OPINII  »  EDITORIAL

Cu batista pe țambal

Articol de - Publicat luni, 19 aprilie 2021 15:22 / Actualizat luni, 19 aprilie 2021 15:26

FRF a anunțat zilele trecute lansarea Academiei Naționale de Fotbal, care va deveni, conform lui Răzvan Burleanu, "cel mai important furnizor de servicii educaționale din sport". Chiar așteptăm să devină, de aceea nu-i de criticat, dimpotrivă, inițiativa în discuție.

Nu-i însă ușor de înțeles de ce actuala administrație federală a avut nevoie de 7 ani de domnie pentru a realiza că, simplificând un demers mai amplu, Școala de Antrenori a FRF trebuie înlocuită. În ediția de vineri, Gazeta o numea "Școala federală de diplome" și arăta cu exemple ce valoare au licențele acordate de ea și cât le prețuiesc cluburile. Puțin spre deloc, probă că tehnicienii a două dintre cele 6 echipe de L1 prezente în play-off, Poenaru de la Clinceni și Croitoru de la Botoșani, n-au calificarea cerută. După cum n-o au nici Balint de la UTA, Prepeliță de la Argeș, Iosif de la Rapid și alții.

Înființarea ANF a fost însoțită, evident, de focurile de artificii cu care ne-au obișnuit Burleanu et Comp. Așa am aflat că n-au scăpat prilejul de a saluta momentul Arsene Wenger și Thomas Junod, Fernando Gomes și Florent Malouda, ba și însuși Andrea Agnelli. Foarte frumos. Chiar eram convinși că președintele federației portugheze și patronul lui Juventus Torino nu puteau dormi noaptea de grija noastră!

Totul e însă imagine la FRF, nu-i nimic nou aici. Să vadă și să audă lumea. Să rămână cu o impresie favorabilă chiar dacă în majoritatea situațiilor aceasta e falsă. Cosmetizată spre a induce în eroare și a transmite mesajul dorit. Când are interes ca opinia publică să creadă ceva, administrația Burleanu știe ce și cum trebuie făcut. Când însă nu-i convine, nu ezită să pună, scuzați expresia, batista pe țambal. Ascunde în anonimat, camuflează, ce nu-i pică bine.

Cu batista pe țambal
foto: www.frf.ro

De pildă, a trecut în pas forțat peste faptul că, deși repartizată într-o grupă accesibilă, cu Serbia, Macedonia de Nord și Bosnia-Herțegovina, naționala de futsal a ratat luna asta calificarea la Euro 2022. Știrea s-a strecurat neobservată, cu toate că, citez dintr-un comunicat federal, "susținerea financiară a FRF pentru futsal a crescut, au fost create noi competiții și s-a dezvoltat permanent formatul celor existente". Bla, bla, cunoașteți placa.

În realitate, nu-i de neglijat fotbalul în sală, cât timp el dispune de 36 de voturi în Adunarea Generală, 13% din totalul decidenților. La fel, e reprezentat în Comitetul Executiv. Futsalului i se alocă sume consistente din bugetul FRF, citiți mai sus. Federația explică adesea că nu posedă fonduri să ajute cluburile din L1 și L2 pentru că dirijează bani mulți către fotbalul de sală și către cel feminin!

Se mai întâmplă, corect, să se rateze participarea la un turneu final sau la altul. Noi chiar ne-am specializat în așa ceva. Am descoperit însă cu stupoare că 4 dintre cei 15 membri ai lotului nostru național de futsal, de regulă titulari, sunt naturalizați, un portughez și trei brazilieni!

Da, e clar, lesne de dedus că, sprijinit substanțial de FRF, futsalul tricolor se dezvoltă necontenit și scoate talente pe bandă rulantă. În acești 7 ani de când Burleanu conduce federația, el a luat un mare avantaj. Zboară. Ar trebui găsit cineva să-l mai oprească.


Comentarii (12)
cornelcc
cornelcc  •  21 Aprilie 2021, 08:59

Va mai amintiti campania de presa impotriva lui Radoi, cand presa cerea insistent sa nu i se permita sa stea pe banca FCSB-ului fara licenta pro a burleanului? Acum, cei ce sunt in aceeasi situatie, sunt mangaiati usor pe crestet si scuzati, vina fiind diploma sub-apreciata a burleanului. Nu mai apare nici un naum, geambas sau raurean sa ceara inlaturarea de pe banca a “principalilor” fara diploma! Ce ziceti tov. OI, e cinstita aditudinea presei? Corecta? Deontoloaga? Din cate imi amintesc,faceati parte din maretul cor al contestatrilor.

to_aia
to_aia  •  20 Aprilie 2021, 10:08

Articol pt. Lucescu... Aprilie 2021 Domnule Lucescu, Cu prilejul unei zile oarecare şi al Sfintelor Sărbăori Pascale, sunt onorat să vă adresez sincere urări de sănătate, viaţă îndelungată şi tot binele din lume. Folosesc această minunată oportunitate, neînspăimântat de bănuieli, pentru a reitera sentimentele mele de respect, consideraţie şi preţuire. Firea dumneavoastră, uluitor de blândă, pătrunzătoare şi blajină, - se constituie într-un ansamblu fundamental şi tainic de elemente cosubstanţiale ce transced de dincolo de mit, - ne atenţionează că, putem conchide : « Generalului de seamă, ursita i se potriveşte după inima sa, iar primejdiile îi ştiu de frică ». Se cuvine a mai adăuga, anvergura, rezonanţa, importanţa instituţiilor şi a înaltelor demnităţi în care aţi fost investit, secondate de nobleţe şi nestăvilite porniri subtile spre desăvârşire, care s-au constituit în « cărări de granit » către Altarul Oştirii Române, înnobilând în chip majestuos Arhitectura Apărării Naţionale. Aţi deschis pentru noi, calea spre izbânzi şi profunde trăiri sufleteşti cu un înalt grad de intensitate. Aşadar, ce poate fi mai înălţător când, aflându-ne pe CORABIA, în care străbatem MAREA VIEŢII, supusă oricând naufragiului, nu suntem singuri ci, undeva, în ascunzişurile sale, se află dimpreuna călătorind, îngerul nostru păzitor. La mulţi ani ! Hristos a înviat ! Familia IOANITOAIA

to_aia
to_aia  •  20 Aprilie 2021, 10:02

Ce titluri de articole ! Pompoase si fara nici o noima. Mai ai... asa ceva ?

Vezi toate comentariile (12)
Comentează