OPINII  »  EDITORIAL

Seen Dorin

Articol de - Publicat marti, 05 iulie 2022 11:02 / Actualizat marti, 05 iulie 2022 11:22

Un tânăr vede un mesaj pe WhatsApp, dar nu răspunde. E un mod de comportament tipic unei generații. Tânărul de aproape 27 de ani se numește Dorin Rotariu

Întotdeauna am văzut în Dorin Rotariu întruchiparea fotbalistică mai rafinată (peste ani aveam să constat că, din păcate, e și mult mai fragilă fizic) a unchiului său, Iosif. Tot stângaci, tot tehnic, poate doar ceva mai "poet" față de cerbicia lui Roti, care era în stare să se țină de Maradona un meci întreg. Iosif a tras de el până spre 40 de ani și acum,la aproape 60, dă goluri de la 30 de metri în meciuri de old-boys. Dorin, băiatul lui Ilie, fratele geamăn al lui Iosif, pare mai meditativ, mai melancolic, dar așa sunt mulți dintre tinerii zilelor noastre.

Știre anti-letargie

Bref, povestea se știe deja, Dorin a ajuns în atenția FCSB-ului. Slobod la gură cum îl știm, Gigi Becali a spus la televizor că-l vrea. Imediat toată lumea a preluat știrea. În acest miez de vară, chiar e subiect! Cât să tot scrii de Dawa și de Bouhenna? E nevoie de personaje noi, zi toridă după zi toridă, altfel picăm în letargie…

Cuvintele care lipsesc

Mihai Stoica a povestit la televizor, la Orange Sport, că i-a dat mesaj lui Dorin, întrebarea fiind "Poți vorbi?". Cele două bife gri-negre s-au făcut albastre, semn că mesajul a fost văzut. Destinatarul "i-a dat cu seen", cum se exprimă noua generație.

A "da cu seen" și a nu răspunde trece drept un afront, în sensul că da, am văzut ce zici, dar nu mă interesează, nu-mi pierd nici măcar câteva secunde să-ți dau vreun răspuns formal, întruchipat de vreun emoticon, sticker sau alte semne grafice care au rolul de a înlocui cuvintele și care sunt folosite atunci când cuvintele lipsesc.

Seen Dorin

Comportament-tip

E un mod de comportament tehnologic aproape generalizat. Venit din partea unor tineri care stau cu ochii în telefon și când mănâncă, și când se plimbă, și când vorbesc cu tine față în față. Inclusiv propriii noștri copii, adolescenți sau chiar trecuți de această vârstă, ne irită atunci când nu ne răspund la mesaje ore întregi, deși noi, adulții cam depășiți și cam zaharisiți, săriți din 50 de ani, le răspundem întotdeauna prompt, chiar dacă n-avem întotdeauna telefonul lipit de mână sau de ochi.

Măcar "Nu, mulțumesc"!

Mai sus a fost doar o paranteză. Sau poate nu. Poate că paranteza e tocmai ceea ce urmează: Dorin, la aproape 27 de ani (îi împlinește luna aceasta, pe 29) nu se află în cea mai prodigioasă perioadă a carierei sale. Plecat din fotbalul nostru spre Vest, spre Belgia, la FC Bruges, a ricoșat după o vreme în Estul extrem, Kazahstan, apoi a ajuns la Ludogoreț, n-a prea jucat, iar bulgarii l-au împrumutat în Grecia, la modesta Atromitos, unde a evoluat doar 85 de minute în două meciuri, pe parcursul întregii primăveri.

La echipa națională a prins numai 10 selecții și a dat un singur gol, și acela acum patru ani. Tocmai de aceea, acel "seen" ar fi trebuit să fie onorat de un răspuns, chiar și de un "Nu, mulțumesc!"

Fostul PS, noul "later update"

Se cuvine un "later update", care pe vremea noastră se numea PS, pentru că ne inspiram din latină și nu din engleză. Așadar, ca "later update", după ce MM Stoica a povestit la televizor faza cu "seen", Dorin i-a scris de pe alt număr și i-a spus că și-a schimbat telefonul. Atât, nimic maI mult. Nu l-am mai întrebat pe MM dacă și el i-a dat tot cu seen… 


Comentarii (32)
tonyuk
tonyuk  •  05 Iulie 2022, 19:33

Asa ceva”Maestre”, Rotariu nu a raspuns marelui *** , auzi marele “manager “ cauta sa faca un trasfer prin mesaje whatssup..

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

irr78
irr78  •  05 Iulie 2022, 16:08
Postat de iosif_2022 pe 05 Iulie 2022, 12:00

Rotariu e nimeni în drum, chiar nimeni..! Să-ți dea mesaj unul dintre cei mai mari manageri români și să nu-i răspunzi e nesimțire curată.

Cel mai mare manager din Romania..:))))) lol :)))))) cel mai mare manager..ne luminati va rog! Acest cel mai mare manager a stat cumva retras cativa anisori sa se dedice studiilor?? Si a pregatit MBA ul la poarta alba..?? Si a facut masterul in 5 ani cu executare??

ali.bec
ali.bec  •  05 Iulie 2022, 15:40
Postat de iosif_2022 pe 05 Iulie 2022, 12:00

Rotariu e nimeni în drum, chiar nimeni..! Să-ți dea mesaj unul dintre cei mai mari manageri români și să nu-i răspunzi e nesimțire curată.

Nu-i “unul”, e singurul! Cel mai mare. Din carton.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează