OPINII  »  EDITORIAL

Penaltyul băgat pe gât

Articol de - Publicat sambata, 17 iulie 2021 09:18 / Actualizat sambata, 17 iulie 2021 09:31

Roberto Rosetti, șeful arbitrilor de la UEFA, ne explică lucrurile altfel decât le-am văzut cu toții, în prelungirile semifinalei Anglia-Danemarca.

Euro 2020 din 2021 s-a încheiat, comentariile continuă. Concomitent cu ele continuă și mascarada prin care ocârmuitorii fotbalului și-ai Planetei continuă să ne îndese pe gât niște chestii pe care noi n-avem încotro și trebuie să le înghițim pe nemestecate. 

Ei ne zic când e rasism, când e ofsaid, când trebuie să tragem acoperișul și când trebuie să aplaudăm șansele egale pe care Marii Maeștri ai Propagandei pretind că le oferă tuturor, deși unii joacă mai mereu acasă, în buricul Londrei, iar alții trebuie să se trambaleze din Azerbaidjan în Andaluzia.

Contabilul lăudăros

"Nu am primit niciodată atâtea felicitări", spune șeful arbitrilor europeni. După care înșiră contabilicește situațiile în care a intervenit VAR-ul și a schimbat deciziile. 

Că s-au analizat 276 de situații în 51 de meciuri, adică, în medie, 2,83 situații pe partidă. Cam cât media golurilor per meci, aflată tot pe-acolo. 2

Că s-a intervenit decisiv în 18 situații. Asta înseamnă că fără VAR am fi avut 18 decizii majore eronate. Așa, am rămas cu una singură. Cea din prelungirile semifinalei Anglia-Danemarca. Dacă ar fi recunoscut imensa eroare, Rosetti, fost mare arbitru la viața lui, ar fi devenit demn de respect, mai ales că beneficiara Anglia a pierdut finala și oricum nu prea contează.

"Între picioare"

Diriguitorul fluierelor europene a avut însă un amplu discurs în care, la o săptămână și ceva de la evenimente (probabil că i-a luat ceva timp să confecționeze niște argumente cât de cât plauzibile), încearcă să ne spună că, de fapt, o planetă întreagă a văzut altceva decât trebuia să vadă.

 "Nu a fost scandal, este ceva de care putem vorbi", zice Rosetti. Cum să nu fie scandal când voi scoateți din joben un penalty pentru gazde, la 1-1, în minutul o sută și ceva, ca la Piatra Neamț pe vremuri? 

Și apoi conferențiază doct despre cum arbitrul Makkelie a văzut "un contact clar între picioare". Poate Rosetti nu știe cât de multe nuanțe are limba română și cam cum se poate interpreta la noi "contactul între picioare"!

Penaltyul băgat pe gât
Faza la care doar Rosetti și Makkelie au văzut penalty (foto: Imago)

Aberații și vorbe goale

Vorbește apoi don Roberto de nuanțele de gri, nenumărate în fotbal. Despre situațiile limită. Despre beneficiile dezbaterii, despre confuziile care se pot crea cu VAR. Bla, bla, bla. Și conchide că "a fost o acțiune clară, un contact între genunchi și genunchi". 

După care bate câmpii cu valorile umane și alte tâmpenii care n-au ce să caute în jurul unui penalty la 1-1, în prelungiri. Unde totul trebuie să fie extrem de limpede și de clar. Clarissim, cum s-ar zice în limba maternă a dumisale.

Când noaptea devine zi

Dacă Rosetti nu se apuca să vorbească despre ceea ce oricum trecuse, aproape că uitaserăm de contactul de bâlci dintre Maehle și Sterling. Rămânea "ca-n tren" și gata. 

Șeful arbitrilor de la UEFA a ținut însă să ne lămurească despre cum la ei nu se greșește, despre cum deciziile pe care le iau ei sunt excelente, chiar și atunci când sunt ridicol de proaste, precum cea în cauză. Când se vede clar că Sterling își înmoaie picioarele înainte de orice fel de contact "genunchi în genunchi". 

Dar dacă asta e linia, așa procedăm! Ne conformăm, că n-avem ce face. Ne îndreptăm către o lume și către o vreme când ni se va spune că noaptea e zi și că ziua e noapte, "pentru că așa trebuie să fie". Am înțeles, să trăiți! 


Comentarii (8)
gicab
gicab  •  18 Iulie 2021, 08:48
Postat de 314turca pe 17 Iulie 2021, 11:09

Nu mai fiți atât de revoltat, domnule Buzărin. Trăim într-o lume în care ni se bagă pe gât atât de multe lucruri încât penalty-ul acordat Angliei e nesemnificativ...

Și la noi gsp ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

observator_ipohondru
observator_ipohondru  •  18 Iulie 2021, 08:44

Toti facem la fel, domnule Buzarin. Societatea este stratificata pe niste trepte. Multe, multe de tot. Cand cineva a ajuns pe o treapta, isi impune parerile celor de jos. Rareori se intampla altfel, pentru ca asa le place si celor de sus, si celor de jos. Si, apropo de arbitri. Eram june si incercam sa ajung arbitru. La inceput arbitrai la scolare. Dupa ce capatai oarece experienta, erai trecut la alta categorie, campionat orasenesc, si asa mai departe. De fiecare data, se dadea un test cu intrebari din regulamentul de organizare si regulamentul de joc. Imi aduc aminte o intrebare: Cand este gol? Noi, cei din banci, ne apucam s scriam ca gol este atunci cand mingea depaseste linia portii cu intreaga circomferinta. Gresit, ni se spunea, gol e atunci cand fluera arbitrul. Este o poveste de acum 45 de ani care spune multe despre subiectul pe care l-ati abordat. Asa a fost, si asa va fi. Iar sefi vor ajunge numai oameni interesati sau usor de manipulat sa ramana mereu asa.

cornelcc
cornelcc  •  17 Iulie 2021, 11:48
Postat de itu52 pe 17 Iulie 2021, 11:09

Discrepanța este mult mai mare. Euro 2020/2021 a fost inundat de intrări tari. Pentru noi mielușeii, dincolo de limita regulamentului. Dacă arbitra „nea Nelu” înroșea toată Europa. Acel fâs a venit după ce lumea s-a obișnuit cu jocul bărbătesc, jocul lăsat liber, jocul în care s-au mai împărțit coate și a curs sânge. Pe alocuri s-au văzut intrări din spate care au devenit laterale. Deci, din acest punct de vedere, avem eroare. Să ne întoarcem la noi unde se face zarvă ca FCSB-ul și mai ales CFR_ul nu au primit pinalti. Ar trebui să băgăm pinalti în dicționar pentru că definește o infracțiune care nu prea este infracțiune, o invenție, o banalizare a loviturii de la 11 m. Partea proastă este că turma de crainici și comentatori, spectatorii ecranelor gigant, beneficiarii telescoapelor ațintite asupra jocului, urlă de mama focului la orice contact care la Euro se banaliza. Pai trimite-i, d_le la fața locului să se binocleze natural(forțăm), să vadă ce vede și arbitru, să nu mai vâneze atingerile măsurate cu puful gâștei, să nu mai dăuneze grav sănătatea fenomenului fotbalistic. Se adună ciorchine în fața ecranului și se pun pe cârâit. Dau apă la moară detractarilor și profitorilor din fotbal. Perturbă derularea ulterioară a competițiilor punând presiune pe arbitrii și agită spiritele. Nu poți auzi reacția tribunei că te intoxică specialiștii, rele vremuri am apucat, le e lene să facă comentarii documentate( vezi Țopescu) și-o dau pe alba-neagra. Ce mai, vorbesc să sune!

Ai dreptate, dar sa nu omitem un amanunt care, din pacate, este esentiali: arbitrii “de casa”, cei care de obicei arbitreaza cu dubla masura, una in europa si alta in romanica. De cele mai multe ori influenteaza rezultatul prin decizii eronate si asta a dus la convingerea unei mari parti a suporterilor de fotbal ca o fac intentionat.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează