OPINII  »  EDITORIAL

Steaua nu e numai una

Articol de - Publicat miercuri, 08 iunie 2022 10:29 / Actualizat miercuri, 08 iunie 2022 10:32

Echipa cea mai celebră din fotbalul românesc a împlinit ieri șaptezeci și cinci de ani. Steaua Armatei și FCSB, vicecampioana României, și-au disputat și momentul festiv

Steaua, cea a Armatei, a împlinit ieri șaptezeci și cinci de ani, ocazie cu care s-a și jucat un amical de gală în Ghencea, între legendele clubului și legendele României, partidă la care au fost invitați fotbaliști uriași precum Marius Lăcătuș, Constantin Gâlcă, Adi Ilie, Victor Pițurcă sau Tudorel Stoica.

Adevărul și dreptatea

Pe de altă parte, FCSB, prin vocea patronului, a emis ideea (deși e mult spus) că nu poate împlini șaptezeci și cinci de ani un club-copil care abia dacă are câțiva ani! Unde e adevărul?

Adevărul, care, așa cum știm de la William Faulkner (centru înaintaș în echipa nobelizaților în literatură), nu se confundă cu dreptatea, e că Steaua nu e numai una.

Steaua Armatei a împlinit șaptezeci și cinci de ani. Clubul există și joacă în liga secundă. Aceasta este echipa care joacă în Ghencea, cea care are moștenirea cea mai glorioasă din fotbalul nostru.

Între Ghencea și Berceni

Dar echipa consoanelor din Berceni & fostul Sector Agricol Ilfov reclamă că această echipă e un fals: că dimpotrivă, ea, FCSB, continuă acea tradiție! Se aruncă în joc argumente juridice, mărturii, jurăminte, înjurături și blesteme, ca la noi, în buza Balcanilor. 

Și, bineînțeles, se ignoră amănuntul cel mai important: Steaua pe care o căutăm oricum nu mai există, sfâșiată între Ghencea și nomazii lui Becali. S-a mai constatat: Steaua nu mai e acum, Steaua e atunci.

Echipa aceea care a avut mai multe decenii de glorie în dictatură (și chiar și în zorii libertății noastre complicate) a trecut și a trecut de mult.

Steaua nu e numai una
Adrian Ilie (dreapta), fotbalist de mare calibru, nu a jucat mult în tricoul roșu - albastru, dar a lăsat amintiri puternice

Vitrina de export a unui regim ilegitim și criminal

Da, clubul Armatei este o consecință directă a regimului comunist, regim, declarat oficial de statul român, ilegitim și criminal (zadarnic, desigur, căci Securitatea de astăzi, de pildă, tocmai e pe cale să primească plocon niște legi care o fac mai puternică decât Securitatea lui Ceaușescu).

Nimic din marea istorie a Stelei nu poate fi desprins integral de logica acelei puteri. Steaua chiar asta a fost: clubul puterii, vitrina de export a fotbalului românesc (iar marile cluburi ale provinciei, de la Timișoara la Craiova, au fost, periodic, victime ale acestei puteri).

Suntem mai complicați decât conceptele

Pe de altă parte, dragostea oamenilor a fost năvalnică și sinceră. Oamenii sunt un pic mai complicați decât conceptele, oamenii pot iubi chiar și într-o dictatură. 

Iar Steaua a fost iubită, iubită cu adevărat, cu patimă. Milioane de oameni și-au legat speranțele de această echipă și au fost cineva: au fost steliști.

Fiecare are Steaua lui

Iar dacă astăzi este încă această degringoladă identitară (deși, pentru combatanți, lucrurile sunt clare și, dinspre Ghencea, FCSB nu e Steaua, cum dinspre Berceni & Pipera - FCSB e Steaua), asta o "datorăm" anilor strâmbi cu care a început democrația noastră originală.

E moștenirea unei lumi la rândul ei toxice, cu milionari făcuți peste noapte, nu alături de societate, ci pe scurtături penale și împotriva societății, cu generali corupți și în general pe sub mână și masă.

Mândrie, rană, regret

Cine e Steaua? Fiecare și-a dat deja răspunsul și se agață de el, imun la argumentele celeilalte părți.

Asta rămâne clar: Steaua nu mai e numai una. E chiar mai mult la mijloc: fiecare are o Stea numai a lui, făcută din amintiri, suferință, fericire sau pur și simplu ură. Au trecut șaptezeci și cinci de ani și lumea s-a schimbat de mai multe ori.

Iar Steaua, Steaua aceea pe care o căutăm, e oricum amintire, mândrie, rană sau regret, oricât și orice am mai aniversa.


Comentarii (51)
NECULAI52
NECULAI52  •  09 Iunie 2022, 11:49

Nu ai dreptate, țin cu STEAUA din 1963,echipa este și acum în Liga I, deci nu sunt nomad nu sunt al lui Becali, îl ignor de ani buni!

ucluj2011
ucluj2011  •  09 Iunie 2022, 09:43
Postat de adriann_ pe 08 Iunie 2022, 15:52

Articolul e scris bine, din suflet, dar e gresit din punct de vedere juridic. Adica (adaptand vorba lui Faulkner la cum merg lucrurile in Balcani) o fi ceva dreptate in el, dar nu este adevarat. De ce spun asta? Pai simplu, autorul este un om inteligent, care nu are cum sa ignore faptul absolut evident ca MApN NU a vandut/cedat/instrainat in vreun fel marca/nume/culori/palmares , doar le-a IMPRUMUTAT pe 20 de ani la AFC Steaua. Ce s-a intamplat pe urma nici nu mai conteaza, puteau sa vina si extraterestrii ostili sa arda AFC Steaua cu raza mortii din cartea lui Wells, dupa 20 de ani tot la MApN reveneau DE DREPT marca/nume/culori/palmares. Aici e tot spilul iar becali george nu e vreo victima, STIE FOARTE BINE CUM STAU LUCRURILE DE FAPT, pentru ca de-asta facuse prin 2011 adresa catre MApN cerand sa i se aprobe folosirea marcii Steaua pe firma fcsb. Si de-aia cand a convocat celebra conferinta de presa in care a pretins ca "arata actele" flutura DOAR actul constitutiv al firmei fcsb, in care putea sa treaca si ca e urmasul direct al lui Burebista, ca tot atata valoare ar fi avut. Cu alte cuvinte, se poate discuta mult si bine daca a fost drept ca MApN sa poata IMPRUMUTA marca/nume/culori/palmares pe 20 de ani catre un ONG infiintat cu Paunescu. DAR asta tot nu schimba faptul indiscutabil ca e 100% ADEVARAT ca fcsb NU e Steaua.

Bravo! Adevărat 100%. Ăsta este cel mai pertinent comentariu făcut pe marginea articolului pe care l-am citit .

ucluj2011
ucluj2011  •  09 Iunie 2022, 09:28

Pertinent articol , bravo Dle. Andrei Crăciun! Și întocmai ca și autorul , și eu zic că adevărata Steaua este cea din Liga a-2-a (mai degrabă decât FCSB).

Vezi toate comentariile (51)
Comentează