OPINII  »  EDITORIAL

„Se joacă prea mult” – o teorie discutabilă

Articol de - Publicat sambata, 10 iunie 2023 11:51 / Actualizat sambata, 10 iunie 2023 12:00

CFR a disputat în acest sezon 63 de meciuri. Cine se plânge e invitat să privească în urmă cu patru decenii, când Craiova Maxima juca aproape tot atâtea.

Un recent dialog din studioul DigiSport între Cristi Balaj și Marius Lăcătuș a adus în atenție o temă pe care întotdeauna oamenii prezentului o folosesc drept argument în disputa cu trecutul. Întotdeauna contemporanii au impresia că fotbalul lor, cel actual, e mult mai solicitant decât al generațiilor dinainte. Mai multe meciuri, mai grele, dueluri fizice mai intense. Mereu (și în orice domeniu, nu doar în fotbal) ziua de azi se pretinde mai complicată decât cea de ieri.

Tururi preliminare

Cristi Balaj a invocat cele 63 de meciuri ale CFR-ului. 41 în campionat (cu barajul cu FCU cu tot), 16 în Europa, 5 în Cupa României, unde clujenii au ajuns până în semifinale, plus Supercupa ediției trecute, cu Sepsi, disputată tot între limitele de timp ale acestui sezon. 

Lăcătuș i-a răspuns că pe vremea sa formațiile românești nu disputau tururi preliminare. Într-adevăr, până să ajungă în grupele Conference League, CFR a jucat de 8 ori. Scoțând aceste partide, totalul ar fi fost de 55. Dar pentru acest privilegiu, de a scăpa de preliminarii, mai avem mult de lucru.

Nu Pyunik, ci Fiorentina

Lăsăm deoparte sezonul 2022-'23 și călătorim înapoi în timp, cale de patruzeci de ani. Ediția 1982-'83, așadar. Universitatea Craiova a jucat cele 34 de etape ale campionatului, terminându-l pe poziția secundă. A mai evoluat de 10 ori în Cupa UEFA (în loc de Pyunik-ul clujenilor, adversarul de debut s-a numit Fiorentina), unde a mers până în semifinale. Plus alte 5 meciuri în Cupa României, competiție pe care a reușit s-o câștige. Așadar 34+10+5=49. Ar mai fi 14 partide până la "copleșitorul" 63 al CFR-ului. Explicăm imediat și diferența

Oltenii erau de bază la națională

„Se joacă prea mult” – o teorie discutabilă
Componenții Craiovei anilor '80 jucau aproape la fel de mult ca fotbaliștii de azi. Minus medicația, metodele de recuperare și nutriționiștii (foto: Imago)

Pe vremea aceea, Craiova dădea cel puțin câte 7-8 fotbaliști la fiecare acțiune a "tricolorilor". Măcar 5 erau titulari în fiecare meci, arareori mai puțini. Ei bine, în acel sezon România a disputat 12 partide interțări. Cinci oficiale: două cu Italia, două cu Suedia, una cu Cehoslovacia. Plus altele 7 amicale: câte două cu Iugoslavia și Turcia, câte una cu Danemarca, RDG și Grecia. Dacă unii titulari olteni au fost pe teren la 10 din aceste 12 meciuri, acel 49 de mai sus devine 59, adică foarte aproape de invocatul 63 al CFR-ului.

16-17 oameni în loturi

Comparația nu dezavantajează neapărat prezentul, dar ne arată (sau ne reamintește, celor care am trăit acei ani) că mult invocatul calendar înghesuit nu e apanajul mileniului trei, el exista și pe vremea fotbalului cu basca pe cap, așa cum caracterizează contemporanii trecutul. Să mai spunem și că în acea vreme, cu 40 de ani în urmă, lotul Craiovei era de 16, cel mult 17 oameni, cam jumătatea numerică a efectivelor umane de astăzi.

Comprese cu varză acră

Băieții de atunci călătoreau cu avioane cu elice, când mergeau în vestul Europei făceau o escală la Timișoara să umple la loc rezervorul, diurna era de doi dolari, se mai dormea pe la ambasadă. Nu făceau microleziuni fibrilare, nu exista RMN, medicația era de pionierat, la accidentări doctorul Frânculescu, legendarul Nea Sică, recomanda să se pună pe locul dureros carne de vită sau varză acră.

Anii cașcavalului pane cu ceapă

Mingea era mai grea, măcar două-trei antrenamente pe săptămână se desfășurau pe terenul de zgură din spatele tribunei, prin Craiova se circula cu un autobuz care scotea fum și când stătea pe loc. Cașcavalul pane cu ceapă era lider în clasamentul meniului, băieții mai scăpau la un șpriț cu sifon, unii mai trăgeau și din țigară. Astăzi le numărăm caloriile, le calculăm procentul de gluten și ne plângem că se joacă prea mult.


Comentarii (72)
Dobermannul
Dobermannul  •  12 Iunie 2023, 17:03
Postat de torinezul pe 12 Iunie 2023, 16:11

De unde ai dedus ca sunt nervos? Faptul ca esti un anaIfab3t functional, nu te scuteste de plata.Vrei lectii, platesti.

Vrea sa fie profesor de romana si ... el "analfab3t" ... Poate de pasareasca prostane.

torinezul
torinezul  •  12 Iunie 2023, 16:11
Postat de Dobermannul pe 12 Iunie 2023, 13:47

Ce lectii omule ca de nervi nici nu mai stii ce faci. ***

De unde ai dedus ca sunt nervos? Faptul ca esti un anaIfab3t functional, nu te scuteste de plata.Vrei lectii, platesti.

Dobermannul
Dobermannul  •  12 Iunie 2023, 13:47
Postat de torinezul pe 12 Iunie 2023, 13:26

Dar/virgula/in mesajul tau .... Asta e prima si ultima lectie.Pentru alte lectii trebuie sa platesti.***

Ce lectii omule ca de nervi nici nu mai stii ce faci. ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (72)
Comentează