OPINII  »  MANCHESTER UNITED

Casemiro și tentația milioanelor

Articol de - Publicat luni, 22 august 2022 09:39 / Actualizat luni, 22 august 2022 09:56

Când a apărut știrea, pe la începutul săptămânii trecute, cum că Manchester United îl vrea neapărat pe Casemiro, mulți au zis că e încă una din acele bombe de presă ce vor face fâs în câteva ore. 

Ideea că Manchester United îl vrea pe Casemiro părea a fi credibilă, posibilitatea ca brazilianul să lase liniștea și statutul de la Madrid pentru a se muta în haosul de la Manchester era, în schimb, privită cu multă reticență. Și totuși, iată, afacerea s-a făcut și încă foarte rapid, o rapiditate construită din durerile celor de la United, care nu s-au uitat la bani, și stilul lui Florentino Perez, care se uită întotdeauna la bani.

Jorge Valdano scotea în evidență, în editorialul său de sâmbătă din „El Pais", posibila dilemă a lui Casemiro: milionar cu glorie la Real Madrid sau supermilionar cu riscuri la Manchester United? Club pe care Valdano îl caracteriza sec: "În acest moment, cel mai mare cimitir de talente din toată Europa". Casemiro avea un salariu mare la Madrid, undeva spre 6 milioane de euro net, în schimb la United va avea unul uluitor, aproape dublu. Ceea ce, se vede treaba, a contat.

Am spus de multe ori: e bine să nu gândim noi cu mintea noastră pentru alții. Căci nu știm ce e în mintea lor, care sunt prioritățile lor, problemele lor, afacerile lor, eventual și orgoliul lor. Poate că lui Casemiro (ca și lui Lewandowski la Bayern) nu i-a convenit foarte tare că Real Madrid deja i-a căutat și adus un posibil înlocuitor. În fond, contractul lui cu Real Madrid expira în 2025, când va fi împlinit 33 de ani, deci nu avea cine știe ce stres din punctul ăsta de vedere, mai ales că, la o adică, îl putea prelungi, în stilul Modrici, an după an. 

Casemiro și tentația milioanelor
Casemiro, Real Madrid // foto: Guliver/gettyimages

United i-a oferit însă 5 ani (4 plus unul opțional) și un soi de liniște care e posibil să-i fi surâs. Plus un anumit statut în vestiar, căci va fi al treilea în ierarhia salariilor, după Cristiano și De Gea. Posibil al doilea, dacă totuși lui Cristiano i se va deschide în cele din urmă una din ușile la care tot bate cu insistență Jorge Mendes.

Ce speră Manchester United de la Casemiro e limpede: siguranță. Experiența lui, profesionalismul lui, anvergura lui, toate ajută o echipă în derivă și un antrenor dominat de confuzii. De aici și insistența englezilor ca transferul să se facă rapid. E greu de spus acum dacă brazilianul va izbuti să rezolve de unul singur toate problemele de la noua sa echipă, mai degrabă nu, întrebarea e dacă nu cumva aceste probleme vor apărea și la Real Madrid

E clar că un plan era deja creionat prin aducerea lui Tchouameni, dar mă tem că acest plan nu includea ca internaționalul francez să fie aruncat atât de repede în furtunile ce pot apărea la mijlocul terenului, mai ales că el nu prea a interpretat la Monaco acest rol. Însă Florentino Perez a acționat și de această dată cu instinctul omului de afaceri, pe care l-a mai dezvelit în atâtea alte situații, Cristiano Ronaldo, de exemplu. 

La câți bani a oferit United pentru un jucător de 30 de ani, care costase puțin, 13 milioane în total, care câștigase tot ce se putea câștiga din punct de vedere fotbalistic și care în sezonul trecut a cam alternat prestațiile bune cu unele mediocre, tranzacția pur și simplu nu putea fi refuzată. Mai ales de Florentino, care-i privește pe fotbaliști ca pe niște mijloace fixe ale uneia din multele sale societăți.

Ce speră Real Madrid după Casemiro? Să nu se repete cazul Makelele. Primul meci post-Casemiro, cel de sâmbătă de la Vigo, a fost suav, dar nu e un reper. Pe la iarnă vom vedea dacă planul madrilenilor a fost bun sau dacă va fi nevoie de un nou Gravesen. 


Comentarii (4)
maradona79
maradona79  •  25 August 2022, 01:52

Nu inteleg cum Realul nu vede un talent ca Oct. Popescu. Sau poate ca l-au ochit deja dar nu sunt dispusi sa achite 100 milioane de euro.

melcul_furios
melcul_furios  •  23 August 2022, 14:26

Interesant faptul ca dupa ce articolul asta era deja scris United a batut-o pe Liverpool si a jucat chiar foarte bine (dincolo de absentele foarte multe ale lui Liverpool). In acelasi timp ETH este un antrenor cu rezultate si United are sansa sa creasca mult, nu doar sa ramana acel cimitir de talente, in sfarsit au un antrenor cu un stil de fotbal spectaculos si asta se va vedea si in rezultate si in audiente. Daca mai reuseste 2-3 victorii dupa asta de ieri lumea se va uita foarte serios la ei pe cand Chelsea pare sa scada.

FCUCraiova
FCUCraiova  •  23 August 2022, 13:01
Postat de AlessandroNesta pe 22 August 2022, 16:51

Vanzarea lui Casemiro este o afacere excelenta pentru Real. Florentino Perez e un maestru. Casemiro e in declin. United o sa regrete in 2-3 sezoane contractul lui si o sa-l dea probabil gratis la Juve. Iar Real.. cum ai zis si tu.. daca nu merge Tchouameni, aduc inlocuitor in iarna (isi permit unul decent la 50 -60 mil si tot raman cu profit).

Sincer nici nu stii daca este nevoie sa aduca inlocuitor la iarna pentru Touchameni pentru ça acolo este si Camavinga Care déjà a demonstrat in acest an in campionat si chiar si in UCL ça poate sa joace in locul lui Casemiro,

Vezi toate comentariile (4)
Comentează