OPINII  »  EDITORIAL

Marius Constantin, un stâlp vechi, dar rezistent

Articol de - Publicat sambata, 01 mai 2021 09:36 / Actualizat sambata, 01 mai 2021 09:36

Veteranul Craiovei, excelent și cu CFR, și cu FCSB, va juca duminică, de Paști, meciul 400 în prima ligă.

Rar a intrat FCSB în careul Craiovei. Cel mai mare pericol a fost atunci când Octavian Popescu a avut mingea pe dreptul, a tras, golul părea iminent, însă de nicăieri a apărut Marius Constantin, care s-a aruncat în fața mingii și a blocat șutul. 

Marius e cu aproape două decenii mai în vârstă decât Octavian. Când puștiul se năștea în Dâmbovița, peste munți alt puști dădea deja târcoale primei garnituri a "Steagului". 

Când Octavian avea doar câteva luni, Marius primea botezul primei divizii. Au trecut 18 ani de atunci…

Marius Constantin, un stâlp vechi, dar rezistent

În ziua cu gara Atocha

Cum spuneam, Marius Constantin a debutat pe prima scenă în 2003. L-am văzut pentru prima dată pe viu într-un Brașov-Steaua 0-0, în martie anul următor. 

Meciul trebuia să fie duminica, dar s-a amânat pentru luni, din cauza atentatului de la Madrid, din gara Atocha. 

La Steaua jucau Dorinel și Vivi Răchită, astăzi trecuți de 50 de ani. Vivi e chiar bunic. La Brașov pe bancă era Răzvan Lucescu, în primul său an de antrenorat. Răzvan e și el bunic.

Asta ca să ne dăm seama cam cât a trecut de atunci! Grecia încă nu devenise campioană europeană, încă se citeau ziare pe hârtie, internetul era în fașă, iar maestrul Zuckerberg abia lansase de o lună o ciudățenie numită Facebook. De Instagram încă nu se auzise.

Pastel defensiv

Prim-planurile anului 2021, de mare rezoluție, ne arată câteva fire sure în barba neagră a lui Marius și niște riduri spre frunte. 

În ciuda acestor neajunsuri de ordin estetic, omul participă activ la golul lui Ivan de la Cluj, iar cu FCSB nu lasă să treacă nimic. E cel mai bun fundaș al unei defensive care a primit doar 16 goluri în 34 de meciuri, cifră excelentă chiar și pentru Interul lui Herrera și Picchi. 

Mai ales că după accidentarea lui Papp și suspendarea lui Bălașa, a venit rândul lui Acka să fie lângă Marius, dar Stephane n-a mai jucat de aproape o jumătate de an, iar tricoul parcă nu-l mai încape. Cu un stoper de aproape 37 de ani și cu celălalt care pare venit direct de la cantină, Craiova își învinge ambele rivale la titlu în doar câteva zile. 

Pe dreapta e un fundaș stânga de meserie, Vătăjelu, iar pe stânga e fostul mijlocaș Bancu. Ce amestecătură! Cu toate acestea, Craiova a primit doar trei goluri în 11 etape, de când a venit El Greco, pictorul de apărări. Adică Ouzounidis.

Clubul 400

Ioșca Vigu a fost primul fotbalist român cu 400 de meciuri pe prima scenă, acum patru decenii. Peste timp, Dănciulescu s-a dus dincolo de 500, însă azi parcă e tot mai greu să aduni aceste cifre. 

S-a topit idea de statornicie, sunt departe vremurile când Cornel Dinu sau Florea Ispir (ambii, membri de vază în Club 400) jucau aproape două decenii sub aceleași culori. 

Există tentația de a pleca "afară", de a câștiga bani mulți și repede, nu mai interesează pe nimeni să intre în cluburi de statistică. Poate în celelalte, dar când s-o da voie. 

Până atunci însă, Marius Constantin merge la Călărași să bifeze, contra Clinceniului, meciul său cu numărul 400, într-o zi de Paști. Dacă va fi cazul, se va arunca iarăși în fața mingii. Dacă nu, va face duș, va fuma, ca de obicei, o țigară, și se va pregăti de meciul 401.


Comentarii (13)
wackorine
wackorine  •  04 Mai 2021, 00:09

"vizionar" fuseși cu finalul articolului, nea Buzărin .. "eroul", însă, rămâne un fotbalist ..

fibra
fibra  •  03 Mai 2021, 08:30

Din pacate nu a putut sarbatori,dar trebuie sa fim de acord ca nu exista fotbalist pe planeta care sa nu faca greseli in cariera. Marius a avut ghinionul sa faca una la aniversare.

368023036732853
Iuga Mircea  •  03 Mai 2021, 06:51

ha...ha....

Vezi toate comentariile (13)
Comentează