OPINII  »  EDITORIAL

Acuzații discutabile

Articol de - Publicat luni, 22 martie 2021 15:22 / Actualizat luni, 22 martie 2021 16:06

După cazul Colțescu, pe marginea căruia s-a exagerat la greu, lumea fotbalului se confruntă cu un altul de posibil rasism. Mai complicat, deoarece include acuzații reciproce, dar și, veți constata îndată, interpretabile. 

Bref, la finalul returului dintre Glasgow Rangers și Slavia Praga, din care noi am reținut mai ales golul de maestru înscris de Nicu Stanciu din lovitură liberă, mijlocașul formației scoțiene, Glen Kamara, l-a luat la bătaie pe fundașul central al Slaviei, Ondrej Kudela! L-a umplut de sânge! Asta ca răzbunare, întrucât cehul i-ar fi adresat pe parcursul meciului cuvinte rasiste. 

Haideți să vedem cine-s personajele! Kamara este internațional finlandez (27A) de culoare, 25 de ani, născut la Tampere, dar cu origini africane, din Sierra Leone. La rându-i, Kudela, 6 prezențe în naționala Cehiei, va împlini 34 de ani chiar vineri, deci nu te-ai aștepta ca, la experiența lui, să-și înjure adversarii. Kudela recunoaște însă că a făcut-o. Enervat de o intrare violentă a lui Kamara, i-a șoptit că "e un nenorocit"! 

Evident, versiunea finlandezului diferă. După ce însuși Steven Gerrard i-a luat apărarea elevului său, considerându-l "racialy abused", Kamara s-a declarat "șocat și îngrozit". Deoarece, Kudela i-ar fi spus la ureche, acoperindu-și gura cu mâna, "Ești o nenorocită de maimuță, asta ești!". 

Avându-l martor pe coechipierul Bongani Zungu, tocmai introdus pe teren, Kamara a depus plângere la poliția locală împotriva lui Kudela. Dar și la UEFA, căreia i-a cerut toleranță zero față de rasism. Cartonaș roșu. În paralel, Slavia a solicitat și ea forului de la Nyon să ancheteze incidentele de după meci și, firește, să ia măsuri drastice contra vinovatului. Adică a lui Kamara. 

Acuzații discutabile
Scandal între jucători la meciul Rangers - Slavia

Nu încape îndoială că rasismul reprezintă o moștenire ce se cuvine grabnic lichidată. O plagă, aici nu-i de târguit. Pe de altă parte, e la modă, în trend, să acuzi pe cineva de rasism, fie și fără s-o probezi, deoarece știi că respectivul va fi judecat cu asprime maximă. La sânge. Și e logic, absolut normal, să se întâmple așa. Să se taie în carne vie. Dar să fie rasism dovedit, nu bănuială de rasism! 

Dificil însă de apreciat, chiar foarte, dacă se poate vorbi despre rasism în situația de la Glasgow. Să sperăm că UEFA va descâlci ițele, deși nu-i va fi nici ei simplu. Întrucât va avea de ales între cuvântul lui Kamara și cuvântul lui Kudela, care se bat cap în cap. Fiecare arată cu degetul spre celălalt. Iar unii pretind, chiar sărind rău calul, ca Slavia să fie exclusă din EL! 

Mai întâi, UEFA va trebui să lămurească niște lucruri. De pildă, cum de, înaintea arbitrului și a restului jucătorilor, sud-africanul de culoare Zungu a reușit să audă, singurul dintre toți!, jignirile lui Kudela?! În condițiile în care Kamara însuși precizase că fundașul ceh și-a acoperit gura cu mâna?! Fin auz trebuie să aibă sud-africanul, celebru după ce în 2014, pe când juca în țara lui, la Mamelodi, a fost ținta unei tentative de răpire! 

Nu mă erijez în avocatul vreuneia din părți. Chiar nu-i treaba mea. Mă întreb însă, și vă întreb și pe dumneavoastră, dacă nu cumva Kamara a lansat acuzația de rasism ca să scape mai ușor de vina de a fi început bătaia de pe culoarul de la Ibrox Park? Poate greșesc, dar finlandezul mi se pare puțin credibil. Foarte puțin.


Comentarii (16)
cita
cita  •  23 Martie 2021, 13:12

Sunt două chestiuni distincte în acest caz: una e bătaia între cei doi, alta e acuzația de rasism. E necesar a fi tratate separat, că nu se amestecă, în opinia mea.

1211076955587563
Popescu Silviu  •  23 Martie 2021, 11:21

A disparut "justitiarul" Tolontan ?

dubluv
dubluv  •  22 Martie 2021, 20:59

sa va inchideti telefonul cand mergeti la teatru, dle Ioanitoaia. Sau sa nu mai mergeti.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează