OPINII  »  EDITORIAL

7 scurte » Rădoi, un munte de orgoliu și de încăpățânare. De ce pleacă? De ce ar mai fi stat?

Articol de - Publicat marti, 12 octombrie 2021 10:03 / Actualizat marti, 12 octombrie 2021 12:00

Rezumatul rapid al celui mai dezbătut subiect al zilei, plecarea lui Mirel Rădoi de la națională, făcut de Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei Sporturilor.

1. La Rădoi, totul este ego. Nu joacă nicio carte, nu încearcă să forțeze mâna cuiva din FRF și nici nu caută să adune dovezi de atașament din vestiar. Pur și simplu, ăsta e el: un munte de orgoliu și de încăpățânare. Își ia jucăriile și pleacă înainte de baraj pentru că nu se simte apreciat. Nici de public, nici de media, nici măcar de oamenii din Federație.

2. După magia de la U21, a așteptat să fie purtat pe nori pufoși și la naționala mare. Dar aici mizele au fost altele, pretențiile au crescut. Și, deși rezultatele n-au cântat cu el, a trăit mereu cu impresia că merită mai mult. 

Ba chiar a dezvoltat un soi de manie a persecuției, confirmată chiar de oameni din FRF, care povestesc cum „Mirel are mereu impresia că e înconjurat doar de dușmani, de oameni care vor să-i facă rău, să-l lucreze. Și din cauza asta își îngustează perspectivele, pentru că își consumă energia pe mize inexistente”.

3. În ritmul ăsta, Mirel e condamnat la nefericire veșnică. Nu va găsi nicicând locul visat, unde toată lumea să-i cadă la picioare. Fotbalul n-a fost niciodată terenul de joacă al moderației, al răbdării, al susținerii necondiționate și al unanimităților.

Când 70% dintre români nu dau doi bani pe autoritatea științei, a medicinei, el vrea aplauze + statuie pentru că a nimerit fundașul dreapta într-un meci și tactica generală în al șaptelea?!

7 scurte » Rădoi, un munte de orgoliu și de încăpățânare. De ce pleacă? De ce ar mai fi stat?
Mirel Rădoi

4. Și-apoi, cum să ai parte de ovații când, realist vorbind, nu ai realizat mare lucru până acum? E drept, Rădoi - antrenorul pentru care am votat cu două mâini în 2019 - a avut o atitudine impecabilă, ne-a făcut să uităm de selecționerii veșnic nesărați în declarații, a propus un discurs orientat spre schimbare, a fost brutal de sincer anunțând că vrea „să jucăm altceva” și a încercat insistent să o facă. 

Dar schimbarea sistemică nu s-a petrecut încă. Sunt semne bunicele - vezi atitudinea diferită în multe momente cheie -, însă nu e nimic câștigat pe vecie. Iar vorbind strict pe rezultate, după 2 ani Rădoi poate lăsa naționala fix în punctul din care a luat-o, adică din postura de echipă calificată la un baraj. În ce domeniu e asta o performanță?

5. E ca și cum comanzi un taxi să te ducă la aeroport, dar șoferul intră în primul gard (eliminarea din barajul cu Islanda în 2020) și apoi mai dă în câteva gropi (2-3 cu Armenia, 1-2 cu Georgia). 

Într-un final, redresează mașina cât de cât și pare că merge ață spre destinație. Dar trântește o frână brutală și încheie imediat cursa, iar tu constați că, de fapt, a dat doar un ocol de cartier și te-a lăsat tot în fața blocului, exact de unde te-a luat. Îi dai bacșis și un review de 5 stele sau cobori trântind ușa?

6. Dincolo de orgoliu, Rădoi e un tip asumat și corect. Nu vrea să păcălească pe nimeni. Punctual, pe subiectul plecării înainte de baraj, face însă un balet care îi strică imaginea. Suporterii nu-l vor percepe ca pe un om de cuvânt, ci ca pe un dezertor. 

Da, a spus din start că nu vrea să stea pe viață la națională, dar inițial anunțase că pleacă după Mondial, în cazul unei calificări, nu înaintea unui eventual baraj. Diferența dintre „vă calific” și „să vă califice altul, că eu m-am supărat pe voi”.

7. În plus, cu toată atitudinea lui fresh, implicată și extrem de directă, nu pot să nu-l asociez de acum înainte pe Mirel Rădoi cu ceea ce se numește „Generația snowflakes”. Adică noul val iubitor de puf, tinerii extra-sensibili care nu suportă să fie contrați de nimeni și care se dezumflă la primele obstacole, care caută mereu bule de confort și aplauze pentru realizări mărunte. 

Războinicul Rădoi tocmai s-a topit ca un fulg de zăpadă și e gata să-și lase treaba neterminată. Nici nu mai contează dacă o face de teama unui eșec sau din prea mult orgoliu. Rezultatul e același: o fugă lamentabilă.

Veste-șoc la conferința de presă! Rădoi și-a anunțat plecarea de la națională: „Nu voi continua!”


Comentarii (48)
thamiel
thamiel  •  13 Octombrie 2021, 16:24

"Când 70% dintre români nu dau doi bani pe autoritatea științei(...)" Iar 30% nu dau doi bani pe logica, bun simt si ratiune. Sincer mi-e sila cand citesc astfel de afirmatii mai ales intr-un ziar sportiv. Lumea medicala NU se afla deloc intr-un consens, iar ideea de "autoritatea stiintei" pentru a justifica autoritarismul ca forma de guvernare este stupida si periculoasa. Mai periculoasa decat o viroza cu >99,5% sanse de supravietuire. Si la fel de periculoasa ca un vaccin experimental, ineficient, care trebuie repetat la nesfarsit si pentru care nici companiile producatoare nu dau nici un fel de garantie si paseaza raspunderea guvernelor.

azalkmar
azalkmar  •  12 Octombrie 2021, 22:46

Avem trei selectioneri de carton ,care nu au aratat inca nimic in meseria asta .Radoi,Lobont si Bratu.Cei de la frf sant amatori in toata puterea cuvantului.Este ok, sa fii tanar ,dar daca nu ai experienta, esti tanar degeaba.Acesti trei zmei au prins locurile de selectioneri si nu au castigat nici un trofeu din postura de antrenor.Zidane a castigat trei ligi la Madrid ca antrenor si a fost indepartat cand nu a mai mers.Eu ca simplu microbist nu vad nimic bun sa faca acesti trei zmei.Aroganta ,incapatanare si infatuare, la Mirel si Lobont.Mirel se visa antrenor la Inter.Cu scoala de la Chisinau nu te ia decat arabi ,in vest este inchis.Frf incet dar sigur distruge nationala Romaniei.

tipsy
tipsy  •  12 Octombrie 2021, 19:35

Presa, ca de obicei, inamicul numarul 1 al sportului in Romania.

Vezi toate comentariile (48)
Comentează