OPINII  »  EDITORIAL

Cine ia titlul?

Articol de - Publicat luni, 10 aprilie 2023 10:37 / Actualizat luni, 10 aprilie 2023 10:43

În afară de Sepsi și de Rapid, fiecare dintre echipele din play-off are argumente să spere la un triumf în SuperLigă. Clasamentul indică o luptă în patru, iar meciul Farul-Craiova a arătat o certă creștere în valoare a primei ligi

Avem un play-off parcă mai echilibrat ca oricând, rezultatele ne-au oferit o salbă de remize, semn incontestabil că valorile sunt apropiate. Chiar și Farul – Craiova (scor 3-2) era să fie egal. Totuși, cine are cele mai mari șanse la titlu?

În sfârșit, un meci bun

Meciul Farul-Craiova a fost mult peste medie. A fost chiar un meci bun, dobrogenii au fost echipa mai generoasă și au avut și neșansa penalty-ului ratat de Alibec, altfel ar fi câștigat mai clar. Golul lui Munteanu rămâne însă golul unui jucător foarte tehnic. Dar nici oltenii nu se lăsară mai prejos.

Principala pretendentă

Neagoe a mutat inspirat cu Câmpanu (cum mută de obicei), jucător care a reușit și el un gol frumos. Iar Grameni e și el fotbalist bun (Hagi l-a ochit din nou bine), a egalat la 2, iar penalty-ul just din final, transformat de Larie, nu a făcut decât să pună lucrurile în matca lor firească.

Cu această victorie (și nu numai), Farul este categoric principala pretendentă la titlu. De ce?

E anul lui Hagi?

Constănțenii au mai multe avantaje. Farul e mai puternică decât era Viitorul, care a luat ultimul titlu în urmă cu, deja, șase ani cu generația lui Ianis. Farul ediția 2023 e același mix de tineri talentați promovați cu curaj, precum Mazilu, și jucători care au adunat deja multă experiență în fotbalul românesc, precum Alibec. Dar principala armă a Farului rămâne omul-orchestră: Hagi.

Iute la mânie

În fotbalul românesc, de zeci de ani e greu să găsești pe cineva mai dedicat, mai pasionat, mai muncitor și mai talentat decât Hagi. A avut rezultate bune și foarte bune ca jucător, a făcut pentru echipa națională cât n-a mai făcut nimeni nici înainte, nici după. 

Și cu anii a devenit un tehnician cu fler. E adevărat că îi sare țandăra repede, e iute la mânie și din școala sa de fotbal n-a ieșit niciodată un al doilea Hagi și poate nici nu va ieși vreunul. Dar obiectiv vorbind, niciun alt om din fotbalul românesc n-a făcut mai mult și mai bine decât Hagi.

Vrea pepenii!

Hagi a rămas pozitiv și a văzut perspectiva chiar și când toți ceilalți nu vedeau nici sfârșitul zilei. Acum nu face decât să culeagă roadele. N-a plantat castraveți, ca atare are motive să vrea pepenii.

Cine ia titlul?
Dina Grameni, unul dintre cei mai buni oameni ai Farului cu Craiova, s-a răzbunat cu un gol pentru bara din Grant din etapa trecută FOTO: Imago

Atuul Clujului

Dar și CFR Cluj are motive cât se poate de solide să spere la titlu. Este campioana în exercițiu, are un antrenor de excelent nivel românesc, specialist în victorii la limită, dar totuși victorii.

Dan Petrescu este, alături de Hagi, printre cei mai buni tehnicieni din prima noastră ligă. Are o experiență enormă și mai are și aceeași obsesie, ca Gică, să fie cel mai bun. CFR are și echipă, și lot.

Clujenii sunt puternici, dar nu mai sunt la fel de puternici precum în sezoanele trecute. Nu mai sunt invincibili.

FCSB & oltenii, la pândă

FCSB are avantajul unui lot plin de jucători de foarte bun nivel românesc și dezavantajul că are un patron care se crede trimisul lui Dumnezeu în Pipera. Fără o organizare profesionistă, cu antrenori după ureche și conducere la fel, FCSB poate să se salveze doar în iarbă. Și mai are și suporterii. Mulți și gata să poarte echipa spre un titlu așteptat deja de enorm de multă vreme.

Cei care pot încurca pe oricine

În fine, Craiova are câțiva fotbaliști buni, unii chiar sclipitori. I-a lipsit totodată, în etapele din urmă, cu excepția meciului cu Farul, faimoasa "răutate" oltenească. Dar încă poate încurca pe oricine și, într-un context favorabil, poate să țâșnească spre titlu.

Și nu există niciun motiv să nu crezi că Neagoe e peste Rădoi, de pildă. În definitiv, Neagoe era în echipa care a luat ultimul titlu, acum treizeci și doi de ani. Nu-l aduseră extratereștrii printre olteni. E omul locului și îl poate sfinți.


Comentarii (30)
cosmm
cosmm  •  13 Aprilie 2023, 13:45

Ai inceput o analiza obiectiva dar nu te-ai putut abtine sa nu arunci cu noroi in aceeasi echipa si acelasi om ca de fiecare data in articolele tale. Daca tot il criticati pe Gigi ca nu face lucrurile cum trebuie, voi ziaristii de ce sunteti subiectivi? Mai ales tu. Unde este impartialitatea care ar trebui sa va caracterizeze. Macar cand faci o analiza sa o ai

parpalache
parpalache  •  11 Aprilie 2023, 17:05
Postat de Dobermannul pe 11 Aprilie 2023, 15:54

Si ar mai fi ceva. Zici: "Gazetarii aia occidentali habar naveau ei de Hagi(fiind oameni tineri),ca sa știe ei ca ar fi fost„cel mai mare din toate rimpurile din România”și au luat și ei ce li s-a comunicat de alde„specialiștii”de la noi!". Ai in fata nasului ce spun gazetarii internationali in sute de articole pe net dar ... oha aberezi la fel ca cealata clona a ta Georgica. Nu se lipeste cartea de voi neam.

Vorbim discuții!Se uzeaza de superlative exact cum fac și„gazetarii”aștia de la GSP-„școliți”pe internet!„Cel mai mare din toate timpurile”!(zic despre expresie ca atare)!O imbecilitate mai mare nici ca se poate!In fotbal(ca și in tenis), au fost mai multe„timpuri”!Timpul lui Pușkaș,timpul lui Di Stefano,timpul lui Pele,apoi al lui Johan Cruijf și tot așa!Fiecare timp era cu stilul lui!In orice caz mai uman și parca mai frumos ca coșmarul de acum, când se forțeaza limitele corpului omenesc!

Dobermannul
Dobermannul  •  11 Aprilie 2023, 15:54
Postat de parpalache pe 11 Aprilie 2023, 14:17

I se face o mare nedreptate lui Dobrin!Gazetarii aia occidentali habar naveau ei de Hagi(fiind oameni tineri),ca sa știe ei ca ar fi fost„cel mai mare din toate rimpurile din România”și au luat și ei ce li s-a comunicat de alde„specialiștii”de la noi!Dar e adevarat ca-atunci când Hagi era foarte tânar(juca la Sportul Studențesc)-fiind promovat la naționala de Mircea Lucescu-a impresionat intr-un joc oficial cu Anglia-(pe Wembley)-când a patruns de mai multe ori cu mingea la picior, in careul englezilor-odata trimițând mingea la incheietura barelor!Pentru care, Roy Hodson-pe atunci antrenorul Angliei-l-a propus cel mai bun-intr-un sondaj„Cel mai bun tânar jucator”-votul lui clasându-l pe Hagi pe locul...18!Un loc onorant!

Si ar mai fi ceva. Zici: "Gazetarii aia occidentali habar naveau ei de Hagi(fiind oameni tineri),ca sa știe ei ca ar fi fost„cel mai mare din toate rimpurile din România”și au luat și ei ce li s-a comunicat de alde„specialiștii”de la noi!". Ai in fata nasului ce spun gazetarii internationali in sute de articole pe net dar ... oha aberezi la fel ca cealata clona a ta Georgica. Nu se lipeste cartea de voi neam.

Vezi toate comentariile (30)
Comentează