OPINII  »  EDITORIAL

Lăudărosul primar al VAR-ului stins

Articol de - Publicat marti, 19 iulie 2022 09:53 / Actualizat marti, 19 iulie 2022 09:55

La FCSB-U Cluj, 1-1, pe Arena Națională, nu s-a dat un penalty evident pentru că n-a funcționat sistemul video, pe care nu demult Nicușor Dan ne anunța că trudește să-l pună la punct.

Trecem repede peste deciziile tehnice ale lui Marian Barbu, "centralul" meciului. Spunem doar că trebuia să vadă obligatoriu acel cartonaș roșu pe care nu i l-a dat lui Sorin Șerban, din minutul 3. 

Și dacă nu-l vedea el, trebuia să-l informeze fie asistentul, fie arbitrul de rezervă, aflați la câțiva metri de violenta intrare a fundașului stânga fecesebist. Asta până să se apeleze la sofisticata inginerie a VAR-ului.

Lăudărosul primar al VAR-ului stins
Arbitrul Barbu a enervat ambele formații prin deciziile luate la partida de duminică seara. FOTO Raed Krishan

Barbu și parcarea cu spatele

Apoi, în ceea ce privește penaltyul nedat gazdelor, două lucruri se văd de pe lună: Marele Zid Chinezesc și hențul lui Romario Pires. 

Așadar, nu era nevoie de videoarbitraj, ci doar de o pereche de ochi umani ageri. Dar, dacă nervul optic al lui Marian Barbu n-a transmis impulsuri creierului, s-a recurs la tehnologie.

În paranteză fie spus, după o vreme de VAR, arbitrii noștri nu se vor mai încumeta să ia nici măcar cele mai simple și mai evidente decizii fără un substanțial sprijn tehnologic. Exact ca aceia care nu mai știu să parcheze cu spatele fără să se uite pe displayul din bord. 

Uităm (cei cărora ne albește galopant părul) că decenii la rând puneam cotul pe spătarul scaunului și ne uitam îndărătul mașinii, să avem grijă să n-o proptim de gard.

Ecranul negru

Nevăzând Barbu faza, i-au spus colegii din microbuzul VAR că a fost henț și "centralul" ar fi trebuit să meargă la marginea terenului, la ecran, să vadă ce și cum și să ia el decizia. 

Numai că ecranul n-a funcționat și atunci arbitrul din teren a trebuit să rămână la primul său diagnostic. Acela de miopie severă, câtă vreme n-a sesizat la timp acel henț atât de limpede.

Postarea

Aici intervine în poveste memoria de scurtă durată. În urmă cu două săptămâni, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, instituție în proprietatea căreia se află Arena Națională, posta pe Facebook un mesaj de o lăudăroșenie unsuroasă și deranjantă. 

Edilul se bătea cu cărămida în piept comunicându-ne nouă, contribuabililor, ce eforturi supraomenești și incomensurabile face domnia sa pentru ca sistemul VAR să funcționeze așa cum trebuie pe cel mai mare stadion al țării.

Câteva cazmale și un ecran

Cei care se pricep la asemenrea lucruri l-au cam luat în balon, exprimându-se că de fapt eforturile nu sunt chiar atât de mari. Un server mai de Doamne-ajută să nu pice netul, eventual de dat niște cazmale și de îngropat mai adânc fibra optică și, obligatoriu, la marginea terenului, un monitor care să nu dea rateuri. 

Ei bine, tocmai acel monitor a picat, iar lui Nicușor Dan, care în acea postare lăsa senzația că a inventat nu numai arbitrajul video, ci și fotbalul și internetul, i s-a stins VAR-ul la prima adiere de vânt!

Truditor la fericirea publică

Sigur că toată povestea asta sofisticată cu video-arbitrajul e abia la primele ei file și acest gen de accidente sunt inerente. Dar, dacă treaba nu merge la Arena Națională, ce pretenții mai putem avea de la Mediaș, Voluntari, Mioveni, stadioane care n-au asemenea ștaif? 

Și n-au nici primari care să se laude cât trudesc și opintesc dumnealor la fericirea VAR-ului, a fotbalului și a noastră, a contribuabililor, în general! 


Comentarii (5)
Dobermannul
Dobermannul  •  20 Iulie 2022, 22:10
Postat de dandana pe 19 Iulie 2022, 16:12

Dacă greșea de ex în favoarea lor nu existau atâtea articole inutile. Dacă nu ești sigur de ce sa dai? Omul a spus ca erau probleme cu calitatea video. Haideți sa nu mai fim paranoici ca nu fură dracu fcsb. Sunt plictisit de acest *** care se mărește pe zi ce trece. Sa nu ei decizie ca este fcsb, și sa nu ei în defavoarea ei că ziarele urlă.

"Dacă greșea de ex în favoarea lor nu existau atâtea articole". Exact omul a vrut sa ajute GSP ca sa scrie mai multe articole.

mzm1
mzm1  •  20 Iulie 2022, 22:06

Domnule Buzărin, vă parafrazez, oarecum, și spun că două lucruri au fost evidente (chiar și pentru nevăzători!) la acest joc: 1. hențul clar și limpede al lui Romario Pires și 2. hotărârea nestrămutată a arbitrului de a nu acorda lovitură de la 11 m în favoarea FCSB, deși văzuse faza respectivă, ca toată lumea. Scuza că „ecranul n-a funcționat” face parte din ”Povești de adormit Mitzura când era mică”. Este de presupus că Marian Barbu și-a dat seama că a greșit neacordând cartonaș roșu la faultul grosolan al lui Șerban și a arbitrat „în compensație”, adică a mai făcut o greșeală!

dandana
dandana  •  19 Iulie 2022, 16:12

Dacă greșea de ex în favoarea lor nu existau atâtea articole inutile. Dacă nu ești sigur de ce sa dai? Omul a spus ca erau probleme cu calitatea video. Haideți sa nu mai fim paranoici ca nu fură dracu fcsb. Sunt plictisit de acest *** care se mărește pe zi ce trece. Sa nu ei decizie ca este fcsb, și sa nu ei în defavoarea ei că ziarele urlă.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează