OPINII  »  EDITORIAL

Până când, Gică?!

Alberto Botoghina
Alberto Botoghina

Articol de - Publicat luni, 10 iunie 2024 20:11 / Actualizat luni, 10 iunie 2024 20:11

”Dublă lovitură pentru Hagi! Farul a semnat cu doi decari!”. Știți și voi deja. Hagi nu i-a reactivat pe Kaka și Hazard, nici măcar pe Rivaldo sau Stoicikov, că tot au jucat la meciul de adio al Generației de Aur. Hagi i-a luat pe Gabi Iancu și George Merloi.

Vară de vară, la Ovidiu se repetă obsesiv aceeași poveste. Hagi se uită la Popescu, Popescu se uită la Marica, Marica se uită la oamenii politici din Constanța, iar ăștia din urmă se fac că se uită în altă parte. La final, sunt bani spre zero în contul de transferuri al Farului, iar Hagi se ambiționează cu o rețetă care funcționează din 10 în 10 ani: se iau jucători aproape terminați, dacă nu chiar retrași, se aplică metoda Hagi și vedem dacă iese ceva sau nu. De cele mai multe ori, nu iese nimic!

Până când, Gică?! Nu ai cum să nu stai să te întrebi de ce se chinuie atât Gică Hagi. Ce poate să obțină mai mult? A luat două titluri în România! De două ori mai mult decât FCSB, cu, probabil, de 100 de ori mai puțin bani. În Europa a sfârșit mereu lamentabil, cu eliminări rușinoase și cu conferințe în care ne certa și se certa pentru lipsa bugetelor.

După toate crizele făcute (de multe ori și) pe bună dreptate, Hagi se întoarce, mereu și mereu, la locul faptei. Și semnează cu Budescu, cu Alibec, cu Vînă, cu Rivaldinho, cu Iancu, cu Merloi, cu Ronaldo Deaconu, cu toți băieții talentați acum 10-12 ani, dar care au fost suficient de leneși pentru a nu reuși cu adevărat în fotbal.

Acum, serios, Gabi Iancu s-a ”retras” de 3 ori din fotbal și s-a reapucat de alte 4. Hagi l-a mai avut, îl știe, îl tot ia. Cu ce speranță? Că la 30 de ani, brusc, după ce n-a putut să fie titular la Hermannstadt va rupe toți norii ăia din Constanța? Sau pe Merloi ce l-a oprit să nu facă spectacol până la 24 de ani? Omul tocmai a retrogradat în liga a 2-a cu Voluntari și a fost mereu o speranță, niciodată vreo certitudine.

În vara când a luat ultimul titlu, Hagi a transferat de la retrogradate, decari de pe la Mioveni, și visa să se califice în grupe de cupe europene. Uneori mi se pare că așteaptă special să retrogradeze o echipă, să ia un jucător de acolo, doar ca să mai facă un pariu și să le arate unor antrenori că, de fapt, fotbalistul ăla putea mai mult.

Gică, știm asta deja! 90% dintre fotbaliștii români cu un minimum de talent pot mai mult. Dar ei nu vor. Ei se mulțumesc la primul contract mai mare, la primul antrenament la FCSB, CFR, Craiova sau Rapid, la primul like și mesaj de la vreo altă talentată cu cariere impresionante pe Instagram sau Tiktok. Cariera lor se oprește înainte să înceapă cu adevărat, indiferent dacă tu te chinui să le demonstrezi chiar lor că greșesc!

Când era total lipsit de experiență, Hagi s-a aventurat la echipa națională, la Steaua, la Galatasaray. A încercat străinătatea pentru că îi permitea numele. Aventurile alea n-au reușit! Acum, când are experiență, când a arătat că se pricepe, că a învățat mult, că poate lua trofee, că poate inventa niște fotbaliști, lui Hagi pare că i-a dispărut curajul de a se lua în serios ca antrenor!

Gică, dacă tot ai curaj să semnezi toți mofturoșii și leneșii, poate găsești curajul de a reintra în circuitul fotbalului ăla mai mare, la cluburi cu bugete adevărate, unde obiectivul n-ar mai fi doar clasicul playoff.

Citește și:
Rivalul lui David Popovici a părăsit Satul Olimpic și îi dă dreptate sportivului român » Prim mic iureș la Paris: „Trebuia să facem ceva!”
Jocurile Olimpice
Rivalul lui David Popovici a părăsit Satul Olimpic și îi dă dreptate sportivului român » Prim mic iureș la Paris: „Trebuia să facem ceva!”
Mourinho a făcut cea mai scumpă achiziție din istoria fotbalului turc! Primul român în top e pe locul 52
Campionate
Mourinho a făcut cea mai scumpă achiziție din istoria fotbalului turc! Primul român în top e pe locul 52
Scandal în Ghencea, după golul de 0-2 din FCSB - Oțelul: „De la Steaua să plecați!”
Superliga
Scandal în Ghencea, după golul de 0-2 din FCSB - Oțelul: „De la Steaua să plecați!”

Comentarii (20)
Ianis.e.varza
Ianis.e.varza  •  13 Iunie 2024, 21:22

S a văzut cum a câștigat titlul Hagi cu Farul, așa că să nu ne mai îmbătăm cu apa rece. Nu mai erau ciuca bătăii prin Europa dacă titlul ar fi fost câștigat meritat. Cat despre transferuri, habar nu are, se gândește doar la bani. Daca e atat de bazat ca antrenor de ce nu se duce să antreneze in alta parte, in alte tari ? Și așa pare foarte nemulțumit la Farul. Toate zvonurile penibile, că o să antreneze Ajax, că bentiță e dorit de Galatasaray/Fenerbahce, că Rangers îl vrea înapoi...stau și mă gândesc cu cât sunt plătiți minionii aia carora li se ordonă să răspândească astfel de zvonuri.

mishu_74
mishu_74  •  13 Iunie 2024, 18:46
Postat de melcul_furios pe 11 Iunie 2024, 14:54

Hai sa fim putin realisti - Hagi a fost un mare mingicar si spectaculos insa nici el nu a confirmat in Europa aia adevarata, a stat 2 ani la Real si 2 la Barcelona cu ceva prezent si goluri, insa departe de exemplu de Stoichkov, el a fost mare la Galatasaray care este un club secundar in Europa. In acelasi timp Hagi a venit cu ideea si promisiunea de scoala, insa acum trage de jucatori de 30 de ani in loc sa caute tineri de 20, desi practic are toata tara la dispozitie pentru asta. De vazut echipe gen Ajax, Dortmund, RB Leipzig - gasesc mereu tineri care cresc rapid. Altfel, care este diferenta intre Hagi si restul de patroni daca doar cumpara jucatori si cere sprijin politic?

nu sunt de-acord cu ce zici despre faptul ca nu a fost un jucator care sa fi facut ceva in fotbalul european. el a fost pretentios si sa zicem mofturos si nu s-a inteles cu toti antrenorii, dar era din cauza caracterului sau, nu a faptului ca nu avea talent. talent avea cu carul . Stoichkov, ca talent, nu i se ridica pana la genunchi. dar Stoichikov avea altceva si de aia s-a adaptat mai bine. asa ca, compari mere cu pere. in schimb cu a doua ta concluzie sunt 100% de acord. nici eu nu inteleg dc nu cauta mai multi pusti ca sa-i promoveze si tot incearca cu jucatori expirati. o prima explicatie ar fi ca si aia au fost descoperiti de el si in incapatzanarea lui vrea sa arate ca nu s-a inselat. si a doua ar fi ca isi doreste mai mult sa castige bani decat validare a talentului antrenorial.

polistul68
polistul68  •  13 Iunie 2024, 15:01
Postat de luigi_nb pe 13 Iunie 2024, 01:09

cu jucatori de 16, 17 ani si cu salarii de mijlocul clasamentului le-a luat, prostea

Ia revezi media de varsta a echipei...da, baga si tineri, dar axul.central a fost tot timpul, format din jucatori cu experienta. Iar tinerii...cu aparitii episodice...a vandut tot ce a putut sa vanda, ca mai apoi, aproape toti sa se intoarca....Ianis pe njcaieri, Coman nu e dorit nici in Golf, Tanase la fel, Baluta, Nedelcu, Pitu...adica crema produsa de Hagi, nu joaca pe niciunde. Daca el creste tineri, sa se bata cu Voluntari, atunci...campionatul romanesc este atat de slab, incat oricine poate sa bata pe oricine, totul tine de noroc si de prienii...atata timp cat nici un jucator crescut acolo, nu a confirmat la.o ecbipa serioasa, cred ca nu putem spune ca el cbiar a realizat ceva...a...ba da, Farul e pe plus financiar, Academia a mai cumparat niste terenuri....valoarea jucatorilor o vrzi in meciuri serioase...ce ai vazut la Farul in cupele europene ? Ce jucator , crescut de Hagi ai remarcat la nationala ? Dar joaca frumos cu Voluntari si Chindia, nu ? Va place sa va amagiti cu vorbe spuse de altii, in loc sa vedeti realitatea...

Vezi toate comentariile (20)
Comentează