OPINII  »  EDITORIAL

Farul pe val

Articol de - Publicat luni, 08 mai 2023 10:01 / Actualizat luni, 08 mai 2023 10:04

Rapid le-a făcut constănțenilor meciul lejer: a provocat un penalty (dat totuși prea ușor de arbitru) încă din start. Meciul a început de la 1-0. S-a terminat 7-2. Nemilos, Farul când se apucă să înscrie nu mai știe să se oprească.

Rapid este o echipă redutabilă, dar pe Giulești. Și este așa fiindcă are acel public grozav, rămas din alte timpuri, ceva mai bune.

Rapid continuă să fie farmecul vieții, dar viața rămâne brusc fără farmec de îndată ce echipa se îndepărtează de casă. Și porțile nu li se mai deschid rapidiștilor peste tot.

Poate Mutu?

Rapid s-a prăbușit după ce a avut o ocazie-două de egalare imediat după ce a primit golul. Mutu riscă să intre din nou în corzi (ratând Europa), de unde de abia ieșise cu două victorii cu FCSB și CFR. Două victorii, bineînțeles, acasă.

Și uite că a mai trecut un an și încă nu știm dacă Mutu poate deveni antrenorul pe care îl visează giuleștenii. Dar ambiția o are. Se străduiește. Dar cam atât.

Mutu italianul

Însă Hagi l-a cam învins de câte ori l-a prins. Iar acum l-a demolat. E mult mai experimentat. Hagi e un creator de echipe, Mutu e un antrenor care își dorește victorii italiene. Dar apărările pe care le pune în scenă sunt îmbătrânite (poate că e timpul ca Săpunaru să se retragă) și visătoare. Iar atacul e dependent de Dugandzici. Care are seri memorabile, dar are și jocuri în care, deși e pe teren, nu se vede. Și mai e Rapidul și rupt la mijloc.

Spectacolul și ideea

Farul pe val
Tudor Băluță (dreapta) a jucat excelent, dar s-a accidentat din nou, iar asta vorbește despre o vulnerabilitate fizică din cauza căreia cariera lui nu a fost mereu ascendentă (foto: Raed Krishan/GSP)

Pe de altă parte, Farul (care este excelentă pe teren propriu) a făcut spectacol. Alibec (mai bun ca în prima tinerețe), Băluță (a fost meciul lui!), Mazilu, Munteanu (foarte bun!) – toți au arătat clasă. Remarcabil la proiectul gândit și muncit de Hagi este tocmai asta: faptul că a fost întâi gândit și apoi muncit după plan.

Despot luminat

Farul este o idee și este ideea corectă. A mizat pe tineri, pe viitor și nu doar atât. Farul este echipa unei întregi regiuni. O echipă regională de valoare, capabilă să ia campionatul și să aibă ambiții europene.

Farul este și o echipă în stare să coaguleze energii și care ar trebui, în mod firesc, să atragă cât mai mulți sponsori. Hagi nu și-a ascuns nicio clipă intențiile. A spus deschis ce vrea să facă și chiar a făcut. Poate că e un despot la propriul club, dar măcar e unul luminat. 7-2 cu Rapid nu e la îndemâna oricui!

Risc calculat

Căci Hagi a gândit Farul ca pe o mândrie a Dobrogei și a României, a avut permanent o direcție, un nord. E motivul pentru care n-a scufundat corabia. Și-a riscat banii, dar a fost un risc totuși calculat. Fiindcă Hagi știa bine ce știe, ce poate. Și anume: să fie campion și să formeze campioni.

Vânătorii de imagine

Alții au alte obiective, fie contabile, fie de imagine. Nefiind un impostor, Hagi nu e un vânător de imagine. Nu vrea să fie altceva decât e.

Și cine e Hagi? Cel mai bun jucător român din toate timpurile, un manager inteligent și un antrenor care nu sacrifică spectacolul. Hagi are o viziune despre fotbal – pune preț deopotrivă pe spectacol și pe rezultate. În definitiv, l-a avut cândva antrenor pe Cruyff. Până la urmă, tot se vede.


Comentarii (14)
dragan
dragan  •  09 Mai 2023, 11:58

au ascuns, Andrei, articolul domnului pruna! il gasesti, cu tot cu comentarii, in arhiva! stai linistit, fcsb-ul doamnei Geambazi n-are nicio sansa sa cistige campionatul: propagandistii gsp-ului merita (si ei) sa plece in vacanta- unii, definitiv! pariu?

dragan
dragan  •  08 Mai 2023, 22:26

baieti, iar sinteti lasi? ne stim de-o viata: eu scriu doar lucruri care pot fi dovedite!

dragan
dragan  •  08 Mai 2023, 21:57

proiectul de tara al presedintelui iohannis, Lelia? aidoma cu politica editoriala a gsp-ului: merge si-asa! de fapt, *** uita-te peste gard, sa vezi ce se petrece la 1oo de km de noi- spre est si spre vest: urgie, sora-mea! lucrurile au luat-o razna si cred ca singura solutie e sa spunem: ASA NU MAI MERGE! eu o spun raspicat! tu?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează