OPINII  »  EDITORIAL

Garda de onoare și de prosternare

Articol de - Publicat sambata, 24 aprilie 2021 09:09 / Actualizat sambata, 24 aprilie 2021 09:17

Un gest penibil: înaintea meciului lor direct, Getafe a salutat ieșirea Barcelonei din ceea ce nu s-a mai înfăptuit: Super Liga Europei

Acum, când e clar că Super Liga Europei nu se mai face, e vremea ca amărăștenii fotbalului de pretutindeni să aducă ofrande zeităților pentru că le-au înțeles mesajul.

Garda de onoare și de prosternare
foto: Imago

Că le-au priceput fiorul acela pentru fotbal, unic, inefabil, pe care don Florentino și acoliții săi (doar pentru două nopți) erau pe cale să-l uite și să transforme totul într-un imperiu al banului, de parcă până la idea finanțată de JP Morgan s-ar fi jucat pe bețe de chibrit sau pe capace de bere.

Să explicăm fiorul

Păi, ce e greu de înțeles? Fotbalul e al tuturor, să vă fie clar! Luați, așadar, de pe el labele voastre mânjite cu capital american! Lăsați-ne nouă, celor mulți, bucuria jocului!

Nouă, celor de la Getafe, de la Vedița Colonești, de la FC Madagascar și de la FC Groenlanda! Firește, prin noi, lăsați-le bucuria (și banii) hipsterilor slimfit de la UEFA. Că ei au decis să participe patru echipe engleze și spaniole în Liga Campionilor, cazemata pe care acum cei mulți și înfiorați o apără cu cuțitul în dinți.

Și tot ei au hotărât că echipele amărăștene, azere, bulgărești, gruzine, kazahe, kosovare sau românești să joace patru tururi preliminare până la grupe. Dacă va fi să ajungă vreodată acolo.

Dacă nu, la Conference League, care va începe peste trei luni și va fi un fel de Cupa Balcanică amestecată cu Cupa Intertoto, pentru cei care și le mai aduc aminte.

Getafe lives matter

Așadar, îndată ce au pășit pe Camp Nou pentru meciul cu Barca, băieții de la marginea Madridului (asta e Getafe, un fel de Chiajna, Clinceni, Otopeni, Voluntari, Brănești, adică periferia urbanizată a oricărei Capitale, istoria primei ligi de la noi stăpânește perfect fenomenul) s-au pus pe două rânduri, pentru ca glorioșii blau-grana să treacă printre saluturile lor.

Reveniți printre pământeni după cele 48 de ore de nemurire, Messi și ai săi n-au ezitat să primească acest salut prosternat, un fel de Black Lives Matter, unde nu pui genunchiul pe glie, ci porți un tricou negru. Pe care e desenată emblema Champions League și pe care scrie bilingv "Ganatelo!" și "Earn it!". În traducere, "Câștigați-o!"

Adică s-o câștigați pe asta, pe care o avem deja, ștampilată de UEFA, nu pe aia pe care doreați s-o puneți voi la cale, uitând de fiorul nostru, al celor mulți.

Penibil după penibil

După meci, cei de la Getafe au încercat s-o scalde. Probabil că le spusese cineva că gestul lor n-a fost tocmai în regulă. Au bălmăjit că de fapt ei felicitau Barcelona pentru recenta câștiare a Cupei Regelui.

Așa, și-atunci ce căuta emblema Champions League pe tricourile lor? Între penibilul tricourilor de la startul meciului și penibilele justificări bălmăjite la final trecuseră 90 de minute, la fel de penibile. Getafe a pierdut cu 5-2 pe Camp Nou, continuând "să facă garda de onoare" și în timpul meciului.

Cam ca pe la noi

Cei de la marginea Madridului și-au dat un spectaculos autogol de la marginea careului de 16 metri, dar nu numai asta. Pe tot parcursul disputei au dat semne că suferă de sindromul Sepsi când dă ochii de CFR sau de sindromul Clinceni plus Botoșani, când prin "garda de onoare" trece FCSB.

Nu demult, Getafe reușise un prestigios 0-0 contra Realului, dar atunci avusese aplomb, vlagă, răutate, semănând în multe privințe cu Botoșaniul asmuțit împotriva Craiovei.

Suntem, și noi, și ei, de gintă latină. Chiar dacă noi suntem mult mai săraci, în comportament semănăm în multe privințe, hermanos! 


Comentarii (2)
parpalache
parpalache  •  25 Aprilie 2021, 09:53

Numai ca...don Florentino sustine in continuare ca Super liga nu s-a destramat!Si ca isi va incepe „reprezentatziile”!Ce sa insemne asta?Asa ca gestul„amarastenilor”de la Getafe, nu mai apare deloc ca deplasat!Dimpotriva!Ca sa citez pe unul din „clasicii marxism leninismului”-„Dusmanul nu doarme,tovarasi”!

ursul_supraponderal
ursul_supraponderal  •  24 Aprilie 2021, 11:54

Excelent editorial. Cel mai bun pe care l-am citit de mult timp pe gsp. Felicitari! Situatia a fost de un ridicol rar. Cei de la Getafe au fost penibili. Iar penibilul lor a fost dublat de zambetul *** si autosuficient al celor de la Barca, care au primit aplauzele ca si cum ar fi avut vreun merit in esuarea SuperLigii.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează