OPINII  »  EDITORIAL

Speranță de câine

Articol de - Publicat luni, 09 mai 2022 09:31 / Actualizat luni, 09 mai 2022 10:04

Deși a câștigat cu 3-2 la Botoșani, unde nu se câștigă tocmai ușor, Dinamo se îndreaptă categoric spre un baraj greu (22-29 mai). Potențialii adversari sunt toți puternici: Petrolul, Universitatea Cluj și Hermannstadt. Ce șanse are totuși Dinamo să mai fie și de la anul în prima ligă?

Dinamo speră. Ceea ce e ceva mai mult decât astă toamnă-iarnă. Pe de altă parte, clubul mai are drum lung de parcurs până la a putea fi socotit fie și semiprofesionist. Atât timp cât antrenorul nu-și primește leafa și e încurajat cu metoda stalinistă a foamei și a dragostei obligatorii pentru steag, Dinamo e mai aproape de anii ’50 decât de Europa secolului XXI.

Totodată, dinamoviștii au făcut toate greșelile pe care le poți face atunci când vrei să distrugi o societate, un brand și chiar o poveste de dragoste.

Numai cine n-a vrut n-a jucat la Dinamo

În acest sezon, dinamoviștii au avut preparator fizic așa cum a avut România cosmonauți. Și au rulat fotbaliști cât pentru un record mondial. Numai cine n-a vrut n-a jucat anul acesta la Dinamo București. Mai aveau puțin și băgau în teren toată populația din Săftica. Debandadă și la nivelul conducerii, debandadă și la nivelul conducerii tehnice, unde, dacă apucai să clipești, gata, ratai schimbarea antrenorului.

Strict fotbalistic, punctul foarte slab al lui Dinamo a fost apărarea. Poate cea mai nereușită din istoria clubului. Cuplul central de fundași, lateralii și portarul și-au unit superputerile și au făcut Dinamo să joace întocmai ca o găină recent decapitată.

Paradoxul

Cum a ajuns Dinamo în situația asta? E un paradox la mijloc. Societatea românească este categoric administrată de neosecuriști și neosecurism. Gradații conduc, cum știu (și nu știu), totul. Doctori contrafăcuți în securitate de sus până jos și de la stânga la dreapta.

Și exact în momentul în care Internele și neospecialii au mai multă putere ca oricând în România tranziției (inclusiv economic), fosta echipă atât de apropiată și de Miliție și de Securitate e cu un picior (și jumătate) în divizia secundă. Cum și de ce?

Cine a muls Dinamo până n-a mai rămas nimic de muls din „Groapă”? „Groapă” care, în sfârșit, va fi (va fi?!) modernizată. Peste trei ani (ani românești, deci nu se știe, scurgerea timpului la vlahi i-ar lăsa bouche bée pe Einstein & Hawking, dacă ar mai trăi să o vadă) ar trebui să apară un nou stadion.

O prăbușire ca un rezumat

Răstimp, Dinamo a rămas cu suporterii și cu amintirile. Fostele glorii (cu excepția semnificativă a lui Răducioiu) s-au îndepărtat, treptat, de echipă. Și chiar dacă are numele și palmaresul, Dinamo pare cea mai departe de ea însăși, cea mai departe de istoria ei glorioasă. Altfel n-ar fi jucat imediat după finala Champions League un jalnic baraj de rămânere în prima ligă românească.

Prăbușirea lui Dinamo este un rezumat a ce s-a întâmplat cu România de la ’89 încoace. La fel ca Dinamo, suntem într-un faliment moral și într-unul economic mascat de pocnitori și perdele de fum și ne târâm zilele cu speranță de câine.


Comentarii (3)
mzm1
mzm1  •  10 Mai 2022, 18:53

Articol destul de curajos, dar și cu câteva fente și minusuri. 1. E ridicol să spui cu seninătate că Dinamo „a câstigat cu 3-2 la Botoșani, unde nu se câștigă tocmai ușor”, când blatul a fost vizibil și din lună! (aranjament cu primăria Botoșani!). Adică FCSB face 0-0 la Botoșani (deci nu inscrie gol!) și e arătată cu degetul pe care scrie blat, CFR pierde tot acolo, cu 0-1 (deci nu înscrie gol!), iar Dinamo, cea mai slabă echipă din campionat (Clinceni și Gazul nu contează!), inscrie 3 goluri și invinge... jucând în 10 oameni!!?? Păi se poate d-le Crăciun? Să nu spuneți că Dinamo nici nu avea nevoie de această victorie, că tot la baraj ajunge. Da, dar trebuie indusă ideea că Dinamo și-a revenit și e normal... să câștige barajul. La fel se va întâmpla și cu primăria Arad (pont pentru pariori!) și Dinamo va invinge UTA!... Iar finalul articolului este scandalos! Să extrapolezi dezastrul de la Dinamo asupra intregii țări??!! Iată părerea Directorului IMAS, sociologul Alin Teodorescu despre situația din România (interviu, EV. Zilei): „Pentru generația mea, apărută la mijlocul sec. trecut, România de azi este o împlinire absolută. Membră in UE și NATO, fără granițe până la celălalt capăt al continentului, cu mass-media diversificate și cu librării pline de cărți bune. De câte ori intru într-un supermarket sunt uluit de oferta de produse, la prețuri mici față de anii socialismului”... Se poate, d-le Crăciun? Chiar așa de greu o duceți?! Vă târâți zilele cu speranță de câine?!

aurelianionut
aurelianionut  •  09 Mai 2022, 13:42

Ilie Năstase,Anghel Iordănescu...Da domnule și nume...zici că ne conduc neosecuristi..da nume,nu-ți fie frica:)...Hai că mai sunt comuniști care iau o grămadă de bani degeaba și pe care prostimea ii adulează:)...Fa un articol despre ei daca te tine:)..dar nu te tine..mai bine să lovești in Dinamo...așa.i că ești liniștit?..Dinamo nu îți poate face nimic.Of,lașitatea asta..nu doare?Ia putina nebunie frumoasa de la Decebal Radulescu:)

pelicansli
pelicansli  •  09 Mai 2022, 13:21

Un articol care sintetizeaza perfect miile de tomuri scrise pe aceeasi tema pe Dinamomania.eu Felicitari!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează