OPINII  »  EDITORIAL

Oare am înțeles ce ni s-a întâmplat?

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat sambata, 08 iunie 2024 18:01 / Actualizat sambata, 08 iunie 2024 20:15

Senzația e că nu prea. Declarațiile unora dintre ”tricolori” sunt mult mai puțin logice decât jocul.

Se mai întâmplă să faci 0-0 cu Liechtenstein, sau cu Gibraltar, cum au făcut recent și galezii. E posibil, dar o dată la o sută de ani, și atunci când e să vină, rezultatul intră în anale, iar tu, ca direct participant la evenimente, îți accepți condiția de personaj negativ al fotbalului din țara ta.

Oricine a fost pe teren la acest 0-0 devine automat personaj negativ, indiferent ce a făcut înainte de seara de 7 iunie și indiferent cât de glorios va fi după aceea.

Nicio bucată lui „Cinci bucăți”

Chiar dacă România va câștiga Campionatul European, nu doar pe acesta, ci și următoarele zece, nu se poate trece peste a nu reuși să dai gol unei reprezentative din care majoritatea jucătorilor sunt amatori și doar trei își câștigă existența din fotbal.

O spune antrenorul lor, Konrad Funfstuck. Știți ce înseamnă numele de familie al domnului, într-o traducere aproximativă? Cinci bucăți, asta înseamnă! Cam câte goluri trebuie să-i dai, fără să te forțezi, unei reprezentative de acest nivel. Măcar pentru o seară selecționerul Liechtensteinului își putea schimba numele în Keinstuck, care tot aproximativ tradus înseamnă „Nicio bucată”!

În frunte cu căpitanul

Însă declarațiile de după meci ale câtorva dintre jucătorii noștri ne pun pe gânduri mai mult și decât jocul, și decât rezultatul. Nicușor Stanciu, căpitanul de drept, spune că ei, jucătorii, nu au ce să-și reproșeze! I-auzi! Păi, pe asta o spui după un 0-0 cu unii de nivelul tău, când ai tras de șapte ori în bară și ai mai ratat alte zeci de ocazii.

Chiar și atunci ai ce să-ți reproșezi, anume că ai ratat prea mult. Dar tu ai jucat cu unii care au venit de la birou sau dindărătul tejghelei vreunui magazin de suveniruri din splendidul Vaduz!

Pușcaș crede că e bun

Numărul 9 al României, care cu Liechtenstein ar fi trebuit să dea măcar două-trei goluri chiar dacă juca legat la ochi, ne transmite că e mândru de colegii săi. Automat rezultă că e mândru și de sine. Ne mai spune că suntem buni (noi, toți, probabil), dar n-avem noroc în fața porții!

Oare am înțeles ce ni s-a întâmplat?
George Pușcaș, după România - Liechtenstein 0-0/ foto: Raed Krishan (GSP)

Te doare mintea! În fața porții n-ajunge doar norocul, trebuie să știi cum să dai gol măcar unui adversar de pe locul două sute și ceva în lume.

Nervosul Radu

Cam nesigur zilele treute cu Bulgaria, Radu Drăgușin a venit acum de-a dreptul nervos la microfon. Supărat că adversarii au tras de timp și că au jucat dur. Dumnealui, mirosind a Londra și a Tottenham, cotat pe Transfermarkt la 25 de milioane de euro, se plânge de contondența unor adversari a căror valoare totală, pe aceeași scală, e de 1,15 milioane. Adică sub o divizionară secundă de la noi, să zicem Metaloglobus.

Totuși, e bine că plecăm de jos

Măcar o parte bună tot are acest 0-0, adăugat celuilalt 0-0, cu Bulgaria. Nu ne permite nociva beție cu apă rece, atât de des întâlnită în comportamentul românesc. Acum, după aceste rezultate, e clar că la Euro 2024 pornim foarte de jos.

E o minune că ne-am calificat, dar avem niște limite clare, dezvăluite din plin de aceste meciuri amicale. Tot ce se va întâmpla mai bun în Germania decât tristele seri din Ghencea ar trebui privit ca un dar. Să sperăm că vom avea parte măcar de câteva daruri...

Citește și:
Rivalul lui David Popovici a părăsit Satul Olimpic și îi dă dreptate sportivului român » Prim mic iureș la Paris: „Trebuia să facem ceva!”
Jocurile Olimpice
Rivalul lui David Popovici a părăsit Satul Olimpic și îi dă dreptate sportivului român » Prim mic iureș la Paris: „Trebuia să facem ceva!”
Gigi Becali l-a desființat pe Vlad Chiricheș: „Nu se poate să tac, doar el e vinovat”
Superliga
Gigi Becali l-a desființat pe Vlad Chiricheș: „Nu se poate să tac, doar el e vinovat”
Campioana FCSB este 99% CALIFICATĂ în grupele unei competiții europene
Liga Campionilor
Campioana FCSB este 99% CALIFICATĂ în grupele unei competiții europene

Comentarii (25)
MaxiP
MaxiP  •  18 Iunie 2024, 10:36

L-as intreba si eu pe domnul Buzarin acum: ati inteles oare ce s-a intamplat ieri? Am inteles ce ni s-a intamplat? Jocul ceva mai logic decat declaratiile, de data asta?

Dobermannul
Dobermannul  •  11 Iunie 2024, 10:30
Postat de Dorias1964 pe 11 Iunie 2024, 03:12

Nu sunt de acord cu ce spune torque07, dar nu asta este problema...problema este ca de 30 de ani traim intr-un fel de impostura amestecata cu smecherie, iar presa face parte din acest joc. Cu siguranță ca nu se va schimba curand mizeria din fotbal, dar macar presa sportiva daca ar face mai mult, poate am avea mai multe sanse sa ne insanatosim un pic. De exemplu, recomand ziaristilor sportiv sa inceapa o investigatie la radacina fotbalului, adica la juniori, sa vada ce se intampla acolo, sa colinde tara in lung și lat, si sa stea de vorba cu parintii copiilor, sa-si spuna si ei parerea, ca au si parintii dreptul la o opinie, ca pe umeri lor se sprijina intreg fotbalul romanesc . Asta ar trebui sa faca ziaristii, nu numai sa stea comozi in tot felul de emisiuni sau podcasturi si sa plimbe aerul prin gura. Este de datoria lor sa-si faca munca corect, sa descopere si sa aduca la lumina adevarul, numsi asa mai avem vreo sansa. Dar ziaristii mai mult sau mai putin au pactizat cu cei ce distrug fotbalul. Trebuie sa intelegi ca principalul interes este cum sa mulgi bugetul federatiei, si nu altceva...restul este praf in ochi.

Total de acord.

MaxiP
MaxiP  •  11 Iunie 2024, 09:55
Postat de danglumetu pe 10 Iunie 2024, 17:04

distinse domn, am exagerat intentionat cu nr de echipe, doar ca sa minimalizez un pic marea isprava a calificarii! da, danemarca, cu jucatori adunati dupa plaja pt ca a fost eliminata serbia, a avut atunci o echipa superba cu larsen, fratii laudrup, schmeichel care a aparat penaltiul lui van basten, si altii. impactul unui titlu european e liliput pe linga unul mondial, jucatori care au cistigat titlul in campionate importante sau titluri europene pe echipe sint uzati psihic si moral inaintea unui european la care se roaga bunului Dumnezeu sa iasa cit mai repede! stiti ca durata pregatirii unui mondial se face mai pe indelete decit unul european!

Sunt la fel de plictisiti si de un Mondial ca de un European. Acum chiar sa minimalizam orice, ok, inseamna ca nu ar trebui sa ne intereseze si de fapt o ratare a calificarii e tot una cu castigarea titlului european, pentru ca oricum nu prezinta interes. Daca nu prezinta interes, nu doar ca nu avem de ce sa ii laudam pentru calificare, dar nu vad care este problema necalificarilot. Comentam tot timpul in functie de context, daca ne convine ce zicem, ducem in ideea ca nici macar un titlu european nu conteaza. E adevarat, cred ca am si scris intr-un comentariu, dupa cum mi se par mie in general concetatenii mei, probabil s-ar gasi critici destule si daca s-ar castiga titlul european. Dar repet ideea de baza, nu avem ce sa ne legam de ei pentru ceva ce nu conteaza. Ca e calificare, nu sau indiferent de prestatia de acolo.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează