OPINII  »  EDITORIAL ALIN BUZĂRIN

Un ghiveci mâncat din șase străchini

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat vineri, 06 octombrie 2023 10:35 / Actualizat vineri, 06 octombrie 2023 11:17

48 de echipe, 6 gazde, toate calificate fără preliminarii, 3 continente ”de domiciliu”. O vom lua razna, apoi ne vom replia glorios în Arabia Saudită

Dacă The Sun spune că așa va fi, atunci înseamnă că într-adevăr așa va fi. Sursele tabloidului londonez au mirosit fiertura din ceaunul lui Infantino și ne invită să degustăm izurile globalizate. Zvonul pare să fie adevărat, pentru că altminteri FIFA ar fi ieșit imediat să dezmintă o veste care se rostogolește deja de vreo două-trei zile.

Experimentul din Lumea Nouă

Știam deja că World Cup 2026 va însemna un cocktail americănesc. 48 de echipe în loc de 32, câte avem de câteva ediții încoace. Și 32 erau cam multe, 48 vor fi foarte multe, probabil că se urmărește aducerea la competiția supremă a tuturor atolilor din Pacific, a Groenlandei, a ostroavelor din Caraibe cu câte o mână de rezidenți care dau în minge și, în general, a cam tot ce poate însemna vot la FIFA.

Vor fi trei gazde, Mexic, Statele Unite și Canada. Echipe rezonabile, dar nu supraputeri ale fotbalului, fiecare ar fi putut emite pretenții la calificare, însă nimic nu era sigur. Acum este. Lumea Nouă primește iarăși un pachet cu daruri de la FIFA, ca să nu se creadă că importante ar fi doar Europa și zona arabă, ultima, amanta de dată relativ recentă a forului mondial.

De ce-uri

După 2026 va veni acel 2030, pe care The Sun îl anunță ca luând startul în America de Sud, cu meciuri în Uruguay, Paraguay și Argentina, cele șase echipe implicate în primele trei partide traversând apoi Atlanticul și mutându-se în Spania, Portugalia și Maroc, gazdele propriu-zise.

Se are în vedere, nu e absolut deloc greu de observat, sărbătorirea centenarului Cupei Mondiale, care a luat startul în 1930, în Uruguay. Dar de ce se joacă și în Argentina, și în Paraguay? De ce să califici fără preliminarii toate aceste reprezentative? Probabil că Argentina și Uruguayul n-ar fi avut probleme să ajungă la competiție, Paraguayul, da!

Noi frustrați, alții privilegiați

S-ar putea ca noi, românii, să fim puțin supărați pe diriguitorii fotbalului, în cazul nostru UEFA, nu FIFA. La ultimul Campionat European, noi (și alte națiuni necalificate) doar am găzduit meciuri, nu le-am și jucat. Atunci n-a funcționat această metodă colectivistă, de Daciadă planetară.

Acum funcționează și, probabil, va funcționa și în viitor. Apropo, cum va fi la Euro 2028, preconizat în Marea Britanie și Irlanda? Vor fi calificate direct cele 5 națiuni organizatoare, adică Anglia, Scoția, Țara Galilor, Irlanda de Nord și Irlanda?

Un ghiveci mâncat din șase străchini
Începută timid de Joao Havelange, continuată creator de Sepp Blatter, globalizarea fotbalului este definitivată de actualul șef al FIFA, Gianni Infantino (stânga) FOTO Imago

Explicația lui Coșbuc

Probabil că se vor cere explicații pentru tot acest ghiveci din care nu înțelege nimeni nimic. Iar explicațiile fără îndoială că vor fi servite elegant, ambalate în limbaj globalizat, miliardelor de iubitori de fotbal și de iubitori de Cupe Mondiale li se vor spune tot felul de baliverne previzibile, dar singura explicație plauzibilă la toate aceste prostii planetare o poate da doar George Coșbuc, prin versurile sale celebre: "Nu cerceta aceste legi, căci ești nebun de le-nțelegi!".

Dincolo de această explicație lirică s-ar putea să mai existe încă una, mult mai prozaică. Peste alți patru ani, în 2034 (care-om mai fi pe-aici!), lumea se va sătura de acest ghiveci cu multe ingrediente și se va muta la o masă unde se servesc doar mirodenii orientale. În Arabia Saudită.

Ni se vor arăta incomparabilele avantaje ale găzduirii competiției de către o singură națiune. Puternică, bună plătitoare și mare iubitoare de fotbal. Probabil că în acel 2034, primele 10 divizii saudite vor fi toate profesioniste, iar Real Madrid va disputa tururi preliminare pentru a putea fi înscrisă în Cupa oazelor, o competiție a aspiranților atinși de pauperitate. 


Comentarii (11)
Moshu
Moshu  •  08 Octombrie 2023, 21:52
Postat de ionescugeorge77 pe 08 Octombrie 2023, 19:02

mosh gura casca eu nu plang de mila bucurestenilor fcsb isti ...tu esti acela cu doua cuvinte ...esti ptost ...n ai nicio idee despre fotbal esti un nimeni in drum ...care ai o viata trista de om sarman ahtiat dupa un ban ...

hehe...citeodata mi-e si mila de tine...

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  08 Octombrie 2023, 19:02
Postat de Moshu pe 07 Octombrie 2023, 18:46

vezi ca nu te-ai prins ?...tu esti ala "gura cascata" la toooaaate prostiile si nu ai replica la nimic,doar plingi de mila tepelinilor....

mosh gura casca eu nu plang de mila bucurestenilor fcsb isti ...tu esti acela cu doua cuvinte ...esti ptost ...n ai nicio idee despre fotbal esti un nimeni in drum ...care ai o viata trista de om sarman ahtiat dupa un ban ...

Moshu
Moshu  •  07 Octombrie 2023, 18:46
Postat de ionescugeorge77 pe 07 Octombrie 2023, 17:20

de ce casti gura la mine ?...daca te crezi destept comenteaza articolul lasa ma pe mine ...

vezi ca nu te-ai prins ?...tu esti ala "gura cascata" la toooaaate prostiile si nu ai replica la nimic,doar plingi de mila tepelinilor....

Vezi toate comentariile (11)
Comentează