OPINII  »  EDITORIAL

Țicleanu, Rafael și filosofia fotbalului

Articol de - Publicat sambata, 07 mai 2022 14:24 / Actualizat sambata, 07 mai 2022 14:26

Fostul internațional a scos o carte la lansarea căreia s-au strâns mult peste o sută de oameni. E semn bun, înseamnă că, în detrimentul butonatului, ne mai întoarcem din când în când la citit. Sau măcar la răsfoit

Cine se așteaptă ca "Filosofia fotbalului" scoasă de Aurel Țicleanu la Editura Hoffman să fie vreun foileton pasionant sau vreun thriller tipărit va fi dezamăgit.

Cele 300 de pagini format mare, A4, precum "colile ministeriale", au și povești, dar au mai mult pilde. Filele încearcă să disece filosofia fotbalului pe rând, nu să salte dintr-odată, printr-un heirup, piatra filosofală a fobalului.

Țicleanu, Rafael și filosofia fotbalului

Amintiri cu Nea Tinel

Vorbeam de povești. Ale sale, proprii, și ale altora. Sunt și amintiri din copilărie, când Aurel era bolnăvicios și pirpiriu. Și din cariera de jucător.

Odată, când Craiova antrenată de nea Tinel, Valentin Stănescu (care-i mai alinta din când în când pe jucători și cu duiosul apelativ "boii boilor"), era condusă la pauză, antrenorul l-a întrebat tocmai pe el, pe Țicleanu, cel mai neexperimentat dintre mijlocași (ceilalți erau Beldeanu, Donose și Balaci), ce e de făcut în repriza a doua.

Asta, a-l consulta pe cel mai tânăr, era o filosofie a fotbalului, chiar dacă venea de la un antrenor eminamente instinctual.

O carte căutată în cărți

Printre povești sunt și multe citate. Amatorii de text curgător, bine însăilat, chiar ar putea spune că printre citate se strecoară și câteva povești. Dar acele citate sunt rodul celor trei ani de muncă pritocită de Aurel Țicleanu în biroul său de acasă, tapetat cu fanioane pe care le-a strâns într-o viață cu aceeași migală cu care a strâns sutele de citate pentru carte.

Se poate spune despre "Filosofia fotbalului" că e o carte căutată în cărți, adică un efort intelectual la care puțini dintre noi mai sunt dispuși, preferând mai mereu infailibilul Google.

Clasici în decor clasic

Lansarea a adunat puzderie de lume, înghesuită în saloanele "belle epoque" ale Casei Oamenilor de Știință din Piața Lahovari, adică în fostul "Mon Jardin" al vremurilor cu lume bună.

Peisajul clasic a fost populat cu mulți "clasici" ai zilei de azi, începând cu familia Iordănescu, tată și fiu, continuând cu mari foști sportivi, Constantina Diță, Narcisa Lecușanu, și cuprinzând zeci de foști fotbaliști, actuali antrenori, cărora conținutul cărții le va fi extrem de util.

Să aduni atâta lume la o lansare de carte înseamnă în primul rând că tu, autorul, ești "cineva". Apoi că demersul tău de a scrie interesează, ceea ce e o reconfortantă surpriză.

Școala din Atena

După cum vedeți, pe copertă, sub niște tribune, pe gazon se înșiră două secvențe renascentiste. E vorba de fragmente din grandioasa (5mx7,7m) frescă a lui Rafael, "Școala din Atena", pictată pe pereții Muzeului Vaticanului. "Școala din Atena" înseamnă obolul Renașterii adus Antichității.

"Filosofia fotbalului" de Aurel Țicleanu e obolul omului mileniului trei adus unui fotbal pe care-l împinge către filosofie, găsind pilduitoare și proaspete inclusiv vorbe rostite chiar cu peste două mii de ani în urmă.

Numărul 5, pe 05.05 la ora 5

Puțini știu că de câțiva ani, ultimii ani, Aurel Țicleanu e pasionat de numerologie. Poate că de aceea el, fostul purtător al tricoului cu numărul 5, a fixat lansarea pe 5 mai, adică luna a cincea, la ora 5 după-amiază.

Sau poate că s-a gândit că atunci termină somnul de după-amiază nepoțica. La 63 de ani, fostul internațional și antrenor experimentează de curând și viața de bunic, micuța de două luni veghind din cărucior ostilitățile și gângurind aprobator la discursul tatălui mamei ei.


Comentarii (3)
1436633326504518
Gabor Vizi  •  08 Mai 2022, 00:15

Frumos articol dar atentie la topica frazei,d-le Alin.Fraza cu nepotica.Poate gresesc(sunt maghiar) poate nu.Stima .

lagardere_72
lagardere_72  •  07 Mai 2022, 17:49
Postat de George Ionescu pe 07 Mai 2022, 15:33

...cine mai citeste in ziua de azi ?

Dinozauri ca mine

108779877311497
George Ionescu  •  07 Mai 2022, 15:33

...cine mai citeste in ziua de azi ?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează