Articol de Alin Buzărin - Publicat luni, 14 aprilie 2025 16:58 / Actualizat luni, 14 aprilie 2025 16:59
Sepsi suferă eșec după eșec și coboară pe loc de baraj. A făcut bine noul antrenor că a venit de acum, și nu din vară, cum fusese înțelegerea inițială?
Priviți la televizor, jucătorii lui Sepsi par fie cocoțați pe picioroange, fie având picioarele băgate în butoaie. Nu pot să se miște, echipa lasă senzația unor pleziriști, ieșiți la o miuță pe sintetic, hai să facem și noi câteva pase până se răcește berea.
Abaterea de la propria regulă
În cazul actualului contract cu Sepsi, Dorinel Munteanu a acceptat să facă un lucru pe care nu-l mai făcuse de foarte demult, de aproape două decenii, când era și el mai pe la început de carieră și se ducea acolo unde era chemat și mai ales atunci când era chemat.

Adică să preia o echipă în plin campionat, de pe o etapă pe alta. De regulă el vine la începutul pregătirii de vară, pe care o face așa cum știe el. Acum a venit după un eșec acasă cu Buzăul și a pierdut primul său meci, cu Hermannstadt (0-2 acasă), apoi a cedat la Ploiești (1-2) și cu Farul acasă (1-4).
Exact ce el nu acceptă
La ultimele două partide, echipa sa a fost cea care a deschis scorul, după care s-a prăbușit lamentabil. La Ploiești a avut om în plus mai bine de o jumătate de oră, dar nu s-a văzut, părea că ai săi au măcar vreo doi-trei oameni mai puțin pe teren. E și o neputință fizică evidentă, dar se fac și prostii, una mai mare ca alta. Se pasează cu voioșie și decisiv la adversar, așa cum a fost cazul la Ploiești.
Cu totul atipic pentru o echipă antrenată de Dorinel, care dorește în primul rând de la jucătorii săi implicare fizică totală și apoi eliminarea acelui gen de erori copilărești, din care să se primească goluri. La el, mereu, cine greșește trece pe tușă.
Ce să mai trieze?
A greșit, oare, el că a venit acum, în plin sezon, și nu din vară? Teoretic, nu! A vrut să vadă, probabil, din interior cum e echipa, să trieze jucătorii, dar probabil că nici în visele cele mai urâte nu-i apăreau trei înfrângeri la rând (două acasă) și un golaveraj de 2-8! Și că dacă avea ce să trieze, în mod normal, acum nu mai are.
În asemenea situații schimbi totul din temelii, asumându-ți, totodată, răspunderea schimbărilor. Pentru că la Sepsi, cel puțin după plecarea lui Bergodi, care a cucerit și singurele trofee din istoria clubului, pare că totul s-a făcut pe dos, mutările de pe bancă și din lot fiind una mai neinspirată decât cealaltă.
Falsa teorie a „șocului la echipă”
În mod normal, un antrenor e adus la o echipă în plin sezon, de la o etapă la alta, pentru că acea echipă nu merge. Că dacă ar merge, n-ar mai fi adus el, ci ar rămâne precedentul. Și e la fel de firesc ca rezultatele să nu apară imediat, ca urmare a strămoșescului ”șoc la echipă”, care e un fel de praf în ochi.
E normal să n-ai reușite în primele meciuri, ci ele să apară după aceea. Cazurile în care proaspătul antrenor câștigă două-trei meciuri pentru ca apoi să le piardă pe următoarele nu sunt altceva decât păcăleli.
Un exemplu relevant
Ținem minte, chiar dacă sunt mai bine de două decenii de atunci (2003 mai exact) cum Andone a mers la Dinamo și a pierdut pe linie primele 7 (șapte) meciuri!!!! Iar echipa a coborât în clasament până cam pe unde e Sepsi acum. Dar după aceea treburile au început să meargă, s-a reușit o clasare bunicică, s-a câștigat Cupa, anul următor s-a reușit eventul, apoi încă o Cupă, plus trasee bune în Europa.
A fost și atunci, cum este și acum, o inadecvare inițială a antrenorului la echipă, transformată însă (cu multe dureri de cap) în succes. Poate că e un exemplu de la care ar trebui să plece acum și Dorinel, și conducătorii de la Sfântu Gheorghe.


