OPINII  »  EDITORIAL

Nuiaua lui Reghe

Articol de - Publicat miercuri, 09 martie 2022 09:42 / Actualizat miercuri, 09 martie 2022 09:42

Oltenii au șase succese consecutive, iar antrenorul lor glumește pe seama eficienței pedagogiei de constrângere. Dar oare totul e chiar atât de luminos?

A căuta părți întunecate în traseul unei echipe care câștigă șase meciuri la rând e același lucru cu a căuta pete în soare. 

În „clasamentul formei”, așa cum numesc specialiștii ierarhia rezumată nu la tot sezonul, ci doar la ultimele runde, Craiova e lider detașat. Toată lumea s-a mai poticnit, inclusiv CFR-ul și-a permis să înceapă anul 2022 cu patru remize, doar șnurul victoriilor alb-albastre e perfect întins, fără niciun fel de buclă.

Lucruri bune

Sunt plusuri și ca joc, în primul rând consolidarea zonei centrale, cu Papp, Screciu, Mateiu și Alex Crețu. Primii doi, titularizați din lipsă de alte soluții, dar eficienți în evoluții, ultimii doi îmbinați într-un tandem care era de neimaginat în urmă cu două luni, când problema din zona mijlocașilor centrali se rezuma altfel: cine altături de Nistor? Dar mașinăria s-a uns, treaba merge.

Trebuie lăudați și Câmpanu, și Gustavo (jucătorul lunii februarie în clasamentul GSP), chiar și Vână, Baiaram sau Roguljici, eficienți când au intrat, trebuie recunoscută valoarea certă (pentru campionatul nostru cel puțin) probată mereu de Ivan și Bancu. 

Mai e de umblat un pic la rotunjimile lui Markovici, dar cu un tricou mai larg nu se vede, dacă nu-l ridică atunci când face „dubla” la Mioveni.

Nuiaua lui Reghe
Dan Nistor

Makarenko de Oltenia

Reghecampf vorbește de nuielușă ca un Makarenko modern, ale cărui merite sunt clare în resuscitarea mai multor jucători. Inclusiv un veteran ca Nistor, obișnuit să fie mereu lider, acceptă nuielușa și își arată nemulțumirile statutului de rezervă pe teren, când intră, nu în declarații.

E limpede că la Craiova se trăieșe o primăvară luminoasă ca un zâmbet de copil. Nu de Copilu, Marian, pentru că prezidentul nu zâmbește niciodată, nici dacă echipa ar avea o sută de victorii la rând, nu șase.

Clasamentul citit invers

Sigur că șiragul succeselor oltene e impresionant. Dar victimele se numesc (cu excepția ultimeia, Farul) Mioveni, Chindia, Clinceni, concitadina FCU și Dinamo. Adică exact clasamentul lecturat de jos în sus. 

Lipsește din listă Gazul și fără îndoială că dacă meciul de la Mediaș ar fi fost programat acum, s-ar fi consemnat și a șaptea victorie. Probabil la scor, asezonată la final cu laude și cu glumițe despre nuielușe.

Mici cu cei mari

Problema e că în play-off Craiova "lui Rotaru" nu va mai întâlni aceste echipe, ci pe celelalte. Cu care bilanțul nu mai e chiar atât de rozaliu. Cu CFR și cu FCSB, în total, s-a obținut un singur punct din 12 posibile, și acela cu o egalare în ultima secundă.

Ce-i drept, și înfrângerea de acasă cu FCSB (2-3) tot în ultima secundă a venit, dar în lipsa inevitabilei fatalități a finalului celor două derbyurii, am fi vorbit tot de o singură remiză în patru meciuri, doar că alta. Apoi, meciul tur de la Farul s-a pierdut, la fel și cel de pe terenul lui FC Argeș (2-3). Sunt simple constatări, nu neapărat critici.

Datoria Craiovei

La 11 puncte de lider și 10 etape în față n-ai cum să-ți propui titlul, nici dacă Reghe recurge la ulucii din gard, nu la nuielușe. Dar trebuie să arăți că nu ești zmeu doar cu Mioveniul sau cu un Dinamo complet descărnat, așa cum a fost în meciul direct, încheiat cu acel nemilos 6-1.

Aceasta e (în afara câștigării Cupei României, dar aceea e altă competiție) datoria Craiovei față de fani în play-off. Să le arate că poate și cu cei mari, nu doar cu cei mici. Pentru că în cupele europene nu joci nici cu Mioveniul, nici cu Clinceniul. Ce-i drept, nici Laci sau Lokomotiv Tbilisi nu sunt prea mari. 


Comentarii (9)
939673559756945
Alb Albastru  •  09 Martie 2022, 16:54

Mai iei ceva in permisie. Ce ai fost, și ce ai ajuns… Păcat de talentul tău pe care îl vinzi pe câțiva arginți… Penibil! Când era doar craiova lui mititelu ( “minusculele “ sunt intenționate), te bucurai ca se bătea doar la retrogadare și apoi a și “reușit”? Urât!

itu52
itu52  •  09 Martie 2022, 15:51

Parcă-l văd pe Reghe cu ULUCA_n mână aplicând corecții lui Nistor să termine cu luminițele și să se apuce serios de treabă. Tot de frica ULUCII, Markovici o să ajungă ca un „uluc”(ceva ce seamănă cu năuc). Regionalism, regionalism, dar să nu-i facem *** că se supără gardul.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

fanu
fanu  •  09 Martie 2022, 14:39
Postat de observator_federal pe 09 Martie 2022, 10:48

Ideea că în seria de 6 victorii consercutive Universitatea Craiova a învins echipe slabe -precum Mioveni, Chindia, Clinceni, concitadina FCU , Dinamo și excepția Farul- ”liniștește” într-o oarecare măsură temerile suporterilor nedeclarați dar majoritari ai Fcsbului din presa noastră sportivă... Dar cum oare uită cu toții că Universitatea Craiova a urmat identic (la distanță de două etape) meciurile și locul de disputare acasă/deplasare susținute de Fcsb? Păi ce a făcut Fcsb-ul contra acestor echipe slabe? Vă reamintesc: 1-1 la Mioveni, pe Chindia abătut-o (”remontada”) greu cu 3-2, 2-2 la FCU, a luat bătaie acasă de la Farul cu 2-0... Casă nu mai zic de ultimele meciuri ale Fcsb -bătaia luată la Pitești și victoria chinuită cu ”echipa de voluntari” din Voluntari. Băi, nu mai antrenează Papură la Universitatea, deci nu mai căutați nod în papură echipei cu cele mai multe goluri înscrise în acest campionat (și totodată cu cele mai multe penaltyuri ratate!)

Problema e ca asa am avut si in tur, galop cu cele de jos in clasament, am fost slabi spre foarte slabi cu cele de sus. Pana la urma, indiferent de ce face sau nu FCSB cu aceeasi adversari ar trebui sa vedem ce facem noi, mai ales ca pe noi acelasi FCSB ne cam bate indiferent in ce forma sunt. Nu sunt adeptul ideii ca suntem satelitii lor dar nici nu imi place ca, indiferent ca jucam bine sau prost, ne cam bat pe unde ne prind-deci suntem mai slabi ca ei.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează