OPINII  »  POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

Ne-au adus mălai. I-am învățat mămăligă!

Articol de - Publicat vineri, 12 noiembrie 2021 20:43 / Actualizat sambata, 13 noiembrie 2021 09:23

După Mărăști, Mărășești și Oituz, parte dintre eroii de acolo au participat la Jocurile Inter-Aliate de la Paris, din 1919. Au concurat la ”car de război” ori la ”lupta cocoșilor”, apoi s-au reîntors pe front

Când sublocotenentul intră în biroul locotenent-colonelului Virgil Bădulescu, șeful Biroului "Educațiune Fizică" din cadrul Marelui Stat Major al Armatei, fu luat direct în primire: "Dimăncescule, n-am multă vreme! Știi ce e asta?". Dimitrie privi, o clipă, scrisoarea. Semnată de John J. Pershing, comandantul suprem al Forțelor Expediționare ale Statelor Unite, și adresată marelui general Constantin Prezan, comandantul Armatei Române.

"Dimăncescule, americanii ne invită la Jocurile Inter-Aliate de la Paris. Mi-a trimis-o de ceva timp, dar cum am stat prost cu zilele libere, nu m-am gândit, ce era să-i răspund omului? O iei și te duci direct cu ea la Prinț, clar?" "Prințul" era Carol al II-lea, cel care preluase funcția de președinte al Federației Naționale de Sport și Atletism. Telefonul a sunat pe biroul lui Bădulescu: "Dacă nu-ți poți face timp pentru asta, Dimăncescu nu are altceva de făcut. Mi-a zis că România trebuie să participe, nu contează cât de modestă e participarea".

Ne-au adus mălai. I-am învățat mămăligă!
Echipa de fotbal trimisă la Paris, în 1919 FOTO: Facebook Alin Dimăncescu

Primul Război Mondial se terminase în noiembrie, cu un an înainte. Tratatul de la Versailles nu se semnase, încă, dar americanii dăduseră de veste țărilor ce participaseră la întâia urgie mondială să se găsească la Jocurile Inter-Aliate, să vadă cine e mai bun dintre militarii care luptaseră pe front. Discipline "tradiționale", de la fotbal la baschet, de la înot la rugby, dar și "tunelul cu mingea medicinală", "carul de război", "lupta cocoșilor" ori ștafeta "Paul Revere".

"Mergeți acolo! Când vă veți întoarce, veți fi buni instructori!"

Dimănceștii – Dimitrie și Ioan – fuseseră eroi. Englezii îi decoraseră, prin mâna Regelui Ferdinand, cu "Crucea Militară" britanică, pentru sabotajul sondelor de la Ploiești. Sportivi, jucau, de ceva vreme, rugby. Așa că s-au apucat de selecție, adunând 110 sportivi-militari. Au găsit ostași pentru atletism. "Mergeți acolo! Când vă veți întoarce, veți fi buni instructori", le-a spus Carol al  II-lea. Scrimeri, călăreți. Tenisul a venit fără niciun antrenament. La rugby și foot-ball, echipele au fost formate din cei "care au demonstrat aptitudinile cele mai bune pentru joc". La tir, selecția s-a făcut "la sânge", cum notau ziarele vremii.

S-a plecat cu un tren special, cu vagoane de cai atașate. Inginerii din armata americană făcuseră minuni: un stadion cu 22.000 de scaune și alte 40.000 de locuri în picioare, totul dat gata în 90 de zile. 18 nații, peste 1.500 de sportivi. "Pentru noi, românii, francezii au făcut rost special de mălai. Au crezut că e un joc, nu un fel de mâncare. I-am învățat mămăligă, nu cum se face mămăliga", le scria celor de acasă maiorul Vasile N. Ghițescu.

Ne-au adus mălai. I-am învățat mămăligă!
Ioan Dimăncescu e primul din dreapta. Ostașul din stânga poartă insigna oficială a Jocurilor FOTO: Facebook Alin Dimăncescu

Am luat un loc 2

Ce-am făcut? La foot-ball n-am rezistat. 0-4 cu Franța, 1-7 cu Italia, 2-3 cu Grecia. Nici la rugby, cu frații Dimăncescu pe iarbă: 5-48 cu gazdele, 0-23 cu SUA. Am avut băieți pe lacul St. James, dar asta n-a contat. Am pierdut cu Italia, la floretă, în semifinale, la tenis n-am trecut, nici la simplu, nici la dublu, de primul tur. La tir, americanii ne-au ajutat la antrenamente. Au venit cu "Springfield"-urile lor, am tras cu ele. Am ieșit pe locul 4, înaintea Italiei ori a Belgiei. Șuțu a căzut de pe calul "Happy King", dar surpriza a venit de la maiorul Filip Iacob, care, pe "Riding Baby", a terminat pe locul secund la concursul individual de sărituri, la un singur punct în urma campionului italian Ubertalli.

"Când ne-am întors de acolo, fratele meu n-a mai ajuns în Basarabia. Armata ungară, comandată de Bela Kun, ne-a atacat pe Tisa. A fost trimis, din nou, la Vânători. Armatele noastre au ocupat Budapesta și au reușit să-l dea jos pe Bela Kun", scria Dimitrie Dimăncescu.

Sportivii se întorseseră la obiceiurile de eroi.

Ne-au adus mălai. I-am învățat mămăligă!
Inaugurarea stadionului "Pershing" și deschiderea oficială a Jocurilor, 22 iunie 1919

* Sursa: "Memorii" - Dimitrie Dimăncescu


Comentarii (8)
10220593181605154
Alin Dimancescu  •  14 Noiembrie 2021, 09:28

sa nu ii uitam! https://povesteaunuicercetas.blogspot.com/2009/09/jocurile-inter-aliate.html

dragdim
dragdim  •  14 Noiembrie 2021, 07:52

Frumos articol, felicitări! Sportul și întrecerile sportive au fost inventate de niște greci destupaților la minte, care intr-o zi s-au gândit ca decât sa se omoare între ei, mai bine vedem cine trage mai bine cu arcul intr-o ținta, care arunca Sulița mai departe……și așa au apărut jocurile olimpice. După niște ani, a venit un frantuz care ne-a învățat ca important este sa participi, urmarea o știm cu toții, după încă ceva vreme, important e sa faci bani din orice, oricum și cât mai mulți. Doar asta contează și ne miram unde am ajuns ca societate. Sa speram ca intr-o zi, o sa vina cineva sa ne reamintească ce este sportul și de ce toți care participa sunt la fel de importanți. Am văzut azi o echipa a Franței care s-a dat in spectacol in fata unui Kazahstan cu mult mai slab și le-a dat 8!!!! Asta nu e o problema, pentru ca și nemții fac același lucru, îți dau cât poți sa duci, diferența este ca nemții nu se dau in spectacol și sărbătoresc fiecare gol într-un mod decent. Semnele pe care le făcea Deschamps pe margine, ținând cont împotriva cui jucau, sunt cel puțin de prost gust, au mai dat-o ei in dansuri pe teren și le-au închis elvețienii lumina. Îmi doresc sa le dea Germania vreo 7 pe la mondial și nemții sa se bucure la fel de rezervat si plictisitor.

observator_federal
observator_federal  •  13 Noiembrie 2021, 11:45

Excelent articol, conține informații prețioase. Iată cum sportul marca revenirea la normalitate după dezastrul războiului. (Și, consemnată simplu, soldățește, din fugă, ocuparea Budapestei de trupele noastre...)

Vezi toate comentariile (8)
Comentează