OPINII  »  EDITORIAL

Ne târâm

Andrei Crăciun
Andrei Crăciun

Articol de - Publicat luni, 11 septembrie 2023 08:24 / Actualizat luni, 11 septembrie 2023 08:36

România n-a ieșit din calculele pentru Euro 2024, dar nici n-a tranșat calificarea. A rămas cu șanse pe hârtie, deși a condus cu 1-0 (după golul lui Alibec, gol de vulpoi bătrân).

În primul rând, să aplaudăm publicul! Au fost zeci de mii de oameni pe stadion, publicul românesc a arătat că merită să fie la Euro. În repriza a doua însă, România a fost un pamflet și a fost tratată ca atare.

Apărare și noroc

Au existat și câteva lucruri bune: Edi Iordănescu a moștenit norocul proverbial al tatălui său – în repriza secundă, doar bara și Moldovan ne-au menținut pe linia de plutire.

Și a mai moștenit Edi Iordănescu și pasiunea pentru apărări supraaglomerate, prudența uneori excesivă. Când a obținut rezultate, România așa a făcut-o: apărându-se excelent și contraatacând fabulos. Bine, pe atunci avea și un geniu în echipă – Hagi. Și o pleiadă de fotbaliști foarte buni, de la Petrescu la Popescu și de la Răducioiu la Sabău sau Dumitrescu. Avem un Hagi și acum, dar care e departe de Gică - și mai e și rezervă.

Coerență

Tactic, Iordănescu jr. a pregătit destul de atent meciul. Și mai are o bilă albă: spre deosebire de predecesorii săi, nu schimbă mulți jucători de la o acțiune la alta. Încearcă să dea coerență unei echipe care în ultimii ani a arătat ca o găină decapitată.

Pe de altă parte, și-a blocat fundașii centrali în propriul teren și când juca doar cu baloane înalte (n-am mai avut norocul să-i cadă o decisivă în cap lui Mihăilă).

Așii inutili

Totodată, e adevărat că nici nu sunt prea multe soluții. Cel mai periculos om de atac al românilor joacă la niște necunoscuți din Qatar. Iar Alibec nu mai duce un meci întreg (un meci bun) încă de când juca pe la Astra.

Ne târâm
Alibec a fost printre puținii români remarcați: s-a bătut tot timpul cu adversarii direcți și a marcat un gol extrem de important (Foto: Cristi Preda/GSP)

E adevărat, de aceea, în egală măsură, și că Iordănescu jr. n-a reușit să surprindă cu nimic. Și deși a păstrat în buzunar câțiva ași, i-a băgat târziu în teren și nici ei n-au făcut nimic.

Israelul a fost mai bun

Iar Israelul are o echipă tânără, cu o apărare fragilă și un portar predispus la gafă. Joacă însă destul de curajos, iar Solomon e o vedetă în fotbalul mare. România n-a mai avut o vedetă în fotbalul mare de la Mutu, care nu mai are mult și pleacă pe cincizeci de ani.

Israelul are jucători mai tineri și mai buni decât România. Pe scurt: Israelul a fost mai bun decât România sâmbătă seară și cu acest punct norocos am rămas favoriți doar pe hârtie (poate nici acolo!).

Planuri

Dar uite că, la urma urmei, Israrelul nu ne-a învins și sunt șanse ca "tricolorii" să meargă la European, nu israelienii. Să vedem ce va fi să fie și în teribila încleștare cu Kosovo. Cu o apărare-baricadă putem scăpa neînvinși și din Israel și...

Suntem departe rău

E posibil ca, da, România să se târască până la urmă până la Euro 2024! Și asta să nu fie vestea bună, fiindcă va fi perdeaua de fum dincolo de care vor continua dezastrul, îngrozitoarea cădere și proasta administrare a fotbalului nostru.

