OPINII  »  EDITORIAL

Titlurile se câștigă ca pe vremea Cooperativei!

Articol de - Publicat joi, 06 mai 2021 17:31 / Actualizat joi, 06 mai 2021 21:44

Când ziariștii fac dezvăluiri despre anumite metode imorale la care apelează șefii cluburilor sau când scriu despre partide care ridică semne de întrebare, tendința celor din interiorul fotbalului e să dezmintă vehement, să ridice acreditări, să amenințe cu tribunalul. Ce ne facem însă atunci când chiar cineva din fotbal vine și face aceste acuzații? Care nu fac altceva decât să confirme ceea ce presa scoate la iveală campionat de campioant.

Mărturisesc că am citit de două-trei ori declarațiile incredibile pe care i le-a făcut Attila Hadnagy, directorul sportiv al celor de la Sepsi, colegului de la GSP, Vlad Nedelea. Subiectul era stoperul Rachid Bouhenna, cel despre care ziariștii ăștia prea suspicioși au scris de luni bune că ar fi semnat deja pentru CFR Cluj și că eliminarea pe care a suportat-o în meciul direct cu CFR, din returul sezonului regulat, produsă extrem de devreme în meci, la 0-0, a părut foarte ciudată și de neexplicat. Eliminare care avea să faciliteze succesul clujenilor la Sf. Gheorghe, scor 1-0! Să reluăm împreună aceste declarații ale lui Hadnagy. Merită din plin:

  • „Cred că a semnat cu CFR nu acum, nici în urmă cu 2-3 săptămâni, ci din decembrie sau ianuarie 2021. Așa cred eu"
  • "Acum pot să mă gândesc la acel «roșu» pe care l-a luat? Pot! Nu-l acuz, dar am dreptul să fiu suspicios. Avea «galben», iar la pauză, Leo, care avea Covid-19, a discutat cu el la telefon, i-a spus să fie atent! Ce a făcut el? Exact pe dos! A intrat cu două picioare, să fie sigur că ia «roșu». Plus că nu avea ce căuta în acel loc, pe partea stângă"
  • "Foarte dubios ni s-a părut acel episod. Am tăcut, dar ne-a lăsat un gust amar. Acum că vedem că se confirmă tot ce gândeam, ne dezamăgește crunt. Dacă mergea la FCSB sau Craiova chiar tăceam. Uite, înaintea meciului cu CFR din play-off, când a aflat că e în afara lotului, s-a dus glonț la Leo. Era și mincinos! De ce nu a venit să ne spună că a semnat? El cerea explicații de ce nu e în lot"
  • "Așa neserios? Să pleci pe furiș? Pentru acest comportament va fi în afara lotului. Ba chiar ne gândim să-i dăm banii și să plece. Să nu ne mai încurce nici el pe noi, nici noi pe el. Ce sens are? Nu mai are rost să-l ținem. Ne-a mințit. Am un mare semn de întrebare pentru ce a făcut la acel meci cu CFR. Am voie să am suspiciuni! A fost dubios. Să fie sănătos! Noi aici nu avem nevoie de astfel de caractere"

Ce părere aveți? Nu o spune un ziarist! Nu o spune un rival al CFR-ului. Le rostește, cu subiect și predicat, apăsat și foarte apăsat, un oficial al clubului la care Bouhenna a jucat! Hadnagy își acuză în mod brutal un fotbalist că a fost dubios și că, prin ceea ce a făcut în timpul meciului, chiar a atentat la integritatea clubului care îl plătea și a prejudiciat-o. Mărturisesc că nu-mi aduc aminte când s-a petrecut ultimul astfel de episod. Nu de fotbaliști dubioși, pe aceștia îi întâlnim des, chiar prea des, ci de un conducător care să aibă o astfel de reacție!

Ceea ce zice Hadnagy constituie o mare, o foarte mare pată pe blazonul campioanei CFR! Când aveți timp, poate priviți modul în care Bouhenna a încasat al doilea avertisment în meciul Sepsi - CFR 0-1! Era minutul 49, undeva la peste 35 de metri de poarta covăsnenilor, când stoperul algerian are o intrare violentă, între "galben" și "roșu", la o fază la care - Hadnagy are dreptate! - nici măcar prezența lui în acea zonă nu s-ar fi impus. Cu atât mai puțin o astfel de intrare știind că avea deja un "galben". Hațegan l-a eliminat și, 11 contra 10, clujenii s-au impus la limită, marcând golul victoriei în minutul 73!

Titlurile se câștigă ca pe vremea Cooperativei!
Faza în care Bouhenna vede cartonașul roșu

Mulți vor susține că e întâmplare. Oare? Titlurile în fotbal, mai ales în România, continuă să se câștige și în culise. Aici includem arbitrajul, meciurile strategice, abordarea fotbaliștilor adverși. Sunt metode care au existat dintotdeauna. Brevetate de celebra Cooperativă, pe care unii au crezut-o moartă. Ele n-au dispărut niciodată. Și pentru a înțelege cazul Bouhenna, trebuie să ne întoarcem în urmă cu 14 luni. În martie 2020! Cu CFR autoare a acelorași practici.

3e nota pe care Bouhenna a primit-o din partea GSP pentru prestația din meciul Sepsi - CFR 0-1

Vă amintiți cazul Bălgrădean? E chiar identic! Nicio diferență. Portarul intrase în ultimele 6 luni cu FCSB, semnase cu CFR, însă nici jucătorul, dar nici clujenii n-au făcut public. Motivul? Bălgrădean continua să apere poarta roș-albaștrilor și era, practic, un aliat al CFR-ului postat în interiorul rivalei. Iar Bălgrădean s-a comportat la fel ca Bouhenna. În meciul direct cu CFR, de la Cluj, a apărat slab, FCSB a pierdut, scor 0-1, iar el a fost notat cu 5. Apoi, chiar înainte ca FCSB să afle că el parafase cu CFR, a greșit decisiv și în deplasarea de la Botoșani, când roș-albaștrii au pierdut alte două puncte! Imediat, a fost dat afară de FCSB, exact cum a procedat și Sepsi acum cu Bouhenna!

Cam așa se iau titlurile în Liga 1! Și nu e doar CFR în această culpă. Cei din Gruia doar s-au aliniat unui trend, creat și impus de președinții sistemului nociv din trecut, trend perfecționat ulterior chiar de Gigi Becali. Ale cărui oferte venite fix înainte unor meciuri directe, pentru jucători de la adversar, aveau darul de a le îndoi genunchii! Sau acționând și mai direct: fotbaliști transferați pe sume ciudate, după ce formațiile în care aceștia s-au aflat au ajutat FCSB sau au avut o atitudine servilă. Exemple: Oțelul în 2015, FC Vaslui în 2006!

"Într-adevăr, am semnat pentru CFR Cluj. Am ales să vin la Cluj deoarece proiectul e foarte interesant. Este un club care nu a încetat să evolueze. Joacă în Europa League constant și suntem bine poziționați să jucăm în Champions League. Este o mare provocare pentru mine. Sper să ajung și la națională" 
- Bouhenna pentru La Gazette du Fennec

Bouhenna a semnat cu CFR și se va alătura lotului ardelenilor după finalul sezonului! Deși, la cum se exprimă, pare că e deja activ în curtea clujenilor, din moment ce spune că "suntem bine poziționați să jucăm în Champions League". Ceea ce intrigă cu adevărat e altceva. Cum își asumă un astfel de club riscul de a primi un fotbalist care a avut o asemenea atitudine și care a determinat o astfel de reacție violentă din partea celor de la Sepsi? 

Indiferent câtă valoare are, poartă după el o tinichea care face multă gălăgie și chiar lasă multe dâre ce miros urât: a fost scos din lot de Leo Grozavu fiindcă a fost bănuit că a dorit să fie eliminat în meciul cu CFR. O acuzație mai mare nu poate exista pentru un fotbalist.

Reacția lui Nicolae Dică, în studioul Telekom Sport, e edificatoare: "Dacă aş fi antrenorul unui club şi transfer un jucător şi apoi îmi face treaba asta, eu nu l-aş mai lua. Dacă mă gândesc că a făcut-o intenţionat, nu l-aş mai lua, pentru că mă aştept ca atunci când vine la mine... Nu aș mai avea deloc încredere. La orice greşeală pe care o face te gândeşti la orice". Perfect de acord! 

Sunt curios unde se va plasa Edi Iordănescu! Un antrenor din generația nouă, care a avut tăria, când era secund la FCSB, să-i țină piept inclusiv lui Gigi Becali, în încercarea acestuia de a se amesteca în responsabilitatea staff-ului tehnic. Va renunța Edward la drumul și filosofia pe care și-a construit cariera, acelea de a sta drept și de a fi integru? Dacă răspunsul va fi nu, atunci Bouhenna nu va fi la CFR în sezonul următor. Sau nu va mai fi Edi. Dacă răspunsul va fi da, atunci Iordănescu junior va accepta un compromis. Iar în viață, orice compromis mic provoacă alte compromisuri. Din ce în ce mai mari! Și la capătul lor există un singur statut: discreditarea!

Concluzia însă e una singură: naivii care visau frumos, adică la un fotbal imaculat, onest și în titluri câștigate exclusiv pe teren, să se trezească la realitate! Și să-și dea seama că Bouhenna nu e un caz rătăcit. E doar o za dintr-un lanț otrăvit. Un lanț care e atât de lung și atât de gros încât sugrumă fotbalul românesc până la sufocare. Fiindcă Jean Pădureanu, Gheorghe Ștefan, Romică Pașcu și alții ca ei au, din păcate, discipoli pe măsură! 


Comentarii (161)
ionica007
ionica007  •  07 Mai 2021, 19:50
Postat de radugo pe 07 Mai 2021, 13:48

* 1. Stimate domn ionica007, din păcate, calomnia NU este incriminată de Codul Penal. În anul grației 2006 au fost abrogate articolele privind insulta și calomnia, astfel că acestea două nu mai sunt delicte astăzi. Practic, se poate spune absolut orice despre oricine, nu există răspundere penală. Cu privire la atingerea demnității și onoarei cuiva există un vid legislativ aproape complet. Articolul 507, la care faci referire, apare ca prim rezultat la gugălire, dar el este din Codul Penal din... 1936! Am căzut și eu în capcana asta, căutând ocrotirea demnității în legislația românească. Credeam că există. Nu există. * 2. Felicitări domnului Dan Udrea pentru curaj. Susținătorii echipei lui Vasile Dâncu CFR Cluj iau foc când li se atrage atenția că Dâncu al lor nu e cu nimic mai prejos de Jean Pădureanu. Agresivitatea celor care cred că echipa din Cluj este curată dovedește de fapt contrariul!

Nu am pregatire juridica, asa ca am muscat-o... Gugaleala m-a dus totusi la sfatul unui cunoscut avocat: ''Dacă ati fost insultat sau calomniat și țineți la apararea dreptului si imaginii dvs. atât de mult încât nu puteți trece peste așa ceva, puteți intenta un proces civil împotriva persoanei care v-a jignit/calomniat.''... In alta ordine de idei, deja incepe sa devina gretzoasa incercarea de alaturare a numelui unor politicieni realmente obscuri in desfasurarea unor competitii sportive. Cine-l vizita in inchisoare pe ciobanul din Pipera?! Dupa spusele lui Becali, nimeni altii decat Ponta si Dragnea. dancu a declarat cu subiect si predicat ca este sustinator al ''proiectului'' facut de franari, ce este rau in asta?! P.S. *** trebuia sa i le dati direct, nu era cazul sa folositi comentariul meu ca vector...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

danielp0tc0varu
danielp0tc0varu  •  07 Mai 2021, 15:03

Romanesc 100% , hotii natiunii fotbalistice , striga hotii , ***. , incercand sa demonstreze ca ***. Mosmondelul asta de Udrea , este impreuna cu Pandurucuru , de o penibilitate mult prea exagerata , chiar si pentru fauna damboviteana.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

parpalache
parpalache  •  07 Mai 2021, 14:50
Postat de parpalache pe 07 Mai 2021, 11:36

Da domnu Udrea!Am vazut aseara cum se castiga titlurile!Ce zici de„prestatia”lui Papp in primul meci din play off cu fcsb ,ca si in meciul de aseara?Dar de a lui Chindris care s-a straduit sa faca penalty-la asa zisul penalty inventat de arbitru in meciul de aseara-si mai ales cum s-a ferit de minge tot meciul?ca de Roman,nici nu e nevoie sa mai zicem!Si care o fi situatia contractuala a lui Chindris?Dar a lui Rodriguez?Dar a lui Erico Papa?Dar stii care e nedumerirea?Totusi de ce nu catiga Becali titlul-nici macar cu meciuri ca cel cu Botosani si cu arbitraje ca ale lui Cojocaru?

!

Vezi toate comentariile (161)
Comentează
Close