OPINII  »  EDITORIAL

Atât s-a putut

Articol de - Publicat luni, 11 octombrie 2021 10:02 / Actualizat luni, 11 octombrie 2021 10:21

Oglinda e de atâta vreme măsluită că am pierdut orice urmă de rezonabil în relația noastră cu fotbalul românesc.

Suntem de atâta vreme ciuca bătăilor că ne-am rătăcit toate reperele. Dacă învingem Liechtenstein am fost mari, deși nu mai există echipe mici. Dacă scăpăm fără set pierdut la zero cu Germania suntem deja teribili. 

Mai an, când am bătut Austria după un meci bunicel, am crezut că am găsit Sfântul Graal și că Mirel Rădoi e noul Pep Guardiola și mai multe nu! Echilibrul nu ne caracterizează. Moderația – nu ne trebuie nouă așa ceva!

Suntem atât de obișnuiți cu înfrângerea încât o înfrângere care nu e la scor trece, iată, în înțelesul românesc actual al fotbalului, drept un grandios succes. Cândva exista o întrebare, dar a ieșit din modă: suntem sănătoși la cap?

Neputință și determinare

Cu Germania, România a arătat deopotrivă neputință și determinare. Ianis a marcat un gol frumos și a arătat că e totuși un Hagi, chiar dacă nu atinge nivelul tatălui său decât o dată pe an. Apoi am încercat să rezistăm în fața nemților un meci întreg, deși cu toții știam că nu vom fi în stare. 

Atât s-a putut
George Pușcaș a ajuns colecționar de cartonașe galbene (foto: Raed Krishan/GSP)

Rădoi a pregătit binișor meciul, dar n-a nimerit schimbările. Și această bătăiță la doar un gol diferență trece astăzi drept o renaștere a fotbalului românesc. Vorba ceea: bine că n-am luat bătaie! În sfârșit, vom învăța din înfrângeri?

Delirium tremens și apă caldă

Dincolo de delirium tremens, realitatea e următoarea: suntem pe locul patru într-o grupă cu Macedonia de Nord și Armenia. Și nu avem nici măcar un singur fotbalist român care să joace la o echipă mare dintr-o ligă mare a Europei. Nici măcar unul singur! Moromețian vorbind: despre ce vorbim noi aici?

Acestea fiind spuse, să ne întoarcem la vorbele fostului selecționer Guriță-Contra: să nu ne îmbătăm cu apă caldă!

Ce nu este – asta este

România va ajunge la Mondial printr-o minune de la bunul Dumnezeu sau dacă, în sfârșit, se vor califica toate echipele din fiecare grupă. Altfel, ca în cazul Nobelului, s-ar putea să mai dureze. Nu ne putem, desigur, supăra pe băieți, care s-au străduit. Măcar atât: n-avem o generație de risipitori aroganți, ci pur și simplu, cum bine ar spune și filosoful bulgar, asta este.

Știți ideea de bază a filosofiei de la sud de Dunăre: ce este este, ce nu este – asta este. Putem să o îmbrățișăm liniștiți.

Pe noi nu ne bați până nu coborâm din autocar

Și, fiindcă suntem exact ca nemții (dar pe dos), putem să adaptăm și faimoasa butadă: pe români nu ești sigur că i-ai bătut până nu s-au dat jos din autocar.

Desigur, cu Armenia, diseară, am putea redeveni zmei. Cu Armenia. Zmei. Aici s-a ajuns. Pe scurt, cu o altă vorbă îndrăgită de români: atât s-a putut.


Comentarii (2)
zetanu
zetanu  •  11 Octombrie 2021, 14:10

In sfarsit cineva care a pus punctul pe i. Suntem pe locul 4 intr-o grupa cu Macedonia si Armenia. Avem 3 infrangeri, in timp ce Macedonia si Armenia au cate 1, iar Macedonia a invins Germania la ea acasa. Avem un selectioner care, in minutul 60, scoate cei mai buni jucatori ofensivi de pe teren Mihaila si Hagi, (singurii de altfel care demonstrasera ceva ofensiv, Puscas pare in fiecare meci ca se intreaba ce cauta si el in viata lui), ca sa bage doi jucatori pe care cu greu ii poti caracteriza. Daca Maxim a mai miscat, totusi omul activeaza la un oarecarespor din Turcia, deci n-avem pretentii prea mari de la el, Minim (aka Ivan) te face de fiecare data sa te intrebi ce cauta pe un teren de fotbal, darmite la nationala de fotbal profesionist (Sanchi!). Nu zic ca puteam obtine mai mult, dar cand un selectioner cu buna stiinta isi saboteaza jocul ofensiv, doar ca sa ii "odihneasca" pentru derby-ul cu armenii, parca nu mai suntem intregi la cap. Ceva nu se leaga. Romania are nevoie de un fenomen planetar ca sa se califice la Mondiale cu baiatul asta pe post de selectioner.

2712874198976251
Dan Wanya  •  11 Octombrie 2021, 11:45

Foarte, foarte slab. Un articol scris ca sa fie la numar.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează