OPINII  »  CSA STEAUA

Cum să inaugurezi Ghencea cu rugby?

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat joi, 29 aprilie 2021 09:46 / Actualizat joi, 29 aprilie 2021 09:57

Asta se dorește: eseuri, transformări și grămezi ordonate pe o arenă care a fost mereu DOAR a fotbalului!

Stadionul Steaua, edificiul de aproape o sută de milioane de euro (94 mai precis, însă la noi calculele sunt cam întotdeauna relative) e gata de ceva vreme și îi așteaptă, deopotrivă, pe fotbaliști și pe fanii acestora. Evenimentul inaugurării oficiale se tot amână, și din cauza pandemiei, dar și din alte cauze. Principala ar fi lipsa unui prilej potrivit pentru o astfel de acțiune.

De ce „Templul Fotbalului Românesc”?

Da, așa a fost numit vechiul stadion Ghencea, în urmă cu vreo trei decenii. "Templul fotbalului românesc". Cumva plagiat după Wembley, ca să avem și noi templele noastre. Dar de Ghencea se leagă toate succesele Stelei și apoi ale echipei naționale. Marile victorii ale "tricolorilor" cu Spania (acel 3-1 din 1987, chiar pe 29 aprilie acum 34 de ani!), tot 3-1 cu Danemarca, meciul care ne-a dus în Italia, alte succese legendare, acel 5-1 cu Țara Galilor. Lista e lungă. Meciuri memorabile, amintiri din tinerețea noastră, dar nu doar a noastră, ci și a lui Hagi, Lăcătuș, Gică Popescu și a colegilor lor. Așadar, vorbim despre templul fotbalului, nu despre templul rugbyului.

Arcul de Eșec

Se vorbește despre trei meciuri de rugby, în luna iulie. Cu Belgia sau Olanda, cu Scoția, cu Japonia. Însă rugbyul românesc are și el stadionul său, de la Arcul de Triumf, refăcut și el din temelii, tot pe bani publici. Nu demult, când s-a pus problema organizării unor meciuri de fotbal lângă Mănăstirea Cașin, oamenii rugbyului (altfel un sport demn de tot respectul) au sărit mai sus ca la o repunere din tușă și au spus că așa ceva nu se poate, că stadionul lor trebuie să rămână doar al lor. Absolut de acord! Inaugurarea arenei de la Arcul de Triumf cu un meci împotriva "ciulinului" scoțian ar fi, într-adevăr, un triumf. Mutarea evenimentului în Ghencea ar însemna nu doar o stângăcie, ci un eșec veritabil.

Cum să inaugurezi Ghencea cu rugby?
Noul Stadion Steaua

Mostiștea din altar

Spuneam mai înainte de Templu. Orice templu are un altar, iar cum stau lucrurile acum, cu neînsemnata echipă de fotbal a Oștirii pe post de beneficiară a superbului stadion din Ghencea, ar trebui ca în altar să vină, pentru inaugurare, un adversar din liga a treia. Ce ziceți, o partidă împotriva Mostiștei Ulmu vi se pare potrivită? Sau a celor de la Afumați?

O poliță plătită

Mesajul posibilei veniri a rugbyului la sfeștanie e însă altul. Proprietarii cu epoleți ai arenei transmit, prin luarea în discuție a buturilor în loc de porți de fotbal, că ei sunt șefii, că ei hotărăsc ce se întâmplă, în fine, că fac ce vor. Și că invită pe cine vor la ei în cazarmă. Reprezentativa de rugby, lotul de dirt-track, naționala de curling sau de talere aruncate din șanț, însă în niciun caz FCSB-ul lui Gigi Becali. Falia ideologică e atât de clară încât inclusiv scopul în sine al arenei se pierde. Pentru onor, înainte! Servim Patria și, totodată, răpunem inamicul istoric.

L-ați șters pe Hagi?

Acum câteva săptămâni, cine trecea pe bulevardul Ghencea vedea frumoasa arenă strălucind. Ledurile aprinse luminau zona și transmiteau că acolo e arena Stelei, a glorioasei Steaua de la Sevilla. Cu Iovan, cu Duckadam, cu Lăcătuș, cu Hagi... Cu Hagi am spus? Păi, da, că așa era scris din leduri! O cătană a ratat documentarea, l-a băgat pe Gică Hagi în echipa de la Sevilla, deși în mai 1986 mai erau vreo opt luni până ca el să ajungă la Steaua. După ce le-a semnalat cineva eroarea, bravii militari au stins ledurile.

De-atunci, în Ghencea e întuneric.


Comentarii (29)
tipsy
tipsy  •  30 Aprilie 2021, 16:59
Postat de brotberuf pe 29 Aprilie 2021, 21:53

Daca nu exista oferte de la fotbal, de ce nu rugby union *** ? Cu conditia sa plateasca utilitatile si chiria. Sunt convins ca Gheorghe, din vanitatea lui ortodoxa, nu a depus nicio cerere de inchiriere, asa ca despre ce vorbim, stimati "alergatori" ?

Mai e vorba si de context. Dupa ce rugbyului i s-a luat practic casa, vii si spui ca n-are ce cauta nici pe Ghencea, ca n-are voie nici aici la cel mai important meci din ultimii 20 ani (inaugurare, neinaugurare, astea sunt detalii). Si la fotbal nu sunt tot 60 spectatori? Asta cu audienta e cu dus si intors. Normal ca nu citeste / nu se uita nimeni la rugby daca ziarele si televiziunile si-au format un public de fotbal. Cine sa vina la meci, daca nu scrie in niciun ziar ca e meci? Nici eu nu intru pe gsp ca sa citesc despre rugby, am alte surse. Nu neg ca fotbalul e mult mai popular, dar si presa a crescut si intretinut aceasta diferenta de popularitate.

gica.paunescu
gica.paunescu  •  30 Aprilie 2021, 11:53

De-acord cu ceea ce spune dl. Christian Ciuca; stadionul Arcul de Triumf sa fie destinat jocurilor de rugby ( interne si internationale), iar cel din Ghencea jocurilor de fotbal ( idem; sa vedem cine va evolua acolo, la ,, intern''). Nu-i asa greu de inteles acest lucru. Sunt si articole in care dl Buzarin nu stapaneste foarte bine problema in dezbatere, insa de-aceasta data acord girul meu opiniei exprimate de catre domnia sa. S-auzim numai de bine,

catalin.palcu
catalin.palcu  •  30 Aprilie 2021, 06:37
Postat de tipsy pe 29 Aprilie 2021, 18:26

O rusine de editorial. Numai fotbal aveti in cap, visul vostru e sa ramana singurul sport.

ori nu intelegi, ceea ce ar fi grav, ori te prefaci. Omul explica ca acest stadion e asociat masiv cu fotbalul de club si cu nationala Romaniei si nu are rost sa-l inaugurezi cu un meci de rugby ! ce e asa de greu? ia vezi, Allianz Arena, Emirates Stadium, noul Wembley, stadionul lui Spurs, au fost inaugurate cu meciuri de rugby sau de fotbal ? nu zice nimeni sa nu avem rugby. oricum din fotoliu toti suntem iubitori de rugby, de atletism samd, dar cand era cate un eveniment de genul meci de prima divizie la rugby sau campionatele nationale de atletism, nu strangeai 60 de oameni in tribune ! daca dai la TV un meci din divizia nationala de rugby, o sa ai a o suta parte din audienta unui meci de fotbal de liga secunda.

Vezi toate comentariile (29)
Comentează