OPINII  »  POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

Alison

Articol de - Publicat vineri, 19 august 2022 16:18 / Actualizat vineri, 19 august 2022 16:18

La 33 de ani, Hargreaves, mamă a doi copilași, a devenit prima femeie din lume care cucerește Everestul fără ajutor de la șerpași și fără oxigen suplimentar. Avea să decedeze pe K2. Tom, fiul, se stingea la 30 de ani pe Nanga Parbat

Peter Hillary, puiul marelui Sir Edmund Hillary, întâiul cuceritor de Everest, aproape că o implorase, ținând-o de mâini: "Alison, ai doi copilași acasă. Haide să renunțăm! Au fost patru zile bune, corect, dar totul arată că vremea se va înrăutăți. Ne liniștim și atacăm din nou, da?".

Numai că ea se făcuse că nu-l aude. La 6:45 PM, în condiții meteo clare, Alison Jane Hargreaves, 33 de ani, cucerise K2, vârful de 8.611 metri, urmată de spaniolul Javier Olivar. August 1995. A doua zi, la coborâre, din cauza unei furtuni violente, șase alpiniști aveau să-și piardă viața. Un hanorac plin de sânge, o pereche de ghete și o coardă de alpinism ce aparținuseră englezoaicei aveau să fie văzute...

Alison
Alison și cei doi copilași, Kate și Tom. Ultimul deceda, ca și mama, sus, pe munte

Alison plecase de lângă babacii din Derbyshire la 18 ani. N-o împiedicau, dar se uitau chiorâș la ea când o auzeau că vrea să suie pe munții din Scoția. Se găsise cu un alt "nebun", Jim Ballard, cu care se muta și cu care avea să se căsătorească.

În 1993, decidea să urce, într-un singur sezon, pe toate cele șase mari fețe nordice ale Alpilor, devenind prima persoană din istorie care reușea acest lucru. Era gravidă în șase luni, cu Tom, când ataca Eiger, 3.970 de metri. Fără poze doveditoare, mulți nu au acceptat povestea, pentru că părea ceva imposibil. Abia după apariția imaginilor specialiștii au început să-și scoată pălăriile.

8.848, 8.611, 8.586 metri

Doi ani mai târziu și-a anunțat prietenii de marea provocare: voia să culce la pământ cele mai înalte trei vârfuri din lume, Everestul, K2 și Kangchenjunga, fără a fi ajutată de nimeni, fără șerpași prin preajmă. Pe 13 mai 1995, agenția nepaleză a transmis că Alison a suit pe "Acoperișul Lumii" fără oxigen suplimentar, fără niciun fel de sprijin.

Primul pas. În iune s-a găsit cu niște americani, urmând a ataca cei 8.611 metri ai K2. Pe 13 august echipa a fost întregită cu canadieni, spanioli, dar și câțiva flăcăi din Noua Zeelandă. În Tabăra 4, urmașul lui Edmund Hillary a rugat-o să nu atace în zilele următoare vârful. "Peter, e vorba de doar 12 ore, atât! Cât de mult să se strice vremea". Au ajuns sus, obiectiv îndeplinit, dar...

Alison
Alison cu familia

Furtuna a luat șase suflete. Jeff Lakes, care și-a dat seama de situație imediat după ce a cucerit vârful și a început coborârea, a apucat să ajungă în cort, dar a decedat din cauza frigului și a oboselii. Șapte.

"Am văzut lucrurile ei, le-am recunoscut. N-am ajuns până la trupul ce se zărea la 300 de metri, ne-a fost teamă pentru că nu știam pe unde călcăm, dar nu avem dubii că e Alison", au spus ibericii Pepe Garces și Lorenzo Ortas.

Mai mult, căpitanul Fawad Khan a confirmat că-i spusese alpinistei să nu plece din tabără, considerând că ar fi o adevărată sinucidere încercarea de escaladare în condițiile meteo ce urmau să se înrăutățească. "Mi-a replicat că în câteva ore are timp să se și ducă să se și întoarcă".

Refuza și cănile cu ceai!

Unii au încercat să găsească argumentele acestei "sinucideri". S-a vorbit de orgoliul lui Alison, acela de a fi prima femeie din lume care cucerește cele trei vârfuri și întâia care face acest lucru fără ajutor sau fără oxigen suplimentar.

Apoi s-a spus că magazinul pe care-l deținea împreună cu Jim, cel pentru alpiniști, dăduse faliment, iar succesul acestei expediții putea să-i readucă pe linia de plutire, prin apariția sponsorilor, dar cine putea proba o asemenea grozăvie?

"Avea un mod ciudat de a-și atinge scopul: își căra singură echipamentul, desfăcea și strângea cortul fără ajutor, ajunsese chiar să refuze și cănile cu ceai de la cei din tabere, nu avea nici măcar o singură butelie de oxigen suplimentar", își amintesc tovarășii de expediții. Una dintre cele mai mari alpiniste britanice odihnește pe K2.

Fiul ei, Tom, a devenit primul om din istorie care a cucerit toate cele șase mari fețe nordice ale Alpilor într-un singur anotimp, decembrie 2014 – martie 2015. A dispărut pe 24 februarie 2019, pe când escalada Nanga Parbat. Corpul său avea să fie descoperit pe 9 martie.


Comentarii (6)
dnicola
dnicola  •  20 August 2022, 01:03

Alt articol de calitate,multumim.

ovidiu1
ovidiu1  •  19 August 2022, 20:22

Imi plac "povestile" tale. Continua. Alison :)

ovidiu1
ovidiu1  •  19 August 2022, 20:15

Imi plac "povestile" tale, continua. Alison :)

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close