OPINII  »  EDITORIAL ANDREI CRĂCIUN

272 din 272

Articol de - Publicat luni, 18 aprilie 2022 09:01 / Actualizat luni, 18 aprilie 2022 09:01

În lumina mărețelor realizări din ultimul deceniu, sub direcția înnoitoare a tânărului și energicului său președinte, familia fotbalului românesc l-a reales în unanimitate pe Răzvan Burleanu să o ducă spre noi culmi de progres, ura, ura, ura! Îndrăgitul nostru conducător nu a avut, desigur, contracandidat

Sigur, e trist că a ajuns Dinamo matematic la baraj. Dar se întâmplă altele și mai triste și trecem, prea grăbiți, pe lângă ele.

Plânge grăsunul Kim Jong-Un când se uită spre federația de ceea ce cândva era "fotbal românesc". Ar vrea și el așa și n-are. Această unanimitate jenantă, la care mai ajung doar dictatorii, dar nici ei întotdeauna, este diagnosticul exact: fotbalul românesc e mort în coteț.

Mediocritatea întinsă peste țară

Nu mai există opoziție, nu mai există dezbateri, nu mai există alte idei. Există doar această melasă de mediocritate întinsă unanim peste țară, din nord în sud și din est în vest. Acolo unde realesul vede unitate, de fapt se ascunde merge-și-așa-ul.

Un grup mărunt (dacă nu meschin) de indivizi călărește, fără rest, resursele tot mai firave ale fotbalului nostru cel de toate zilele. Absolut decuplat de la ceea ce ar putea să fie și interesul spectatorului în această poveste.

Limbă de lemn tânără

Dincolo de gargara cu rumegușul de limbă de lemn tânără, nimănui nu-i pasă de acest spectator. El este o anexă deranjantă în "fenomen", așa cum votantul (în viu) este pentru politicianul român o anexă deranjantă la dreptul de vot. 

Și dacă nu ne mai calificăm niciodată nicăieri, ce? Fondul de salarii rămâne obscen de ridicat pentru o federație care livrează rezultate demne de un fotbal minuscul.

272 din 272
Răzvan Burleanu/ Foto: Cristi Preda (GSP)

Minifotbal, fotbal minuscul

Singurul lucru care se poate spune cu siguranță după acești ani de "Administrație Burleanu": președintele de la minifotbal a dus România în niciun deceniu (de împliniri mărețe, desigur) la un fotbal minuscul. O paranteză despre societate: s-au jucat vlahii treizeci și un pic de ani de-a democrația, dar de-acum pare că s-au plictisit. Se întorc la alegeri cu un singur candidat, la unanimitate (să trăiți, tovarășul general doctor Viorica Ciucă!).

"Sistemele" nici nu mai simulează deschiderea, rămân închise, adică moarte. Obediența și incompetența sunt criterii de promovare în carieră oriunde întorci privirea printre carpato-danubiano-pontici. Priviți onest în jur – peste tot ținuturi moarte, doctorate furate și specialiști în securitate.

Pururi în Republica Socialistă România

Iar fotbalul românesc este și el de-acum, la vedere și fără opoziție, afacerea exclusivă a unei caste de privilegiați, intangibili ca vacile-n India. Altădată mai contau și firimiturile care ajungeau la "public". Acum nu mai contează nimic. Într-o lume pe dos contra-performanța este performanță, minciuna este adevăr, înfrângerea e victorie. Trăim pururi în Republica Socialistă România, anul 1984, atât că fără fotbalul de atunci.

Șahul și „fotbalul nostru”

Poate cel mai înduioșător ecou care ne vine dinspre lumea aceea dispărută a apărut deunăzi la noi în Gazetă, în interviul pe care Loți Bölöni i l-a acordat lui Dan Udrea: după ce a răpus Italia, Bölöni a jucat toată noaptea șah cu un prieten, la ambasada Ungariei! Șah?!

Ce jucător din ziua de astăzi ar trăi așa noaptea de după o mare victorie? În realitatea mizeră a zilelor noastre, ține pur și simplu de domeniul fantasticului. Mai ales că, de altfel, astăzi România n-ar mai învinge Italia (care nici ea nu se simte prea bine) nici la popice.

Chiar așa - cum or fi sărbătorit cei 272 care tocmai au îngropat, en fanfare, speranța proștilor care mai aveau iluzii că fotbalul nostru chiar ar fi și al nostru? Șah și ei? 

FOTO Cristi Preda


Comentarii (6)
petrucj
petrucj  •  19 Aprilie 2022, 22:19
Postat de ceaokalu pe 18 Aprilie 2022, 09:42

2004 — Traian *** este ales șef suprem. De atunci dezastrul complet. Ca să fiu clar: numiri politice. Toți șefii, fie de școli, de spitale, ai Poliției etc etc sunt numiți politic. Și ce să adune aceștia în jurul lor? Competenți, ca să se facă de râs? Nu! Tot de-ai lor, din gașca politică. Și iată România anului 2022. În toată această schemă fotbalul (pretenția de a avea fotbal de calitate) pare un moft. :( Păi noi nici nu suntem în război, dar am pierdut 8 soldați și câteva avioane și elicoptere. Drama e la toate capitolele. Drama se numește România. Fotbalul e doar una din oglinzi.

Baiete cand a fost ales Basescu s-au schimbat liniile. Pana atunci era la fel dar cei din functii erau psd-isti. Schimbare a fost totala pentru s-au schimbat cainii de pe ciolan. In rest nimic. Nu Băsescu a schimbat cursul istoriei. El doar a schimbat hiena cubsacalul.

mzm1
mzm1  •  18 Aprilie 2022, 21:53

Problemele adevărate ale fotbalului românesc sunt cu totul altele. De exemplu, una din ele ar fi primariile (departamentele), care finanțează echipe de fotbal și,după un an, doi (gurile rele spun că după ce își fac plinul), bagă echipa in insolvență, iar datoriile de zeci de mil. de euro sunt preluate la bugetul statului, fiind plătite, practc, de toți contribuabilii (vezi cazurile Dinamo, ASA, Mediaș, Clinceni etc.) Nu vi se pare curios că prima grijă a unui primar nou ales și a unui consiliu local pare a fi să-și tragă echipă de fotbal? Nu asfaltarea străzilor, nu canalizare, gaze, apă, școală, spital etc, ci echipă de fotbal! Cine a avut nevoie de echipă de fotbal la Chiajna, Voluntari, Clinceni etc.? Spectatorii din suburbiile respective? Nici vorbă, de vreme ce la fiecare meci al acestor echipe nu se duc mai mult de câteva zeci de curioși!! Deci nu Burleanu e groparul fotbalului românesc! Ați greșit ținta!

mzm1
mzm1  •  18 Aprilie 2022, 21:23

Încă un articol despre alegerile de la FRF. Încă un car de reproșuri și insulte aduse președintelui ales! Nu cred că există vreun caz asemănător in lume, in care un conducător de federație de fotbal să fie atacat in presă, timp de opt ani, aproape zilnic! Care e motivul adevărat, domnilor? E ridicol și ilogic să-l comparați cu dictatori ca Kim Jong-un sau Putin. Putin, pentru care peste 50 de țări au cerut constituirea unui Tribunal Internațional care să-l judece și să-l condamne, pentru crime de război și crime impotriva umanității! Ce crime a făcut Burleanu ca să fie asemuit cu acesta? Sau să fie comparat cu clanul Kim care de 70 de ani a distrus poporul coreean prin foamete și lipsuri de tot felul, cu Kim Jong-un care ameniță cu folosirea bombei atomice! Domnilor, confundați lucrurile, Burleanu nu este președinte de țară, ci de federație de fotbal!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează