OPINII  »  LIGA CAMPIONILOR

Triumful lui Tuchel

Editorial Andrei Niculescu
Editorial Andrei Niculescu

Articol de - Publicat joi, 06 mai 2021 17:13 / Actualizat joi, 06 mai 2021 17:13

Marele triumfător al acestui sezon de Champions League nu e Pep Guardiola, cu a sa revenire într-o finală după 10 ani, ci Thomas Tuchel. Și asta se poate spune chiar de azi, indiferent ce se va întâmpla la Istanbul, pe 29 mai. Deja a intrat în istoria competiției, devenind primul antrenor care ajunge în două sezoane consecutive în ultimul act, cu echipe diferite. Iar faptul că a schimbat băncile la mijloc de campionat transformă aplauzele inițiale în ovații.

Când Tuchel a fost numit la PSG, nimeni n-a înțeles motivele. S-a spus atunci că rolul decisiv l-a avut consulul Qatarului la Munchen, bun prieten cu impresarul lui Tuchel, Olaf Meinking, un nume puțin cunoscut în fotbal căci e implicat mai degrabă în zona artistică, dar bine ancorat în lumea bună a Germaniei.

Când Tuchel a fost dat afară de la PSG, nimeni n-a înțeles motivele. A fost însă destul de clară poziția lui Leonardo, care i-a căutat pricină din primele zile de colaborare. S-a spus că Tuchel nu prea mai avea trecere în vestiar, nu prea mai era băgat în seamă de starurile de acolo. Pierderea lor, putem spune acum, văzând cum au evoluat lucrurile. Problema asta a lui Tuchel e reală, s-a vorbit de ea și pe la Dortmund, e foarte posibil să apară și la Chelsea, pentru moment însă e o carte câștigătoare trasă de londonezi. Deși, ca să închidem cercul, nici când Tuchel a fost instalat la Chelsea motivele n-au fost prea clare.

Sau poate că cineva, acolo, intuia anumite lucruri. Pare logic, ținând cont că la Chelsea puteri depline are o femeie, devenită deja legendară în fotbalul european, Marina Granovskaia, în condițiile în care Roman Abramovich nu prea mai poate și nici nu prea mai are chef să treacă prin Londra. Și știm cum e cu intuiția feminină.

Triumful lui Tuchel
Tuchel, primul antrenor din istorie care ajunge în finale consecutive de UCL cu echipe diferite. Foto: Imago

De la intuiție la certitudine e un drum câteodată scurt. La Chelsea cam de 3 luni, 3 luni și ceva. De atât a avut nevoie Tuchel pentru a schimba o echipă în depresie, anostă, volatilă, într-o mașinărie competitivă, cu statistici aproape ridicole la nivel defensiv, care parcă joacă din memorie și arată o versatilitate fantastică. Și toată această transformare s-a făcut în condițiile în care Chelsea a jucat practic din 3 în 3 zile, fără mult timp deci pentru antrenamente specifice.

"Putem juca la un nivel înalt. Iar dacă nu reușim, putem să împiedicăm adversarul să joace la un nivel înalt". Cam ăsta e Thomas Tuchel, marele câștigător al unei demiteri. 


Comentarii (3)
laur
laur  •  07 Mai 2021, 08:28

Probleme cu vestiarul a avut si Murinho la Real. In general problemele intre antrenor si jucatori apar acolo unde clubul are o vedeta care tine clubul in lumina reflectoarelor. La PSG sunt mai multe vedete decat jucatori.Acest lucru s-a vazut in semifinla pierduta , cand ce a reusit Pochetino in ultimle meciuri, s-a naruit in fata unui adversar bine organizat. Iar asta s-a intamplat din cauza jucatorilor . La Chelsea , inca nu avem o vedeta, ci jucatori care joaca pentru echipa. Cat timp Tuchel isi va tine jucatori in priza si ei vor juca pentru Chelsea , va fi greu de invins. In ce priveste finala UCL, are sanse sa o castige Tuchel si asta deoarece a mai reusit nu de mult asta.

leu.mr
leu.mr  •  06 Mai 2021, 18:05

De ce asa-zisa intuiție feminină nu prea a functionat cu alti antrenori ??? Fiindca, de fapt, nu exista!

reteleanu
reteleanu  •  06 Mai 2021, 17:31

fenomenal antrenor (cand era la psg nu intelegeam nici eu, ca toata lumea, ce vrea de la superjucatorii aia, de ce-i tine cu frana de mana trasa). aici a transformat insa chelsea in ceva ce n-am mai vazut decat la juventusul lui buffon si cei 3 din fata lui (B-B-C), o echipa de care pur si simplu nu poti sa te apropii. ma frecam la ochi la meciul cu atleti de la bucuresti, vazand si intelegand halul in care au subordonat una dintre cele mai grele echipe ale lumii. iar defensiva lui chelsea nu e de tip clasic, e ceva atat de elastic si suplu cum eu n-am vazut inca in istoria fotbalului. probabil city o sa castige finala, ca are mai mult exercitiu in ceea ce joaca de cativa ani buni, dar chelsea e cel mai bun adversar posibil ptr ei.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează