OPINII  »  EDITORIAL

De unde atâția bani publici?

Articol de - Publicat vineri, 28 aprilie 2023 09:30 / Actualizat vineri, 28 aprilie 2023 09:57

Ideea de a etatiza fotbalul presupune un efort financiar imens. Oare avem de unde?

Înainte de Adunarea Generală a FRF, a avut loc ședința Comitetului Executiv. La capătul ei, forul decizional al fotbalului nostru a tras o concluzie aparent îmbucurătoare: anume aceea că ar fi foarte bine dacă banii publici s-ar vărsa în peisajul competițional profesionist, ei urmând să îndestuleze atât cluburile susținute de primării, cât și cele care acum se descurcă din fonduri private.

Royal Air Force și Carabinierii de ce nu promovează?

Ar mai fi și o a treia categorie de echipe, pe care ar urma s-o genereze noua Lege a Sportului, atunci când va fi votată. Anume aceea a cluburilor care în noul context vor putea fi finanțate bine mersi de către ministere. Întâi Armata, care deja face asta, apoi Internele, de ce nu Educația, Sănătatea, Agricultura etc... Să aibă toată lumea echipă, să nu existe minister fără participare competițională. Să fim un fel de Coreea de Nord a Europei! Poate le dăm vreo idee și înapoiaților acelora din Occident și, după ce ne vor plagia, o să vedem clubul Royal Air Force în Premier League sau squadra Carabinierilor în Serie A!

De unde atâția bani publici?
Burleanu a fost generos pe banii statului cu toată lumea. CSA Steaua, chiar dacă e echipă departamentală, e așteptată oricând în Liga 1 dacă se schimbă legea (foto: Raed Krishan/GSP)

Care ar fi modul de lucru?

Oare cum ar putea ajuta financiar statul cluburile private? Virându-le periodic niște sume? Scutindu-i pe finanțatori de impozite? De ce un finanțator privat să nu plătească impozit, iar tanti cutare, cu reumatism și cu pensie plăpândă, să plătească?

Cât ar da statul?

Gigi Becali, înainte de proaspăta și greu credibila sa retragere ecumenică, apucase să spună că tocmai ce a depus circa 2 milioane de euro pe altarul ANAF, zeciuiala anului 2022. Se poate dispensa statul de aceste sume? 2 milioane de la Gigi, vreo 3 de la Varga, că are salariile mai mari, încă vreo 2 de la Șucu, tot atât de la fiecare dintre oltenii Rotaru și Mititelu, și ei eminamente privați. Dacă adunăm aceste milioane, precum Pristanda steagurile, aproape că egalăm drepturile TV. Bani mulți, nu glumă!

De unde bani?

Își poate permite bugetul de stat să renunțe la aceste sume, doar de dragul de a-i liniști pe cei din fotbal? Merită făcut acest sacrificiu doar ca să nu mai fie supărați privații de eventuala concurență cu puzderia de cluburi ministeriale care probabil că vor da buzna pe prima scenă? Mai avem combinatele, uzinele, industria de pe vremea lui Ceaușescu? Mai produce economia națională ceva palpabil, în afara unor servicii discutabile? S-au rezolvat problemele din Sănătate, Educație, s-a împăienjenit cumva țara de autostrăzi și de căi ferate de mare viteză, ca statul să deșerte basculante cu bani pe gazoanele fotbalului?

Suntem campioni la risipit fonduri

Oricum am întoarce-o, ceea ce urmează să se întâmple, adică invazia de bani publici în fotbalul privat și de stat, nu prea are logică. Dar oare ce are logică la noi? Că se dau bani de la stat pe pensii speciale e normal? Că partidele politice primesc și ele fonduri publice, pentru campaniile electorale, e normal? Orice investitor privat care va lua bani de la stat poate oricând arăta către aceste două situații, pomenite mai înainte. Dar acesta e talentul nostru, al românilor, de a încerca să acoperim niște anomalii cu alte anomalii!


Comentarii (24)
forumeer
forumeer  •  07 Iunie 2023, 18:42
Postat de Supersonick13 pe 30 Mai 2023, 01:18

Pentru ca acolo nu exista firme particulare in domeniul armamentului exista societati de stat care da apartin ministerului apararii....daaaa

Prietene, ce parte din "Gimcheon Sangmu FC is the sports division of the Republic of Korea Armed Forces." nu intelegi?!

Supersonick13
Supersonick13  •  30 Mai 2023, 01:18
Postat de forumeer pe 09 Mai 2023, 21:07

Gresit, nu stiu de unde iti iei informatiile. Vezi ca nu e greu sa cauti pe google, wikipedia etc. Peste tot scrie ca acea echipa apartine fix Armatei Sud-Coreene.

Pentru ca acolo nu exista firme particulare in domeniul armamentului exista societati de stat care da apartin ministerului apararii....daaaa

forumeer
forumeer  •  09 Mai 2023, 21:07
Postat de Supersonick13 pe 02 Mai 2023, 12:39

Frate acea echipa de care zici NU APARTINE ARMATEI ci unei fabrici de echipament militar controlata de stat prin ministerul apararii cea ce ar putea face si steaua2 .....

Gresit, nu stiu de unde iti iei informatiile. Vezi ca nu e greu sa cauti pe google, wikipedia etc. Peste tot scrie ca acea echipa apartine fix Armatei Sud-Coreene.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează