OPINII  »  EDITORIAL

Înfrângere ”onorabilă” la fotbal, dar rușinoasă la civilizație

Articol de - Publicat joi, 29 septembrie 2022 12:30 / Actualizat joi, 29 septembrie 2022 12:31

0-1 cu Germania U20 la Arad nu e chiar o catastrofă. La comportament am pierdut însă mult mai clar

Cele două imagini, surprinse de fotoreporteri la puține momente după ce combatantele meciului amical România U20 - Germania U20, disputat deunăzi pe stadionul "Francisc Neumann" din Arad, au părăsit locul disputei, sunt cât se poate de grăitoare. În urma nemților, banca de rezerve rămâne impecabilă, cu totul strâns și scaunele rabatate perfect. În urma românilor a rămas "șpanul": pet-uri, bandaje, ambalaje, hârtii, mizerie. Probabil că la fel au arătat și vestiarele la plecare: ordine și curățenie la ei, vraiște la noi.

Înfrângere ”onorabilă” la fotbal, dar rușinoasă la civilizație
Sus e banca nemților. Jos, a noastră

Modelul japonez? Nu, modelul civilizației

Cu patru ani în urmă, la Campionatul Mondial din Rusia 2018, se publicau imagini cu vestiarul din care tocmai plecase selecționata Japoniei. Curățenie impecabilă, dat cu mopul pe jos, plus un mesaj de la revedere și de mulțumire pentru gazde. Nu japonezii publicaseră pozele, ci altcineva, probabil organizatorii care erau pregătiți pentru șmotru și au constatat că nu mai e nevoie de această activitate, pentru că ea fusese deja efectuată, și încă la înalte standarde de calitate, de către vremelnicii chiriași niponi ai "locației".

Un semn de civilizație paradoxal pentru fotbal, unde de regulă, la plecarea echipelor, vestiarele arată ca niște spații perfecte ale entropiei, care în chimie se definește ca forma maximă a dezordinii.

Ne-am stricat rău golaverajul

Faptul că banca nemților a rămas impecabilă, iar a noastră, mizerabilă, atestă că, de fapt, ne-au bătut mult mai clar decât arată scorul, acel plăpând și oarecum onorabil pentru noi 0-1. La curățenie și la disciplină ne-am stricat rău de tot golaverajul. Așa suntem obișnuiți, așa am fost noi educați, să nu dăm importanță acestor aspecte pe care le găsim mai degrabă colaterale, nesemnificaive. Ce, nu le-a plătit Federația o taxă proprietarilor arenei din Arad? Păi, dacă au luat banii de chirie, atunci să pună mâna să strângă!

Capitolul la care puteam fi egali cu nemții

Nu e clar dacă Daniel Pancu, antrenorul lotului nostru U20 avea în fișa postului ca banca de rezerve să rămână curată. Există un șef de delegație, un ins cu rol organizatoric, care putea avea în vedere și acest aspect. Nu funcționarul federal trebuia să strângă mizeria, putea delega "umilitoarea" atribuție unui masor sau altcuiva, însă bine ar fi fost ca această imagine, de fapt, cele două, ordinea și mizeria, să nu existe. Să lăsăm curat în urma noastră și măcar la acest capitol să fim și noi ca nemții, dacă la fotbal nu ne putem ridica la nivelul lor. Și zău că eliminarea acestui decalaj valoric nu presupunea vreun efort prea mare!

Lumea regulilor și a principiilor

Calhanoglu, Fofana, Conte, Asllani, Kastanaras, Shuranov. Sunt numele câtorva dintre cei care au evoluat în reprezentativa U20 a Germaniei la Arad, care au ascultat "Liebe Deutsche Vaterland" la începutul meciului și e limpede că originile lor sunt departe de a fi pur ariene. Unii dintre ei poate că s-au născut în Germania, alții nu, e de presupus că părinții lor au mers acolo în căutarea unui trai mai bun. Dar cu toții și-au însușit regulile locului, standardele de decență și de civilizație pe care dacă nu le aplică la milimetru, sunt excluși imediat de o societate care te acceptă doar dacă-i accepți și tu principiile.

Societatea noastră acceptă orice, principii nu mai avem demult, iar în urma noastră rămâne murdăria, nu numai cea fizică, ci de toate felurile.


Comentarii (2)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  29 Septembrie 2022, 17:42

...ti am mai spus ca articolele bune au si multe comentarii ...pe cine au infrant nemtii la civilizatie ?...pe mine? ...pe tine ?...pe Pantea ?...pe toti la un loc ?...nu este chiar asa ...sa nu generalizam ...

fibra
fibra  •  29 Septembrie 2022, 13:36

Fara comentarii,ca nu sunt citite de cine trebuie ca nu ii intereseaza.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează