OPINII  »  US OPEN

Pentru „mamaia” Emmei Răducanu, din București, și pentru toate bunicile

Articol de - Publicat duminica, 12 septembrie 2021 08:56 / Actualizat duminica, 12 septembrie 2021 09:55

Cînd Emma Răducanu a servit asul decisiv al finalei de la US Open și s-a lăsat la pământ, instinctiv campioana nu a pus genunchiul jos. Se julise la picior cu câteva minute înainte. Prin bandajul alb, sîngele a ștampilat discret suprafața de joc, pecetluind astfel una dintre cele mai mari surprize din istoria tenisului mondial.

Pentru prima oară, o jucătoare venită din calificări a cîștigat un Mare Șlem. La 18 ani, ea a sărit peste 150 de locuri dintr-un singur turneu, pe care l-a cîștigat fără să piardă un singur set. E o ispravă unică. Ceva din acel sînge de pe terenul american e românesc. Tatăl Emmei se numește Ioan, iar mama, Dong Mei Zhai, e chinezoaică. Și mai există cineva.

Emma a declarat Gazetei Sporturilor, în iulie 2021, la Londra, când a cîștigat primul ei meci la Wimbledon, că bunica ei, „mamaia” cum o numește tînăra vedetă, locuiește în București. O vizitează destul de des și că „ea îmi face o mîncare de necrezut”.

Spunea cineva că România are în acest moment cea mai calificată forță de muncă din istoria sa. Numai că o bună parte din acești tineri sunt în străinătate. Unii nu reprezintă România, așa cum Emma joacă pentru Marea Britanie, ceea ce e corect, pentru că e un produs al sportului britanic, acolo de unde s-a antrenat de mică, practic dintotdeauna.

Dar, indiferent unde vor ajunge copiii și tinerii de azi să lucreze, bunicii lor sunt încă aici. În sate, în orașe, în curți vechi sau în blocuri comuniste, ei continuă să fiarbă legumele, să le usuce, să pună borcanele de murături și de zacuscă. Mulți dintre ai lor, din familii, sunt departe, milioane și milioane de români emigrați. 

Pentru „mamaia” Emmei Răducanu, din București, și pentru toate bunicile
Emma Răducanu, campioana incredibilă de la US Open 2021

O parte sunt deja bine conturați în societatea globală, precum această fomidabil de inteligentă tînără româno-chinezoaică, născută în Toronto și devenind un star londonez la New York, însă fumul vinetelor coapte continuă să se ridice, netulburat, de pe tabla înnegrită a aragazului. 

Și nu e vorba despre mîncare, deși avem o contribuție la categoria „cei mai pofticioși din lume”, ci despre rădăcinile iubirii, cele care, într-un fel, poate că îi vor ocroti, indiferent cât de departe și de sus vor ajunge. Căci pentru Emma Răducanu abia acum începe greul, ceea ce ”mamaia” îi poate confirma, chiar dacă i-a luat fața cu scrisoarea ei însăși Regina Angliei.


Comentarii (32)
883758598355956
Adrian Fulgos  •  13 Septembrie 2021, 20:23

Nici de Bianca Andreescu n-ați scris atit, deşi biata fata are mult mai solide radacini româneşti. Oare există tolontani si in China sa vorbească atita despre mămăița maternă?

883758598355956
Adrian Fulgos  •  13 Septembrie 2021, 20:14
Postat de steaua.libera pe 13 Septembrie 2021, 01:49

Ne agățăm de bunici și mămăi.. trist.

Cel mai pertinent comentariu din toate aberațiile pro sau contra de mai înainte. Cu adevarat trist.

steaua.libera
steaua.libera  •  13 Septembrie 2021, 01:49

Ne agățăm de bunici și mămăi.. trist.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează
Close