OPINII  »  7 SCURTE

7 SCURTE De ce a meritat Argentina titlul mondial

Cătălin Țepelin, redactor-șef Gazeta Sporturilor
Cătălin Țepelin, redactor-șef Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat luni, 19 decembrie 2022 00:00 / Actualizat luni, 19 decembrie 2022 19:44

7 scurte. Cătălin Țepelin, redactor-șef GSP, analizează victoria Argentinei, încoronată campioană mondială după finala cu Franța

De ce a meritat Argentina titlul mondial?

1. Pentru că a fost echipa mai bună în cel mai frumos meci din istoria fotbalului. A deschis masa în forță, a dictat ritmul, a ținut-o pe Franța sub cheie 80 de minute, a înviat în prelungiri și a fost impecabilă la penalty-uri. Ce forță fantastică!

2. Pentru că Messi a fost D10S la acest World Cup. A dat gol după gol, a pasat decisiv, și-a băgat adversarii în sperieți, i-a învârtit pe toți pe degete, a injectat încredere în vestiar. Și, în final, a sărutat singurul trofeu major care îi lipsea, înăbușind en-fanfare revolta teribilului Mbappe. 

Ce altceva ar mai putea face pentru a fi considerat dacă nu peste, măcar egalul lui Maradona? Messi a făcut tot ce a făcut și Diego în fotbal. A, n-a dat gol cu mâna la Mondial și nici nu s-a drogat... Contează atât de mult?

De ce a meritat Argentina titlul mondial
Messi, alături de cele două trofee câștigate în Qatar: Cupa Mondială și trofeul pentru cel mai bun jucător // Foto: Imago

3. Pentru că, pe lângă fotbal, Argentina a presărat pe gazon și suflet, foarte mult suflet. Un curcubeu nemaivăzut de emoție pozitivă, trasat simbolic din Sud-America, peste oceane și continente, până la Doha, i-a smuls pe fotbaliști din hăul depresiei de la 1-2 cu Arabia Saudită și i-a purtat până sub ploaia de confetti de după finală. Cum să faci asta fără să-ți pui sufletul pe tava fotbalului?

4. Pentru că, fiind Messi-dependentă ca orice altă echipă care l-ar avea pe Leo în vestiar, Argentina a adus totuși lângă GOAT câteva sclipiri fantastice de U23. Zvâcul lui Julian Alvarez (21 de ani), energia lui Mac Allister (23), echilibrul lui Enzo Fernandez (21), iată condimentele care au dat vigoare și valoare albicelestilor. Lângă acești tineri senzaționali au înflorit și flerul lui Dibu Martinez, și vâna lui De Paul, și glezna fină a lui Di Maria. 

5. Pentru că i-am văzut pe Batistuta, Zanetti, Crespo și Cambiasso șefi de galerie în tribuna VIP, după 2-0 cu Polonia. Și pe Kun Aguero fremătând la vestiare, amestecându-se printre jucători pentru a-i încuraja și a le da putere. Naționala ale cărei glorii se pun la picioarele prezentului merită să se bucure de un prezent glorios. La Euro 2020, FRF i-a trimis pe Hagi și pe Popescu să stea la tribuna a II-a. 

6. Pentru că așa arată un antrenor inspirat, inteligent și matur, deși a fost cel mai tânăr dintre toți tehnicienii de la acest Mondial. Scaloni (44 de ani) a luat o epavă și a făcut-o campioana lumii. A închegat vestiarul, l-a remotivat pe Messi, a mutat deștept în aproape fiecare meci de la Doha. 

7. Pentru că pasiunea poporului argentinian, topit după fotbal dintotdeauna, trebuia să-și primească recompensa supremă. De la Buenos Aires la Rosario, de la Cordoba la Tucuman și până jos, spre Țara de Foc, toată lumea respiră fotbal. Bine, e și greu să trăiești altfel când Dumnezeu ți i-a dat tocmai ție pe Maradona și pe Messi. 

Din dragostea pătimașă a argentinienilor s-a născut cel mai frumos cântec de tribună din istoria Mondialelor: "Muchachos, ahora nos volvimos a ilusionar! Quiero ganar la tercera, quiero ser campeón mundial!". 

Mai jos, traducerea integrală a acestui imn al fericirii spre care tânjea Argentina și la care a ajuns aseară:

M-am născut în Argentina, 
Țara lui Diego și Lionel
Și a copiilor Malvinelor, 
Pe care nu-i vom uita niciodată. 

Nu pot să-ți explic, 
Pentru ca nu vei înțelege niciodată
Cât de mult am plâns
După finalele pierdute. 

Dar acum s-a terminat! 
Pentru că pe Maracana 
Finala cu brazilienii 
A câștigat-o din nou Papa (n.r. Messi ) 

Refren
Băieți, acum am început să credem din nou, 
Vrem să câștigăm a treia cupă, 
Vrem să fim campioni mondiali! 

Și pe Diego în cer îl putem vedea, 
Cu Don Diego și Dona Tota (n.r. părinții lui Maradona), 
Încurajându-l pe Lionel. 

Băieți, acum am început să credem din nou, 
Vrem să câștigăm a treia cupă, 
Vrem să fim campioni mondiali!

Asta este Argentina, campioană mondială 2022. Gracias!


Comentarii (64)
11dumbledore
11dumbledore  •  20 Decembrie 2022, 09:40
Postat de ObserverS pe 20 Decembrie 2022, 01:09

Argentina batea Anglia fara gresala arbitrului de la hentul lui Maradona. Aia a fost o gresala, a fost ceva singular. Celalalt gol a fost o capodopera niciodata egalata. Daca intr-un meci intra un singur fundas la Messi cum au atacat englezii disperati ca nu-l pot opri, era rosu la fiecare intrare. Apoi sprijinul arbitrilor si al media, la acest CM pt Messi a fost total.

Raspunsul meu a venit la un comentariu in care se zicea ca Maradona a castigat singur, Messi a fost ajutat de arbitri. Asta cu Argentina batea sigur e doar o supozitie. Golul ala cu mana a venit la 0-0, in min 51, cand meciul era echilibrat, deci nu poti zice ca nh a influentat soarta jocului (englezii aveau totusi echipa buna cu Lineker, Waddle, Barnes, Robson). Urmatorul gol, intr-adevar extraordinar ca realizare, a venit imediat dupa, la 4 min, cand englezii erau inca sub socul primirii primului gol. Iar asta cu Messi ca daca era lovit bla bla lua rodu toata lumea, hai sa o lasam mai moale. Messi a fost lovit des de-a lungul carierei (fara a fi cunoscut ca jucator care simuleaza ca Neymar sau CR7) si nici la CM nu l-a ferit nimeni (e suficient sa vezi numai loviturile din meciul cu Olanda). Ciudat cum la CM-ul asta toata lumea si-a adus aminte cat de mare era Maradona acum 40 de ani, doar ca sa minimalizeze pe Messi. Ma mir ca nu vorbim si de Guillermo Stabile ca a fost peste Messi, ca la CM din 1930 a dat 8 goluri (deci e clar mai bun)...

ObserverS
ObserverS  •  20 Decembrie 2022, 01:09
Postat de 11dumbledore pe 19 Decembrie 2022, 16:56

Maradona a jucat singur in '86, in timp ce Ruggeri, Valdano, Brown, Burruchaga, Pumpido si ceilalti (anonimi pentru tine, ca nu sunt 'comerciali') erau la o bere... Maradona nu a fost ajutat de arbitri? Cand eliminarea englezilor a venit printr-un hent ce putea fi vazut si din cosmos? Pe Messi l-au infierat haterii pentru un hent banal la mijlocul terenului, nu vreau sa imi inchipui ce comentarii erau daca marca golul decisiv cu mana...

Argentina batea Anglia fara gresala arbitrului de la hentul lui Maradona. Aia a fost o gresala, a fost ceva singular. Celalalt gol a fost o capodopera niciodata egalata. Daca intr-un meci intra un singur fundas la Messi cum au atacat englezii disperati ca nu-l pot opri, era rosu la fiecare intrare. Apoi sprijinul arbitrilor si al media, la acest CM pt Messi a fost total.

birdibel
birdibel  •  20 Decembrie 2022, 01:01

Felicitări pentru articol, domnule Tepelin. Nu baga seama la prostiile si răutățile celor care n-au nici meserie, nici serviciu, nu erau născuți când juca Maradona, cred ca Ronaldo poate fi comparat cu Messi, număra încă pe degete si silabisesc când citesc subtitrarile filmelor americane, sunt certați in egala măsura cu logica si gramatica, dar le știu pe toate si sunt, in general, mândria țării. Sau povara ei.

Vezi toate comentariile (64)
Comentează