încă din "optimi" și istoria UCL s-ar fi scris altfel. E însă doar o supoziție. Dincolo de ea, discuția că Real s-a bucurat întotdeauna, în Spania, ca și în afară, de simpatia și sprijinul arbitrilor continuă. Deși vechi fan blanco, recunosc că nu fără temei. 


Comentarii (28)
rinus_michels_87
rinus_michels_87  •  01 Iunie 2022, 23:04

Ai scos pe tapet o faza de arbitraj discutabila, cea cu Makkeli. Daca tot suntem la faze de arbitraj discutabile, ti as sugera sa o analizezi si pe cea din finala, cu presupusul offsaid la Benzema, care ar fi facut ca scorul sa fie 2-0. La 2-0 acest articol de blog era derizoriu. Desigur, ca e derizoriu si asa, dar cu atat mai mult.

Coyotte
Coyotte  •  01 Iunie 2022, 21:21

Real Madrid e Regina Europei ! Punct !

opinez
opinez  •  01 Iunie 2022, 10:41

Sentiment de deja-vu. Acum vreo 20 de ani un Bayer Leverkusen in mare forma cu Ballack si cunostinta noastra mai veche Daum pierdea nemeritat zic eu la Glasgow. Real a avut intotdeauna sansa si priceperea de a castiga finale. Cam ca Milan.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează
Close