OPINII  »  EDITORIAL

Ca la noi la nimeni!

Articol de - Publicat miercuri, 25 august 2021 14:30 / Actualizat miercuri, 25 august 2021 14:35

Când privești lotul anunțat de Rădoi pentru partidele oficiale din septembrie, sare în ochi numărul mare de "străini", 15 din 26. O primă dovadă că selecționerul nu dă doi bani pe Liga 1. 

Surprinzător și neplăcut e însă faptul că 5 dintre cei 15 evoluează în eșaloanele secunde din Italia (Nedelcearu, M. Marin, Man), Spania (Rațiu) și Germania (Nedelcu)! N-am la îndemână o statistică, dar mă îndoiesc să fi fost vreodată atâția divizionari B chemați la Mogoșoaia! Nu stăm deloc bine, așa-i?

În condițiile în care pe listă apar 6 debutanți (Aioani, Ghiță, Rațiu, M. Marin, Cordea, Markovici), în raport cu partida pierdută în urmă cu 11 luni la Reykjavik, 1-2, Rădoi i-a mai păstrat doar pe Cr. Manea, Camora și Alibec dintre titulari, pe Cicâldău și I. Hagi dintre cei introduși pe parcurs. Clar că, venind cu 21 de nume noi, a remaniat masiv.

Lesne de observat că a mers pe ideea întineririi, din moment ce 15 din cei 26 au 24 de ani sau chiar mai puțin, Markovici 20, Aioani 21, A. Vlad, Cordea, Drăguș, I. Hagi 22 etc. Idee la care unii, inclusiv subsemnatul, nu subscriu, ei refuzând întinerirea ca scop în sine. Și susținând că naționala trebuie să fie alcătuită din jucătorii cei mai în formă, aleși în afara criteriului vârstei. Pentru tineri există U19, U20, U21 și așa mai departe.

Înainte de a se ocupa de ziua de mâine, orice selecționer realist, cu picioarele pe pământ, trebuie să dea prioritate zilei de azi. Întrucât fotbalul se joacă în prezent, nu în viitor, e nevoie să câștigi meciuri acum și să obții calificări. Numai la noi, care n-am mai îndeplinit niciun obiectiv major de mult timp, se judecă lucrurile pe dos.

Ca la noi la nimeni, din care pricină, neavând cu ce ieși în față, administrația Burleanu se bate cu pumnii în piept cu promovarea tinerilor, operațiune, de regulă, forțată. Pentru că, să-mi fie iertat, e prea repede pentru Markovici să ajungă la națională. Ca și, părerea mea, pentru Aioani, A. Vlad, Cordea sau Drăguș. Iar Rădoi, beneficiarul unei conjuncturi favorabile, e exponentul fidel al politicii federale ce-a prăbușit naționala în lumea a treia.

Ca la noi la nimeni!
Mirel Rădoi

Fără să aruncăm întreaga vină pe Rădoi, căci e secetă în fotbalul românesc, sărăcie lucie, putem discuta pe marginea unora dintre opțiunile sale. Personal, nu-l suspectez, precum unii, că și-a servit nașul, pe Gigi Becali, atunci când, ca să le ridice cota, a convocat 4 jucători de la FCSB, cei mai mulți!

Totuși, de ce Cordea și nu, să zic, Petrila? De ce A. Vlad, care gafează des, și nu H. Moldovan de la Rapid, care n-a primit gol în actualul sezon? De ce Camora, în pasă neagră, și nu Bancu? Nu cumva Nistor merita înaintea lui Olaru sau a lui Rotariu, lăsat rezervă la Ludogoreț în returul de UCL cu Malmo?

Ca să sperăm la o minune în preliminariile CM, va trebui să marcăm neapărat la Reykjavik și la Skopje, dar în lot figurează 3 atacanți mari și lați! Alibec, care încă nu s-a acomodat în Gruia, Drăguș, care în 5 etape n-a fost niciodată titular la Standard Liege, și puștiul Markovici, o promisiune, nu o certitudine.

Ce pare să nu înțeleagă Rădoi, ori chiar nu înțelege, e că nu vii la națională ca să înveți, ci ca să predai. El a venit, din păcate, prea devreme.


Comentarii (30)
dubluv
dubluv  •  27 August 2021, 08:18
Postat de terente1 pe 26 August 2021, 20:08

hai ma sa-l punem antrenor pe ioanitoaia ca le stie. in afara de Camora, ceilalti meritau o sansa.

si arbitru si presedinte la FRF, ca tot saliveaza dupa banii lui Burleanu.

terente1
terente1  •  26 August 2021, 20:08

hai ma sa-l punem antrenor pe ioanitoaia ca le stie. in afara de Camora, ceilalti meritau o sansa.

764468963651742
Ilie Golombioschi  •  26 August 2021, 20:02

Cu jucatori adusi de la echipe din strainatate si cu jucatori peste 28 de ani adio transferuri benefice pentru cluburile romanesti si bani din transferuri ciu-ciu ca oricum ne dau banii afara din casa!

Vezi toate comentariile (30)
Comentează