OPINII  »  EDITORIAL

Victimele asumate ale lui Gigi Becali

Articol de - Publicat marti, 17 august 2021 11:08 / Actualizat marti, 17 august 2021 11:15

După jucători și antrenori, pe listă se înscriu și moderatorii TV. Niciunii nu trebuie căinați, fiecare joacă un rol care crede că i se potrivește.

La Gigi și la FCSB, pauzele meciurilor și intervențiile "de după" sunt mai interesante decât meciurile în sine. Aștepți finalul pauzei ca să vezi cele trei-patru schimbări, de obicei adevărate elucubrații tactice, schimbări (așa cum au fost cele din meciul cu Rapid) pe care nu le-ar face nici antrenorul selecționatei urșilor albi din Antarctica, în derbyul local cu selecționata pinguinilor. 

Și aștepți vorbele de după meci, la fel cum în timpul războaielor, femeile, îmbrobodite cu baticuri cernite, așteptau să se citească în piața publică lista celor căzuți pe front.

Când jucătorii își ceartă antrenorul

Când un antrenor de carton vine la FCSB, își asumă automat și tratamentul de acolo, devenit deja clasic. El, antrenorul, știe că n-are dimensiunea de a antrena o echipă care-și propune în fiecare an titlul și că e adus doar ca să fie ascultător la meciuri și, eventual, la antrenamente, să comande, fără prea multă convingere, un strămoșesc "5 contra 2". 

Jucătorilor li se fâlfâie de antrenor, îl mai și ceartă voalat după meciuri (vezi declarația lui Tănase, cu trimitere directă la Dinu Todoran), iar antrenorul știe că va fi dat afară la un moment dat.

Trambulină spre nicăieri

A te afla la FCSB, fie și pentru o perioadă scurtă de timp, poate fi o rampă pentru viitor. Deși, dacă analizăm mai atent, nici Vintilă, nici Dică, nici Teja, nici Bogdan Andone, nici Petrea n-au făcut vreun salt profesional ieșit din comun după experiența din Berceni. 

Iar pe Andronache l-am descoperit (ca secund al lui Iordănescu jr) umblând în patru labe prin vestiarul CFR-ului, turnându-se bere pe el și bucurându-se pentru titlul câștigat de clujeni chiar contra FCSB-ului.

Umilință sub semnătură

La fel și jucătorii. Când vin la FCSB, știu dinainte că vor fi schimbați în minutul 30 sau în cel mai bun caz la pauză, că vor fi desființați în declarațiile patronului, că li se vor rezilia angajamentele, în sertar există întotdeauna și a doua versiune contractuală (s-a scris despre asta) pe care au semnat-o deja, în alb, în momentul venirii.

Victimele asumate ale lui Gigi Becali
Alex Crețu (dreapta) este ultimul pe lista neagră a lui Gigi Becali. Ultimul, dar nu cel din urmă

Mobilul asumării umilințelor e salariul, probabil dublu decât în alte părți, dar și CV-ul, în a cărui interpretare majusculele FCSB încă înseamnă destul de mult. Măcar pe plan intern sau cel mult în iarmaroacele orientale unde ne vindem noi marfa.

Îl avem la telefon pe finanțatorul....

Aceasta e fraza care zgârie cel mai amenințător auzul. Luni, după înfrângerea din meciul cu Rapid, Becali a fost mitocan cu Ioana Cosma, la ProX. La final i-a spus moderatoarei să nu-l mai sune niciodată. Lucru care în mod cert nu se va întâmpla.

După o "răceală" de câteva zile, legăturile telefonice cu Palatul se vor relua. La pupitru cu aceeași Ioana, cu Mironică, sau dincolo, la Digi, cu Radu Naum sau cu Vali Moraru. Nu întotdeauna "sunarea lui Gigi" e o opțiune a moderatorilor, mai degrabă e o alegere editorială a postului.

Apelul la Gigi e o esență a instituției respective de presă, o chestiune care se stabilește în ședința de sumar. Riscul ca patronul să fie necioplit în direct e estompat de avantajele de rating. Ca și la cei "din iarbă", e tot ceva asumat.

Așa cum mi-am asumat și eu riscul de a fi, poate, necolegial, dar de a spune aceste lucruri verde în față.


Comentarii (10)
opinca_de_aur
opinca_de_aur  •  18 August 2021, 15:41

Un articol bine scris, nu zic. Numai ca e un fel de autoflagelare. In varful gramezii de *** scriitori despre Gigi sta chiar gsp. Si de la pupitrul lor se primeste ordinul sa-l sune pe Gigi, sa-i scrie lui Gigi, sa-l intrebe pe Gigi, sa faca orice, numai sa fie cu si despre Gigi. Numarati articolele aici. Ca pe vremea lu' Nicolaescu: in rolul românului, Sergiu Nicolaescu, in rolul turcului, Sergiu Nicolaescu, in rolul calului, Sergiu Nicolaescu... In rolul lui Sergiu Nicolaescu: Gigi Becali.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

crilin
crilin  •  18 August 2021, 09:58

Se va găsi un ziarist, vreodată, să-i zică verde în față lui Becali că este o nulitate în fotbal sau că bate câmpii în direct la televizor...S-a întâmplat, mai demult, cu Manolo Terzian care l-a contrazis cuviincios şi cu mult respect, într-o emisiune, pe "afaceristul" din Pipera(care a falimentat şi o fermă de pui, printre alte afaceri), iar Becali l-a înjurat ca la uşa cortului pe Terzian. După aceea, Becali a frecventat de foarte multe ori acea emisiune, iar Terzian n-a mai fost invitat sau poate chiar Terzian a refuzat să mai facă parte din circul fotbalului românesc, unde Becali este actorul principal. Gluma cu urşii polari de la Antartica este chiar bună sau reuşită, unii nu ştiu că o poantă nu trebuie să respecte adevărul geografic, ca să fie o poantă bună.

nicolaeigrecu
nicolaeigrecu  •  17 August 2021, 22:14

Exceptând faza cu urșii, un articol ce merită felicitări

Vezi toate comentariile (10)
Comentează