România are câțiva fotbaliști îndeajuns de buni, crescuți direct prin străinătate. E o oglindă a felului în care ni s-a desfășurat istoria în secolul XXI. Dar actuala generație nu are nici talentul, nici ambiția, nici patriotismul celor din Generația de Aur.

Suntem departe rău – și de viitor, și de trecutul care rămâne tot mai mult în urmă. Iar prezentul ne e doar un joc de noroc.


Comentarii (13)
fibra
fibra  •  11 Septembrie 2023, 14:45

Kosovo ne va scoate din cap sper vesnic speranta si cand mai aveam 1% sanse si depindeam de altii. A venit momentul.

torque07
torque07  •  11 Septembrie 2023, 13:53
Postat de MASETA pe 11 Septembrie 2023, 08:52

Daca "asta" este "selctioner" atunci sa desfintam nationala si gata. "Bai baitule" las-o incolo de lingusela, tu cauti tot felul de scuze pentru niste profitori, incepand cu ala care nu stie cum sa-l scape pe fis-o (ala care o omorat un om beat si drogat fiind ) de parnaie si terminid cu *** de "frf".

Iar selecetionerul?? :))) bai voi aveti o problema grea. lasand toate argumentele care se pot da pt ce prostie ar insemna schimbarea lui in momentul asta...cine crezi ca vine domnu'? Cand un antrenor BUN (nu Petrescu, Hagi, Reghe sau mai stiu eu ce prapadit) e contactat pt un contract, se uita la situatie si daca nu e ok, nu accepta. Deci scoate din calcul orice antrenor mai sus de liga mamaliga si antrenorii de camile. Crezi ca are rost? Aceeasi jucatori, aceeasi tactica (radoi a incercat sa schimbe si luam cate 3 la meci), aceleasi sperante. Voi dupa 25 de ani de schimbat selectionerul, tot asta credeti ca e problema :))))) atunci ne meritam soarta ca suntem niste berbeci.

troll_csA_de_LaCluj
troll_csA_de_LaCluj  •  11 Septembrie 2023, 13:23
Postat de troll_csA_de_LaCluj pe 11 Septembrie 2023, 13:12

Sunt foarte curios cum se poate aplauda publicul,în primul rând.S-au e o alta lansată pe logica vorbe,nu fapte.După aproape două zile,eu am fost convins de armatele de troli de pe toate paginile de dezbateri,că românia a ieșit foarte bine după meciul de sâmbătă!Băh,suntem pe locul 2,loc care duce la euro.Nu am pierdut.Nu am dat șansa celor din israel să fie pe locul 2,cu două puncte peste noi:)Am fost spălat pe creier și convins că și un punct în meciul cu Kosovo,e suficient și că o să stăm foarte bine în economia grupei.Am rămâne neînvinși,i-am scoate pe Kosovo din calculele calificării,iar în următoarea dublă noi vom juca cu Andora și Belarus.Israel ar avea un meci cu elveția,pe care normal l-ar pierde și astfel câștigând noi cele două jocuri,am reveni pe locul 2.Am trage speranțe la ultimele două jocuri,cu israel in deplasare și cu elveția acasă.O elveție care la ora jocului cu noi ar fi deja calificată.Cum să poți combate cu argumente logica asta pe care o expun cam peste tot armatele de troli federali?Cum?:)Pe mine m-au dezarmat,și m-am declarat învins.N-am argumente să pot contrazice astfel de calcule.Adevărul e că sunt foarte bine organizați și mesajele lor închid din start orice dezbatere care ar fi împotriva curentului pe care vor să-l impună.Au argumentele pregătite și pentru ieșirea mult mai rapidă din calculele calificării.Ceva de genul,nu vedeți că și Polonia se chinuie?Vedeți italia,că nu e foarte ok !Ș.a.m.d.Ideea lor e că totul se poate regla din comunicare:))

×(...)Sau e o alta lansată(...)..:(

Vezi toate comentariile (13)
Comentează