OPINII  »  EDITORIAL

Viitorul

Andrei Crăciun
Andrei Crăciun

Articol de - Publicat luni, 01 mai 2023 09:31 / Actualizat luni, 01 mai 2023 09:41

În mod normal, Farul va câștiga acest campionat, în ciuda meciului slab din deplasarea de la Sepsi (un egal corect). Și va fi perfect meritat titlul, dacă va veni.

De ce Farul? Pentru că acolo unde nu era nimic, Hagi a găsit o cale. Deși este de o jumătate de secol înaintea ochilor noștri, tot nu-l înțelegem pe Hagi.

Am crezut că talentul a fost cel care l-a ridicat deasupra tuturor celorlalți jucători români, mai degrabă ignorând capacitatea sa de a rămâne muncitor, ambițios și serios. Muncă, ambiție, seriozitate - așa a ajuns (și a rămas) Hagi deasupra tuturor. Talentul a fost bașca. Și a rămas la fel și ca antrenor.

Imposibil? Nu există!

În plus, total neromânesc, Hagi nu e un defetist. El nu acceptă că nu se poate, că e imposibil, că nu sunt șanse. Și de aceea merită acest titlu, care ar însemna chiar mai mult decât cel dinainte. Fiindcă, să fim sinceri, cine ar fi crezut astă-vară că Farul va domina campionatul și va fi pe primul loc cu doar câteva etape înainte de final?

Viitorul
Gheorghe Hagi e la un pas să câștige al doilea titlu de campion ca antrenor (foto: Cristi Preda)

Hagi însă a văzut viitorul. A promovat jucători, a inventat jucători, a reinventat jucători. Putea să facă mai mult? Dar a făcut deja mai mult decât oricare alt fost fotbalist român din Generația de Aur. Hagi chiar a făcut!

Neînțelegerile și mentalitatea de campion

Hagi e criticat des pentru că se aprinde iute, pentru că este, cum se spune, pe românește, apucat. E tot o neînțelegere. Aceasta este doar expresia pasiunii vecine cu obsesia.

Da, Hagi e obsedat. Știe că poate să fie și trebuie să fie cel mai bun și transmite asta și tinerilor pe care îi formează. Are, cu o expresie tocită, pe care de asemenea nu o înțelegem în totalitate, mentalitate de campion. Hagi a luat fiecare meci în parte și a încercat să-l câștige. Așa și trebuie.

Fără proptele

Totodată, Hagi nu e negustor, nu se sprijină de proptele și, în general, nu o ia pe scurtături (se va aduce din nou, a câta oară? în discuție acea salvare de la retrogradare pe care i-a oferit-o cândva, acum un deceniu, echipa lui Becali – da, se mai întâmplă și astfel de cadouri în fotbal, mai important e ce faci mai departe cu ele, iar Hagi a știut ce să facă).

Slabi, dar mai aproape de titlu

În meciul de sâmbătă seară, Farul a jucat foarte slab, a avut puțin ghinion (o bară - a lui Mazilu, poate cel mai promițător fotbalist din SuperLigă), a resimțit presiunea și, în definitiv, a pierdut două puncte. Golurile lui Borza și Ștefănescu s-au născut din întâmplări.

Iar Gică Hagi, da, cel lăudat cu două paragrafe mai sus, a fost complet neinspirat la schimbări, pur și simplu a schimbat greșit.

Desigur, campionatul a fost bramburit de arbitraje discutabile sau de-a dreptul catastrofale. Dar Farul lui Hagi merită sigur mai mult decât CFR Cluj, care a ars, și-a epuizat soluțiile și termină sezonul fără energie. Au jucat mult clujenii, e adevărat, dar nici nu și-au gestionat impecabil resursele.

Când cea mai iubită echipă e doar un capriciu, e o jucărie

Iar FCSB, chiar și fără Becali în acte, rămâne tot o feudă de uz personal. Și e mai degrabă trist că echipa cea mai iubită din România este, de atâția ani, doar o jucărie, un capriciu și tot mai rar chiar o echipă de fotbal.

Și oricum, chiar dacă nu va câștiga titlul, Farul a câștigat deja ceva mult mai important. Și anume: respectul și viitorul.


Comentarii (23)
dragan
dragan  •  06 Mai 2023, 23:41

salut, Andrei! daca suna sora-mea, spune-i Leliei ca totul merge conform planului: Lens a ajuns la 3 puncte in spatele psg-ului, Marseille a ramas la 5- echipa mbappe-ului mai poate pierde campionatul! in rest, goana: am ajuns sa-i fac treaba- sa separ pinguinii (geambasu, dixit!) de foci si sa numar morsele ramase pe banchize! ursul? la urma! polar!

dragan
dragan  •  05 Mai 2023, 14:34

p.s. imi permit sa citez din articolul scris, azi, de geambasu: VIATA E UN CONTRACT INTRE TINE SI LUME! nu-mi imaginam, Andrei, ca tristul tau coleg are o viata chiar atit de anosta- sint curios ce va face cind angajatorul lui ii va spune ca nu mai corespunde postului si ca e timpul sa-si faca bagajele!

dragan
dragan  •  03 Mai 2023, 19:29

a doua rugaminte, Andrei: spune-i domnului Jumatate ca un ziarist mediocru scrie un articol DOAR DUPA consultarea a 3 (trei) surse de informatie! un ziarist care a respirat linga Maestrul Cosasu, are nevoie si de-o constructie: ori cauta si foloseste o a patra sursa, ori pune mina pe telefon si-l roaga pe domnul Leo Messi sa-i acorde un interviu! e destul de simplu, ca orice lucru de bun-simt!

Vezi toate comentariile (23)
Comentează