OPINII  »  EDITORIAL

Victoria lui Sepsi sau înfrângerea lui CFR?

Articol de - Publicat luni, 11 iulie 2022 09:47 / Actualizat luni, 11 iulie 2022 09:48

Supercupa României, CFR - Sepsi 1-2, a fost un meci bun - în înțeles românesc, desigur

CFR Cluj n-ar fi trebuit să aibă mari emoții, după ce a dat gol din primul minut. Vâlceanul Adrian Păun, de atâtea sezoane (bune) la Cluj, a avut o execuție de clasă (românească) și gata victoria? Nu chiar.

După aceea, echipa lui Dan Petrescu ne așteptam să facă fix ce știe cel mai bine: să controleze jocul. L-a cam controlat, dar contrele lui Sepsi au fost devastatoare. Golurile lui Matei și Rondon (frumoase și ele) au venit după faze de manual. În plus, Sepsi a fost echipa mai generoasă, mai ofensivă, mai bună. Clar!

Ce s-ar alege de Păun „afară”

Să revenim la Păun. Are douăzeci și șapte de ani Păun, nici nu era născut în momentul de aur al fotbalului românesc, vara noastră americană (s-a născut chiar în aprilie ’95, la fix nouă luni de la acel Mondial de neuitat). 

N-a jucat în străinătate niciodată și, cel mai probabil, nici nu va juca. Un jucător excelent pentru România, cu un rost la Cluj, bine așezat acolo. Dar dacă ar fi să plece? Ce s-ar alege de acest excelent jucător românesc? Care ne e nivelul dincolo de Nădlac?

Drumul până în Europa e în fiecare an mai lung

Fiindcă dacă ieșim din bula noastră românească, atunci când mai mergem în lume, știți ce se întâmplă: devenim o ceată de umbre și la națională ne bate Muntenegrul la scor, iar campioana greu de contestat a fotbalului nostru scoate doar un 0-0 la Erevan (deși, e drept, a controlat și jocul acela).

Dar acum treizeci, acum douăzeci, chiar și acum zece ani, la un meci al unei românești la Erevan, orice meci de la Erevan, s-ar fi pus doar problema scorului, nicidecum a victoriei. Nu mai e cazul, așa că în retur se poate întâmpla orice.

Să nu fim melodramatici! Cel mai probabil, echipa lui Petrescu, așa bătută în Supercupă cum e, va merge mai departe înspre Europa. Până unde? Căci drumul până în Europa e în fiecare an mai lung. Ceilalți progresează și noi nici măcar nu stagnăm – dăm înapoi.

O echipă de autor

CFR Cluj e o echipă de autor, iar autorul este, cum s-a văzut și sâmbătă seară la Arad, Dan Petrescu. Poate să schimbe jumătate de lot, nu contează, CFR va juca precum o echipă antrenată de Dan Petrescu și basta!

Și, până la urmă, el, nu altul, este antrenorul cu cel mai mare succes (de rezultat) în fotbalul nostru în ultimul deceniu. Dan Petrescu e un reper, dar reperul cărui fotbal? 

Căci uite că o formație serioasă și bine pusă în teren de Bergodi (antrenor!) l-a învins categoric, în ciuda scorului la limită.

Retușul speranțelor

Desigur, ne lipsesc banii. Chiar și cele mai mari bugete din România sunt ridicol de mici pe lângă cele din fotbalul care mai contează. Așa că dacă nu se întâmplă revoluția dorită de lucidul Hagi, să intre în joc banii corporațiilor, nu ne rămâne decât să ne potrivim noi, spectatorii, speranțele an după an după an. 

Parcă nici nu știm când ne-am obișnuit să nu mai avem așteptări.

Și mai e și acest amănunt: maidanul a produs infinit mai mulți fotbaliști buni și foarte buni decât salba de academii din mileniul al treilea.

Victoria lui Sepsi sau înfrângerea lui CFR?
Ca și în alte dăți, un jucător de plan secund al CFR-ului, în cazul nostru Adrian Păun, putea fi decisiv. Nu a fost din cauza echipei. FOTO Ciprian Petcuț / sportpictures.eu

Nivelul e totuși modest

CFR Cluj are și alți jucători excelenți între granițele țării: Petrila sau veteranul Deac, care are un palmares mai bogat decât tot clubul Sepsi. Însă același Deac la apogeul carierei sale a bifat două prezențe în Germania, e drept că la o echipă la care juca și Raul. 

Atât! Iar Petrila, la douăzeci și doi de ani, e cotat la un milion și jumătate de euro și tot pare mult și oricum nu-i dă nimeni.

Și să mai remarcăm că fotbalul românesc astăzi își are vârful în vestul țării. Mai ales Estul și Sudul suferă. Altfel, Bucureștiul a rămas în urmă, mai aproape sunt banii guvernului de la Budapesta, stadionul din Arad a arătat bine și, în sfârșit, a ajuns și la noi, în ceasul al doisprezecelea, VAR-ul!

Peste o săptămână începe un nou sezon din Superliga românească. Propun să rămânem cu picioarele pe pământ, fiindcă, așa cum ne-a arătat și Supercupa României, nivelul e totuși modest. Și nici măcar n-a intrat încă în arenă nelipsitul nostru aer de balamuc. 


Comentarii (4)
Dobermannul
Dobermannul  •  11 Iulie 2022, 16:15

"CFR va juca precum o echipă antrenată de Dan Petrescu și basta! Și, până la urmă, el, nu altul, este antrenorul cu cel mai mare succes (de rezultat) în fotbalul nostru în ultimul deceniu. Dan Petrescu e un reper, dar reperul cărui fotbal? " Dan Petrescu este un reper de asa nu in fotbalul romanesc. Un joc urat, cu spatele in poarta asteptand mila arbitrilor pe un contraatac.

Quem
Quem  •  11 Iulie 2022, 14:38

Următorul meci al lui CFR cu armenii va fi unul echilibrat. Ca în oricare meci echilibrat, micile detalii vor conta pt a obține victoria. Inteligența individuală și colectivă a fotbaliștilor și antrenorilor va fi decisivă în a profita de micile detalii dintr-un meci echilibrat. Mizez pe armeni pt victorie sau calificare pt că inteligența lor colectivă și individuală este superioară celor din Cluj. Apoi intervine puterea de luptă superioară a a armenilor, de asemenea. Două echipe rudimentare tehnic și tactic dar cu un plus pt armeni. Mi se pare o ciudățenie că site-ul transfermarket evaluează lotul lui CFR la câteva zeci de milioane când clubul CFR nu a vândut niciun jucător cu peste un milion de euro în ultimii 5 ani. De fapt sunt multe ciudățenii în fotbalul românesc, sper că o să fie puse la respect de fotbaliștii armeni.

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  11 Iulie 2022, 11:35

De ce spui ca ne lipsesc banii daca maidanul a produs jucatori foarte buni ...Deodata in clasa intai primara afli ca vorbesti ...limba copilariei este brusc taiata...De aici incepe antrenamentul ...fotbalul incepe sa ti intre in minte in picioare in corp ...Intre fotbalul copilului si inima lui nu e nicio diferenta..Apoi vine prima afirmare ...de unde incepe progresul ...a fi sau a nu fi fotbalist ... Se cuvine o emotionanta lauda o pioasa si perpetua recunostinta ...pentru antrenorul descoperitor de talente ... Ce bani ii trebuie lui Hagi pentru rebuturi ?...sa ne arate ca poate descoperi el singur macar un talent ..,

Vezi toate comentariile (4)
Comentează