OPINII  »  EDITORIAL

Panduru, dincolo de studio

Articol de - Publicat marti, 26 octombrie 2021 10:45 / Actualizat marti, 26 octombrie 2021 10:50

Cunoscutul analist TV va merge în staff-ul lui Reghecampf, la Craiova. Nu va coborî chiar în iarbă, dar va fi aproape de ea

Sâmbătă seara, după ce și-a expus în studioul Telekom Sport părerile despre Dinamo-Rapid, Basarab Panduru și-a făcut ieșirea din scenă. Va merge la Craiova, dar a spus că se va reîntoarce în televiziune, unde activează de 12 ani.

Mijloacele de producție

Semn că în subconștientul său e limpede că felia olteană a existenței lui va fi limitată în timp și că tot platoul, lavaliera și machiajul de dinainte de emisiune îi vor fi, mai curând sau mai târziu, mijloacele de producție. A spus că mai întâi a vrut să refuze oferta lui Reghecampf (mai lucraseră împreună anul trecut, pentru o scurtă perioadă, pe meleaguri arabe), dar apoi a acceptat, mai ales datorită atmosferei bune din staff-ul din care de-acum va face parte și el.

Un secund cu idei

Deși titulatura sa oficială e de antrenor secund, nimeni nu și-l imaginează pe Panduru, la 51 de ani și după mai bine de un deceniu în televiziune, înșirând copetele pe terenul de antrenament, trezind jucătorii pentru micul dejun sau având grijă ca în camere să se stingă lumina la ora stabilită. Din ce-am înțeles, va face lucruri legate de scouting și de monitorizarea jucătorilor. Adică vor fi folosite calitățile sale vizuale, "ochiul" său, așa cum se spune în fotbal. Pandi are această calitate, dar nu asta e principala sa însușire.

Panduru, dincolo de studio

Nu-i va fi ușor

Dacă e ceva care să-l definească pe Panduru, aceea este calitatea de a spune exact ce vede, chiar dacă aceste lucruri nu convin, deranjează, impun alte hotărâri decât cele pe care decidenții ar fi vrut să le ia. Dacă a fost adus la Craiova pentru ca părerile să-i fie luate în seamă, atunci e în regulă și clubul oltean a făcut rost de o importantă sursă de idei. 

Dacă a fost adus de decor, pe post de yesmen al altora, atunci cei de-acolo nu și-au găsit persoana potrivită. Cu Reghecampf a mai lucrat, știe cum să-i înfățișeze ideile, însă Mihai Rotaru e o persoană care ascultă mai multe opinii, dar procedează de cele mai multe ori numai după capul său.

Iar Panduru e suficient de orgolios să-și dea seama când nu i s-au luat în seamă ideile și, probabil, dacă vor exista astfel de episoade, nu se va sfii să plece la fel de ușor și de pe neașteptate cum a luat și hotărârea de a veni.

Viața de "expert"

Plecarea lui Panduru în Bănie (după cea scurtă, de anul trecut, la Al Wasl) pune într-o nouă lumină imaginea pe care ne-o lasă "experții", adică foștii fotbaliști, antrenori, arbitri, ale căror opinii le auzim seară de seară. Cu mici excepții puse pe seama vârstei (de exemplu, Cornel Dinu), toți ceilalți mai au cumva nostalgia vieții din iarbă. 
Împăturită atent, ținută într-un buzunar tainic al sacoului elegant, însă neabandonată niciodată. 

Prezența constantă în studiouri le-a adus experiență în a comenta fenomenul, retribuțiile lor sunt de cele mai multe ori îndestulătoare, și cu timpul "experții" au cam ieșit din circuitul antrenorilor "contactabili", aceia pe care președinții de cluburi îi sună atunci când locul de pe banca tehnică e vacant.

Când vorbești ca televizorul

Dar iată că mai există câte un astfel de moment în care bagi mâna în buzunar, despăturești acea "nostalgie" și te duci să-i spui lui Reghe că Markovici e cam gras și lui Mihai Rotaru c-ar trebui să aducă un fundaș dreapta. Iar când vii din televiziune, ai pretenția să fii ascultat, nu să vorbești ca televizorul.


Comentarii (6)
daniaania
daniaania  •  27 Octombrie 2021, 16:22

Nici nu conteaza acest subiect.

dodo001
dodo001  •  26 Octombrie 2021, 22:24

Ups...CSU Craiova se bate la titlu decand cu venirea lui Panduru

mzm1
mzm1  •  26 Octombrie 2021, 18:37

Domnule Buzarin, exagerati (ca sa nu zic altfel) cand spuneti ca principala calitate care il defineste pe Panduru este aceea că „spune exact ceea ce vede”. Sa fim seriosi! Ca toti ceilalti invitati la tv. să comenteze meciuri, Panduru a respectat regula de baza: se trage din orice pozitie in FCSB (Steaua) si se menajează Dinamo. Asa a procedat tot timpul. Nu a facut niciodata nici cea mai mica aluzie la blaturile lui Dinamo, dar a zâmbit mereu cu subinteles la insinuarile de blaturi ale FCSB. Il inteleg si pe el, si pe ceilalti: nu voiau sa dea cu piciorul unei sinecure de cateva mii de euro pe lună, câstigate extrem de usor, doar cu un pic de rabat la onestitate!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează