OPINII  »  

Ocupațiunea noastră mintală e la alte prostii

Editorial Andrei Crăciun
Editorial Andrei Crăciun

Articol de - Publicat marti, 04 mai 2021 09:58 / Actualizat marti, 04 mai 2021 10:01

Ne-am pierdut cu totul reperele juste. Orbecăim, atrași de fleacuri și mărgele colorate, și ne scapă din vedere tabloul general. Esențialul.

Nu putem să ieșim din Caragiale, dar nici din Moromeții. Ocupațiunea noastră mintală e la alte prostii, adică suntem, ne iertați, proști. Deși, desigur, universul conspiră împotriva noastră, s-ar putea să fie ceva nu tocmai în regulă și pe la noi pe acasă. Ia să vedem.

Cai verzi pe pereți și Moruțan pe San Siro

Fotbalul nostru cel de toate zilele a prins paloare în obraji ca mortul pe masă, și noi ne uităm după bolidul lui Rădoi. Retrogradează Parma marilor speranțe Mihăilă și Man și noi ne bucurăm că e Gervinho de vânzare, cresc șansele lui Mihăilă. Ca să ce? Să strălucească în Serie B? FCSB gâfâie în prima ligă (bașca scandalul cu Botoșaniul), noi îl visăm cai verzi pe pereți și pe Moruțan pe San Siro.

Mircea Lucescu a câștigat titlul în primul sezon la Dinamo Kiev
Mircea Lucescu a câștigat titlul în primul sezon la Dinamo Kiev

De ce mereu Lucescu?

Mircea Lucescu, la aproape șaptezeci și șase de ani, rămâne singurul antrenor român capabil să câștige un campionat dincolo de granițe, fie și în Ucraina. Este categoric românul cu cel mai mare succes în fotbalul din Europa în ultimii cincizeci de ani, ne facem că plouă. Nu-l vedem pe Lucescu, deși e un continent.

Niciodată în ultimii treizeci și doi de ani, n-am fost în stare să-l punem pe Lucescu să construiască un proiect pentru echipa națională, pentru relansarea fotbalului nostru (vorba vine al nostru). A fost mereu prea scump? Valoarea costă.

Și pe Marte!

Lucescu, deci, e iar campion, în ciuda ostilității fanilor din Kiev rătăciți în labirintul rivalităților locale, noi batem câmpii în trena unor declarații politicoase (și banale) de-ale lui Rivaldo. Că ar putea antrena în Anglia, Italia sau Spania. Bineînțeles că ar putea. Lucescu ar putea să antreneze cu rezultate remarcabile și pe Marte, dacă s-ar ține campionate acolo, fiindcă e bun de zeci de ani. Știe meserie.

Suntem consecința trecutului nostru

Desigur, Lucescu senior a avut succes mai degrabă în Est, dar Estul nu e un teritoriu cangrenat, incapabil de performanță. Nu banii i-au lipsit Estului, ci banii făcuți în mod onest, în afaceri din care comunitățile să nu piardă. Și, mai ales, organizarea, capacitatea de a avea planuri de viitor, perspectivă, de a nu trăi de azi pe mâine, de a crește cu cap juniori cu cap, nu doar cu picioare și, uneori, inimă.

Fotbalul est-european nu e o colecție de gloabe, ci oglinda unor societăți cu prea multe defecte și prea puțină capacitate de rigoare și organizare. Suntem consecința trecutului nostru.

Seriozitatea deprimantă

Ionuț Radu joacă și el când e campionatul gata câștigat și Handanovici cu un picior în vacanță și noi vestim a doua venire a Mântuitorului. O practică banală întâlnită în toate marile campionate ale lumii este pentru noi prilej de mândrie națională și suflat în balonul de săpun.

Un jucător constant, dar nespectaculos, așa cum este Răzvan Marin, care și-a găsit un tricou pe măsură la Cagliari, nu ne place. Disciplina fără sclipici ne deprimă, ne face rău, ne uităm în altă parte când apare.

Uite, Costel Gâlcă. Se nevoiește săracul tocmai prin Danemarca, printre alți oameni serioși, își face acolo treaba și nouă asta ni se pare bizar, dacă nu scandalos. Ce caută Gâlcă în Danemarca? Cine-l ține pe el în brațe pe acolo? Seriozitatea? Talentul în muncă? Mofturi!

Și fiindcă naționala n-a mai jucat cu nimeni am și uitat de cei șapte ani irosiți cu administrația Burleanu. Bine că vine Tokyo și putem din nou să visăm că tinerii fotbaliști români sunt produsul unui sistem, nu rodul unor întâmplări. Că avem viitor.


Comentarii (3)
4343524715754419
Gymmi Choo  •  05 Mai 2021, 07:07

Excelent articol.

observator_federal
observator_federal  •  04 Mai 2021, 12:12

Adevărul este că la rubrica TopStories din GSP, deasupra titlului ”Parma a retrogradat” este pus (doar) chipul lui Mihăilă iar în Digisport, la titlul ”Cei mai buni nu vor pleca! Parma o ia de la capăt cu Man și Mihăilă în prima linie” este pus (doar) Dennis Man în poză. În Sport_ro , în pagina principală în varianta pentru desktop (nu cea pentru telefon), fotografia mică pentru redirecționare la articolul ”Ce se intampla cu Man si Mihaila dupa ce Parma a retrogradat in Serie B! Cei mai buni nu vor pleca! Anunt de ultima ora al italienilor” NU SE REDIMENSIONEAZĂ și rămâne trunchiată doar cu Man și Pelle în imagine (fotografie de la golul lui Mihăilă cu Roma!). Să mai spun că acum o săptămână, cerința specială făcută de Gazzetta di Parma, ca păstrarea lui Mihăilă pentru sezonul viitor să fie prioritară(!!) - ”Nu e mereu lucid, nici tehnica lui nu e rafinată, dar dă totul in teren, înșiră adversarii și a înscrie un gol frumos cu Crotone. Să-l poți păstra pe Mihăilă va fi fundamental în sezonul viitor, pentru că are, încă, foame de rezultate și glorie, și ar fi de pariat pe calitățile sale pentru revenirea imediată în Serie A” - a fost rezumată în chiar titlul unui articol dintr-o publicație online de la noi, semianonimă cum sunt altele zeci, la modul ”Italienii, critici cu Mihăilă: Nu e lucid, nu are tehnică rafinată. Motivul pentru care la anul va juca în Serie B”. Vă place, nu vă place, Mihăilă este fotbalist român (chiar dacă nu a jucat la Fcsb!)...

vlad_tepes
vlad_tepes  •  04 Mai 2021, 12:05

Stefan Covaci este cel mai valoros antrenor roman din TOATE TIMPURILE, nu doar din ultima jumatate de secol, nen’tu Lucescu s-a facut de basme in Occident. Saracul, a tot incercat prin Italia, a fost dat afara DIN LIPSA DE REZULTATE de la Pisa, Brescia, Reggiana, Inter. Taribo West l-a umilit la San Siro aruncandu-i tricoul in fata, iar nen’tu Onoriu a inghitit in sec. A refuzat sa revina la nationala cu pretextul de a fi antrenor, nu selectioner, insa la scurta vreme a semnat cu nationala Turciei. Halal coerenta! Este adevarat, salariul era de 2 milioane €/ an, de vreo patru ori mai mult decat ar fi primit de la FRF. Se stie ca nen’tu Mircica este sensibil la zgomotul monedelor care ii “gadila” buzunarul. A obtinut “zeru rezultate” cu nationala semilunei, ziaristii turci au parasit sala in timpul conferintei de presa, iritati de aberatiile sale. TU esti cel care nu iese din Caragiale, nici din Morometii, scrii editoriale abracadabrante despre tot ce iti trece prin minte. Sa ne intelegem: Lucescu este un antrenor foarte bun pentru nivelul nostru, titlul castigat cu Dinamo Kiev este o remarcabila performanta, insa odele gretoase pe care ii le dedicati provoaca repulsie.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează