OPINII  »  EDITORIAL

Joaca de-a jandarmii, pompierii și pirotehniștii

Articol de - Publicat miercuri, 16 februarie 2022 12:17 / Actualizat miercuri, 16 februarie 2022 12:30

Se vorbește mult mai mult de Bârsan decât de întreruperea meciului de la Craiova din cauza flăcărilor

Sunt specialiști care analizează arbitrajul, există esteți ai tacticii gata să disece subtilitățile care nouă, profanilor, ne scapă, însă parcă se trece cam repede cu vederea un aspect în ochii unora mărunt: întreruperea derby-ului oltean mai bine de 10 minute pentru flăcările și artificiile puse în scenă de ambele galerii, dar mai cu seamă de cea a gazdelor.

Teoria tribunei fierbinți

Orice tentativă de punere în discuție a show-ului de sunet și lumină va fi acoperită imediat de un șuvoi de replici agresive. Nu v-a ajuns cât s-a jucat fără spectatori? Nu v-ați săturat de acele meciuri cu câteva zeci de amețiți în tribunele pustii, neamuri de-ale jucătorilor, cu acea atmosferă de seră în care nici nu zici că ești pe stadion?

Fotbalul adevărat asta înseamnă. Zgomot, gălăgie, petarde, artificii, ziceri de dulce, de mamă, iar ca tacâmul să fie complet, se poate condimenta fiertura cu câte o încăierare, că doar de-aia s-a inventat noțiunea de ultras.

Ultrașii mileniului trei

Cine nu pricepe să stea acasă! Se vede bine și din sufragerie, în halat de prosop și cu papuci comozi, care menajează monturile de la picioare. Dar luați aminte, ni se va spune, cu anii obosesc nu doar încheieturile, ci și mintea.

Spre deosebire de voi, de șobolanii de fotoliu, noi, ultrașii mileniului trei, suntem mereu tineri și... înflăcărați.

Corpuri delicte: pixul și petarda

În regulă, e tot mai frecvent acest gen de filipică. Dar se pun câteva întrebări. Cum de-au putut fi introduse în stadion industrialele cantități de materiale pirotehnice, suficiente chiar și pentru parada de "Fourth of July"?

Există o firmă de pază, legată contractual de clubul organizator, care măcar teoretic recurge la un control corporal. De-a lungul anilor, în drum spre locul din tribună, mi-au fost contestate, în calitate de corpuri delicte rezultate în urma percheziției, ba cheile de la mașină, ba câte un pix, ba ceva mărunțiș de prin buzunare, ba bricheta.

În schimb, la Craiova s-a intrat voios în tribune cu acel impresionant arsenal, muniția mult-gustatului de unii spectacol de sunet și lumină.

Joaca de-a jandarmii, pompierii și pirotehniștii
Mititelu jr. s-a aflat de mai multe ori la originea inflamărilor galeriei FCU Craiova 1948. Inflamare la figurat, dar și la propriu

Aspru și uriaș

Și acum, un alt aspect. În dimineața consecutivă deflagrațiilor oltenești, site-urile, mereu amatoare de adjective cu impact la cititori, aducătoare de trafic pe net, ne-au anunțat că Jandarmeria a dat "aspre sancțiuni", aplicând amenzi "uriașe".

Adjectivele "aspru" și "uriaș" te îndeamnă imediat să dai click pentru a afla exorbitantele sume, accesibile probabil doar buzunarului fără fund al sultanului din Brunei. 

Așadar, clubul organizator a fost amendat cu 10.000 de lei, iar șapte suporteri au fost interziși pe stadioane pentru un an, aplicându-li-se și sancțiuni pecuniare în valoare totală de 6.200 de lei. Zău? Sancțiuni aspre? Amenzi uriașe? 6.200 împărțit la 7 vine sub 900 de lei în medie.

Atât am primit nu demult pentru o pedală de accelerație apăsată mai sănătos decât prevede legea. Sigur, am plătit doar jumătate, însă înjumătățirea e valabilă și în cazul culpabililor de la Craiova.

Torța și găleata

Sigur că acestea sunt doar sancțiunile aplicate de Jandarmerie, vor urma și penalitățile sportive dictate cluburilor de către comisiile federale. Vor trece și acestea și se va rămâne cu imaginea băii de sunet și lumină. Eventual și cu secvențele în care pompierii strângeau în găleți torțele încă arzând, într-o manieră cu totul medievală de stingere a incendiilor.

Constatarea că în Europa civilizată (scoateți din context Grecia și Turcia, ele înseamnă tot Balcani) derby-urile nu sunt oprite în asemenea manieră, nu e de natură să ne îngrijoreze. Noi suntem unici, iar atunci când nu avem alte argumente pentru a ne rezolva problemele identitare (cele de la Craiova par eterne!) recurgem la zgomot și la flăcări. Arză-ne-ar focul să ne arză! 


Comentarii (8)
1198649370199221
Dumitru Florin  •  16 Februarie 2022, 22:19

In contextul acestui articol, dar si al unuia alturat, referitor la Stadionul "Arcul de Triumf", se cuvine o observatie/ intrebare: de ce se doreste neaparat ca unul dintre cele mai cochete stadioane din Capitala, cel de la "Arc", sa fie distrus? Iar cand pun aceasta intrebare ma refer strict la comparatia dintre spectatorii de fotbal si cei de rugby, una net favorabila celor care iubesc jocul cu balonul oval. Este nevoie ca in tribunele de "Arc" sa-si faca de cap huliganii galeriilor? Este nevoie ca hoardele asa-zisilor suporterisa dea foc la tribunele de la "Arc"? Este nevoie ca tribunele sa fie acoperite cu "persanele" cojilor de seminte si tigari? La Londra exista, la Dublin exista, la Belfast exista, in Franta exista stadioane destinate exclusiv rugby-ului. In Bucuresti de ce nu se poate?!? Ca vor Peluzele Nord, Sud sau cum se mai numesc sa aiba unde-si desfasura ideile de ultrasi adevarati??? Si, revenind la editorial, ii transmit autorului ca degeaba se intreaba ce n-au facut "garzile" din Craiova de s-a ajuns in tribune cu materiale pirotehnice, pentru acelasi lucru se intampla si pe "Arena Nationala", si pe Dinamo, in "Ghencea" (cat o fi el de nou), la fel va fi si pe "Giulesti"!

observator_federal
observator_federal  •  16 Februarie 2022, 16:47
Postat de adrianciprian pe 16 Februarie 2022, 14:41

Nu ne pasă de artificiile lor, înțelegi? În afară de câțiva adolescenți târzii care fug de soție să dea cu pumnul și artifica prin tribune, nu gustă nimeni momentele astea penibile. Vreau să văd fotbal, nu meci oprit și fum în tribune.

Pe Playstation e fără fum... și e exact pentru adolescenți întârziați. Pe stadion e altceva (dacă nu ai fost acolo, nu am cum să-ți explic).

carol_k
carol_k  •  16 Februarie 2022, 16:32

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează