OPINII  »  EDITORIAL

Să nu ne bată grav!

Articol de - Publicat sambata, 11 iunie 2022 12:55 / Actualizat sambata, 11 iunie 2022 13:01

Asta își dorește Florin Bratu, selecționerul României U21, înaintea unor meciuri amicale cu Spania și cu Olanda.

În studioul DigiSport, selecționerul reprezentativei de tineret lăuda din răsputeri regula U21, cea mai mare realizare federală, ba chiar singura. Ce bună e, ce mult ne ajută, ce jucători a scos ea la iveală.

Prin telefon, Sorin Cârțu, președintele Craiovei, spunea că de multe ori echipa sa trimite patru „underi”, dar pe considerente de valoare, nu prin impunerea regulii. Și de aici o întreagă discuție, cine și ce primează. Regula sau valoarea, oul sau găina...

Vinilul

Era interesant ca Florin Bratu să explice mai pe înțelesul nostru, al profanilor, cum de la Gori, în orașul lui Stalin, în fața Georgiei (0-2) n-am prea mișcat, fiind dominați clar la absolut toate capitolele și cum de la Senec, cu Slovacia, am izbutit să pierdem cu 3-4 după ce am condus condus cu 3-1.

Ultima explicație e mai la îndemână, se bazează pe clișee la care recurgem de fiecare dată când ne pot scoate din încurcătură. 

Urmează placa, acel vinil românesc din vremea înfrângerilor vintage, transpus pe suport electronic: tinerețe, lipsă de experiență, oboseala finalului de sezon. Prea puțin, aproape nimic chiar, despre lipsa valorii individuale, despre ineficiența metodelor de pregătire.

Datorită regulii sau din cauza ei?

Lipsa valorii? Păi, lotul U21 cuprinde o serie de nume care nu o dată sunt capete de afiș în prima ligă: Petrila, Miculescu, Baiaram, Jovan Markovici, Grameni, portarul Mihai Popa, de la Voluntari. Plus răsfățatul Radu Drăgușin, om de Serie A, plus alți câțiva românași cu vize de flotant prin străinătate.

Să nu ne bată grav!
Cu vedetele Drăgușin, Markovici sau Miculescu pe teren, „tricolorii” mici s-au făcut de râs cu Slovacia (foto: frf.ro)

Cei din campionatul intern sunt extenuați după un sezon în care au evoluat mii de minute (datorită sau din cauza regulii?), dar oare gruzinii și slovacii nu erau și ei obosiţi?

La noi acasă

Prezentul e cel care e, mai îngrijorătoare pare însă perspectiva. Selecționata U21 n-are preliminarii, e calificată direct la turneul final pe care România îl va găzdui (împreună cu Georgia) peste fix un an (9 iunie - 2 iulie 2023). 

Urmează pentru noi, până atunci, două partide amicale, la Cluj, cu Spania și cu Olanda. Pe care Florin Bratu le-a anticipat în cea mai lucidă manieră: „Sperăm să nu ne bată grav!”.

Ocolim realitatea

Așadar, pierdem cu Georgia și cu Slovacia, echipe pe care noi le socotim de nivelul nostru, dar care în realitate se dovedesc mai bune decât noi, și ne rugăm pentru indulgența unor scoruri rezonabile în fața unor mari puteri. 

Cam asta e realitatea fotbalului nostru, iar în a o descrie uzăm de toate scuzele cu putință și ocolim cu obstinație principala cauză a înfrângerilor de la toate nivelurile: lipsa valorii, cauzată de lipsa metodelor de a-i pregăti cum se cuvine pe tinerii fotbaliști.

Tremurăm înaintea unui meci cu Finlanda la prima reprezentativă și sperăm ca la tineret Spania și Olanda „să nu ne bată grav”. Dar regula e bună, Federația e excelentă, iar unanimitatea de la alegeri e minunată. Tot înainte! Și fie-vă milă de noi!


Comentarii (6)
observator_federal
observator_federal  •  12 Iunie 2022, 14:11

În emisiunea despre care se face vorbire în articol, antrenorul Bratu, după ce a fost contrat brusc de Ilie Dumitrescu în momentul în care a îndrăznit să-l propună la Națională pe Markovic și după ce și Cîrțu ”l-a amendat” că nu trebuie să-și dea cu părerea despre ce face conducerea Universității Craiova, ei bine după aceste puneri la punct, Bratu a avut un răspuns uluitor (a și stârnit mare haz în studio - Ilie Dumitrescu, Naum, Duckadam) când la întrebarea cu răspuns așteptat ”Ați remarcat vreun fotbalist în acest meci?” a răspuns că nu atre. Păi Nea Bratule, dacă nici pe Markovic autor a două goluri de foarte mare calitate și coautor la cel de al treilea în acest meci NU L-AI REMARCAT, atunci ce ar trebui să mai facă olteanul spre a fi apreciat ?? Nu-i de ajuns că NIMENI din presa noastră nu a remarcat golurile și evoluția lui impresionante din meciul U21 din Slovacia, ce ar mai rămâne, să plece ”afară” și Markovic -un vârf de atac foarte tehnic și foarte puternic, un golgheter înnăscut- pentru că la noi primesc șanse doar fotbaliștii lui Gigi Becali?? Băi, golurile lui Markovic le văd doar copiii din Craiova - vă mai mirați de ce Oltenia fotbalistică are alte criterii de valoare (și morale!) decât corupta Ligă 1?

observator_federal
observator_federal  •  12 Iunie 2022, 10:58

Naționala U21 este, și va fi cu atât mai mult la anul, la Euro de tineret, o vitrină cu locuri de expunere limitate numeric, iar Bratu (și cei care îl "supervizează") trebuie în primul rând să să repartizeze minute de joc tuturor "speranțelor" (ale cluburilor, ale patronilor sau impresarilor) și abia apoi obținerea de rezultate imediate... De aici vine impredictibilitatea rezultatelor echipei lui Bratu, cu toate că el dispune de fotbaliști de certă valoare cum sunt cei din "grupul craiovean" (Markovic cu realizări tehnice de excepție pe care unii NU vor să le vadă, Baiaram, Screciu și Cîmpanu), Petrila, Miculescu, cei de la Farul, câțiva dintre cei ce joacă pe afară... Chiar ar fi interesant de văzut cum s-ar comporta Tavi Popescu în acest lot, ideea de a-l promova (insistent!!) la categorie de vârstă superioară dovedindu-se exagerată, ca și în cazul junelui Ianis Stoica... Prea multe interese în joc, bașca ambițiile de antrenor ale lui Bratu... Fotbaliști avem.

vlad_tepes
vlad_tepes  •  11 Iunie 2022, 17:53

Nea taticu’, matale inca nu te-ai dumirit ca federatia a incaput pe mana unor trepadusi care si-au propus DESFIINTAREA fotbalului romanesc, mai precis, ce a mai ramas de demolat din planul destructiv initiat de puscariasii Sandu-Dragomir. Impostorii au fost promovati selectioneri ai nationalelor la toate categoriile de varsta, iar rezultalele depasesc cu brio cele mai optimiste planuri. Acesti indivizi NU si-au propus calificari la turnee finale, ci doar amagirea naivilor suporteri sub sloganul: “Pacat, am ratat calificarea, data viitoare in mod sigur vom fi la turnel final”. Acest cliseu se repeta de 8 ani, chiar nu ai inteles???

Vezi toate comentariile (6)
Comentează