OPINII  »  EDITORIAL

Haruț și Tamm, fiecare cu planeta lui

Articol de - Publicat marti, 20 septembrie 2022 08:55 / Actualizat marti, 20 septembrie 2022 09:09

Primul a fost desființat de patron, celui de-al doilea i s-au găsit toate circumstanțele atenuante, deși n-are niciuna.

Toboganul pe care FCSB coboară zgomotos în clasament e înclinat și mai tare de patron, ca alunecarea să fie și mai rapidă. După 1-2 la Craiova, întâistătătorul formației de pe penultimul loc din clasament a susținut un adevărat recital mediatic, pe parcursul căruia a lovit în stânga și în dreapta, a împărțit oamenii, ca de obicei, în buni și răi, dar a mai și încurcat taberele, trimițându-i pe unii răi în tabăra bunilor și invers.

N-a jucat pe postul lui

E de pe altă planetă, nu e bărbat, nu e curajos, du-te, bă, înapoi la Botoșani! Cam aceasta a fost, pe scurt, caracterizarea lui Denis Haruț. Care nu și-a dat autogol, n-a făcut penalty, nu a pasat decisiv adversarilor, ci doar n-a avut o evoluție prea consistentă, pe un post care în mod cert nu e al lui. Haruț e fundaș dreapta sau fundaș central, dar în Bănie a fost folosit mijlocaș central, să suplinească absența lui Edjouma.

Nu e nici Lahm, nici Kimmich

Acum aproape un deceniu, Pep Guardiola prelua Bayernul și inova cu Philipp Lahm, transformat din fundaș dreapta în mijlocaș central. Peste ani, același lucru s-a petrecut și cu Joshua Kimmich, dar mai întâi la echipa națională (a fost idea lui Jogi Low), trecut din apărător lateral în centrul liniei de mijloc. Și de-atunci Kimmich mijlocaș central a rămas. 

E greu de crezut însă că Haruț ar putea copia măcar unul dintre aceste două modele. A fost pus mijlocaș, a făcut și el ce-a putut, a fost schimbat la pauză și de-atunci tot încasează bobârnace.

Cu și fără minge

În schimb, evoluția lui Joonas Tamm n-a fost absolut deloc criticată, ba patronul a mai și spus că bietul eston de-aia a făcut penalty-ul din minutul 30, pentru că a fost lăsat „unu la unu” cu Markovici. 

Dar e interesant să vedem unde a fost lăsat Tamm singur cu adversarul? Aproape de centrul terenului, oricum, cu indulgență, să zicem că la 40 de metri de propria poartă. A început acea cursă în doi, cu estonul tropăind în urma lui Jovan, care a mai avut timp să-l și răsucească de două ori. 

Haruț și Tamm, fiecare cu planeta lui
Înalt și rigid, estonul Joonas Tamm este un redutabil fundaș la mingile înalte și unul foarte vulnerabil în duelurile unu la unu (foto: Imago)

De notat și că Markovici, așa rotunjor cum e, a alergat cu mingea la picior mai repede decât Tamm, liber de sarcina de a conduce balonul.

Lovitura de grație, în careu

Când în sfârșit s-a hotărât să-și atace adversarul, ambii se aflau deja în careu și, în urma agresiunii, s-a dat penalty-ul care avea să ducă la deschiderea scorului. Se pune însă întrebarea de ce Tamm n-a atacat mai devreme? Tot cu cartonaș galben se alegea (l-a luat și așa), dar nu rezulta un penalty, ci o lovitură liberă din care probabil că nu s-ar fi întâmplat nimic pe tabelă.

A încurcat galaxiile

Acest comportament defensiv de corijență n-a atras însă atenția patronului. Tamm face parte probabil dintre cei necriticabili. Nici problema înlocuirii la pauză a blondului Joonas nu s-a pus. E drept că nu prea aveau cu cine să-l schimbe, singura variantă cât de cât viabilă fiind coborârea lui Haruț în linia defensivă. Dar asta era cu neputință, cât timp Haruț e lipsit de bărbăție și de curaj, de parcă vine „de pe altă planetă”. Oare Tamm pe ce planetă a fost?


Comentarii (6)
anticenzuralasport
anticenzuralasport  •  21 Septembrie 2022, 15:26

De ce nu a atacat Tamm mai repede pe Markovici ?Pentru ca Markovici a ajuns la bazin fix in careu !!!!Nu se vede in poza articolului ca Markovici era in cadere ????

anticenzuralasport
anticenzuralasport  •  21 Septembrie 2022, 15:24

Pana si imaginea din articol este antiolteneasca !!!Ce facea ma Markovici cand Tamm l a atins...????Fix ce a facut Markovici tot meciul cu Dawa dar arbitrul a permis...Mare Dawa nu daca marele Markovici s a tavalit tot meciul si nu a scos al doilea galben ,nu ?

anticenzuralasport
anticenzuralasport  •  21 Septembrie 2022, 15:21

Oltene,multumeste la toti sfintii ca Companio a ratat cand ai tai i au pasat ...Si sa i multumesti si lui Petrescu arbitrului si la toti cei care au facut P R pentru Craiova ca altfel nu o scoteati la capat...Deci oltene,fi barbat si ocupate de fotbalistii echipei tale...Daca vrei i ti scriu multe despre ajutorul primit de echipa ta iubita...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează