OPINII  »  EDITORIAL

Alibec și Deac, veteranii esențiali ai derby-ului

Articol de - Publicat vineri, 21 aprilie 2023 21:57 / Actualizat vineri, 21 aprilie 2023 22:02

Ambii sunt accidentați, absența clujeanului fiind certă, iar a constănțeanului, foarte probabilă. Care dintre cei doi jucători ofensivi are mai mare influență în jocul propriei echipe?

Să fim sinceri și să conchidem că Rapid-FCSB e doar derby-ul de tradiție și de amploare mediatică al rundei. Derby-ul de clasament e Farul-CFR, înfruntarea primelor două locuri. Un meci care ar putea-o distanța pe echipa lui Hagi sau care ar putea schimba liderul. De aceea, partida de la Ovidiu merită toată atenția.

Beteșugul contemporan

Din păcate, înfruntarea de pe malul lacului Siutghiol va fi depopulată de două dintre principalele ei personaje. Deac, operat la umăr, va lipsi cu certitudine, Alibec are foarte mici șanse să fie pe teren. Și dacă va fi să intre niște minute, Denis probabil că va fi departe de nivelul său cel mai bun. Nu s-a antrenat aproape deloc toată săptămâna și, măcar fizic, îi va fi foarte greu să fie la nivelul dorit, chiar dacă leziunea microfibrilară (straniu beteșug contemporan al contemporaneității fotbalistice!) îi va mai ceda.

Nu prea sunt variante

În absența lui Denis, Hagi va trebui să aleagă, dar nu prea are de unde. O variantă ar fi Louis Munteanu, dar "florentinul" nu e vârf împins, ci mai degrabă aripă stângă, după cum Adrian Mazilu e aripă dreaptă. Ar fi o posibilitate, cu aclimatizarea lui Louis în centru și cu Enes Sali pe extrema stângă. Sau alta, cu Ionuț Cojocaru, vârf de meserie, de la început pe teren. Are doar 19 ani, e cvasidebutant, dar, la rându-le, și Sali, și Mazilu au fost cvasidebutanți sau chiar debutanți de-a dreptul.

Dependenți de Denis

Alibec și Deac, veteranii esențiali ai derby-ului
Absența lui Denis Alibec din angrenaj privează Farul nu doar de elementul forță brută, ci și de elementul numit experiență (foto: Cristi Preda/GSP)

Oricare ar fi alegerea, dacă nu joacă Alibec, întregul lui Hagi nu va mai fi întreg, ci improvizație. Alibec ține doi oameni lângă el, scoate adversar din joc, desenează o pasă decisivă, își mai dă coate cu Yuri și cu Burcă. Jocul ofensiv al Farului e dependent de Denis, singurul care lasă senzația că în atac echipa lui Hagi nu arată ca una U21 sau chiar U19.

Varianta Petrila

Dincolo, lucrurile sunt mult mai clare, Deac a încheiat deja sezonul, în ultimele șase runde Petrescu va trebui să se descurce fără el. Acum am ajuns să deplângem absența unui veteran trecut de 37 de ani? În mod normal, n-ar trebui, dar iată că trebuie! La modul simplist, s-ar putea spune că Petrila poate oricând să-l înlocuiască. E mai tânăr, e mai iute, poate juca același post.

Se ajunge iar la auturi?

Însă, în varianta fundamental lipsită de fantezie a partiturii tactice pe care o cântă orchestra lui Dan Petrescu, instrumentistul Deac e esențial. Nu că ar fi vreun mare creator, vreun dribleur. Ciprian e extrem de important prin fazele sale fixe, care sunt melodia preferată în Gruia. Cât Deac era valid, dar era înlocuit pe finalul meciurilor cu Petrila, execuțiile de cornere și lovituri libere de pe lângă careu își pierdeau din periculozitate. Și atunci trebuiau să intre în rol auturile voinicești ale lui Burcă și Cristi Manea, eventual cu mingea pupată înaintea execuției.

Veteranii dau identitate

Ideea e însă alta. Aceea că derby-ul dintre primele două clasate și, implicit, principalele candidate la titlu depinde nemijlocit de doi fotbaliști de 37 și, respectiv, 32 de ani. Exprimarea ofensivă a Farului și a CFR-ului cade aproape exclusiv pe umerii (la Deac, la propriu, din păcate!) celor doi. Când umărul lui Ciprian e operat, iar leziunea microfibrilară a lui Denis produce neplăceri, din cele două echipe care-și doresc să ia campionatul mai rămâne destul de puțin.


Comentarii (11)
luisharcsa
luisharcsa  •  23 Aprilie 2023, 13:58
Postat de leu.mr pe 22 Aprilie 2023, 23:51

10sb ? Incerci sa fii spiritual ?

Eu chiar sunt

leu.mr
leu.mr  •  22 Aprilie 2023, 23:51
Postat de luisharcsa pe 22 Aprilie 2023, 15:08

Nu este derby. Vezi ce inseamna derby. Rapid 10sb, u Cluj CFR da, dar nu farul vs CFR

10sb ? Incerci sa fii spiritual ?

opinez
opinez  •  22 Aprilie 2023, 19:58
Postat de luisharcsa pe 22 Aprilie 2023, 15:08

Nu este derby. Vezi ce inseamna derby. Rapid 10sb, u Cluj CFR da, dar nu farul vs CFR

Mda. E aproape ilegal sa spui ca e derby. Sper ca nu e de domeniul penalului. Am citit si eu candva ce insemna candva derby. Dar astazi e 22 aprilie 2023 si lumea mai evolueaza si lucrurile si semnificatia lor la fel. Vrei sa spui ca si Derby d’Italia e o eroare?

Vezi toate comentariile (11)
Comentează