OPINII  »  JURNALISM

Radu Banciu și femeile care vor să fie plesnite

Articol de - Publicat luni, 05 septembrie 2022 12:15 / Actualizat luni, 05 septembrie 2022 12:21

„Nu vă băgați, că nu vă pricepeți”, a spus vedeta TV Radu Banciu unei tinere jurnaliste care l-a rugat să-și explice afirmațiile.

Într-o dimineață a anului 1997, un tânăr de 27 de ani a intrat în redacția ProSport. Voia să devină jurnalist. După cum singur își amintește, el a răspuns cu „Nu” la toate întrebările care îl îndreptățeau să spere. 

Nu se pricepea, dar a rămas, pentru că era talentat, direct și citit. Și pentru că nimeni nu i-a spus că e prea jos ca să înțeleagă. 

Redacția includea multe nume cunoscute ale presei sportive. Printre ei: Ovidiu Ioanițoaia, Ioan Chirilă, Doina Stănescu, Ion Cupen, Horațiu Sima, Nicușor Stan, Mihai Ciucă sau Carlo Bartales, ultimii experți ai fotbalului internațional. Mai ales aceștia doi au „combătut” îndelung, încă de la început, cu tânărul abia sosit, pasionat și el de campionatele străine. În loc de superioritate sau emfază, noul venit a primit acceptare și forma supremă a acesteia, dezbaterea de bună credință, fără sentințe.

Într-o zi a anului 2022, o jurnalistă de 26 de ani de la ziarul „Libertatea”, Cristina Radu, a sunat la unul dintre starurile TV ale României: Radu Banciu. „Nu vă băgați, că nu vă pricepeți. Nu sunteți la nivelul de a înțelege o satiră”, i-a spus vedeta de televiziune tinerei reportere.

Subiectul articolului ziaristei era un derapaj al lui Banciu. În emisiunea Fotbal All Inclusive de pe Prima Sport, realizatorul TV a spus că „99% dintre femeile pe care le-am cunoscut asta își doreau: să le mai și plesnești din când în când”. Realizatorul știe foarte bine că universul fotbalului românesc suferă cronic de misoginie: doar o superstiție e mai gravă decît să primești o femeie în autocar, și anume ca mașina să dea cu spatele în drumul spre stadion. Ambele prejudiciază grav rezultatul.

Radu Banciu și femeile care vor să fie plesnite
Radu Banciu în studioul Prima Sport, foto: captură youtube

Rugat să explice ce a vrut să spună, reacția lui Banciu a fost aceea că „era o fabuloasă satiră”, de un nivel la care tînăra ziaristă nu are acces. Nici miile și miile de oameni șocați nu pot nici ei, probabil, să înțeleagă o satiră. „Nu sunteți la nivelul”, cum ar spune vedeta TV.

Au trecut 25 de ani de când un puști s-a recomandat: „Mă numesc Radu Banciu”. Ridicase vocea, căci tocmai intrase în redacție și era emoționat. Ca oricare dintre noi în versiune crudă, căuta ceva ce nici el nu știa cum arată și a primit respect. 


Comentarii (95)
CristianDesideriu
CristianDesideriu  •  08 Septembrie 2022, 09:59

Haideti ca v-a raspuns omul si mare dreptate are, ***…cum 99% dintre femeile pe care le-a cunoscut domnul Banciu, isi doreau ceva ce nu pot duce, asa 99% dintre voi ar trebui sa incetati din a mai scrie public…sunteti prost informati, invechiti si falsi…atrageti atentie asupra oricarui lucru neimportant, poate asa mai uita lumea sa analizeze calitatea textelor voastre dictate de la palat. Daca 10% din textele voastre ar avea 10% din calitatea modului lui de exprimare, presa de sport din Romania ar fi cu 90% mai buna, dar nu-i asa… Vorbiti despre cum a aparut Radu Banciu acum 105 ani intr-o redactie pentru prima data, dar nu spune nimeni ca v-a egalat pe toti si a depasit 99% dintre voi…de asta va este rusine?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

virusul
virusul  •  07 Septembrie 2022, 09:30

*** nu ar trebui sa mai apara pe un post TV .Misoginul e lipsit de bun simt si frustat ,pt el tot ce e valoare devine tinta lui de injosire si defaimare.Toti ziaristii cu exceptia lui sunt PROSTI ,vanduti si cu pile. Simona Halep,Ilie Nastase ,Gheorghe Hagi ,Tiriac ,Lucescu ,Iordanescu etc.toti acestia au fost catalogati de Banciu ,prosti,gloabe,golani,si alte epitete pe care numai mintea lui *** le poate debita .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

balotelli
balotelli  •  06 Septembrie 2022, 22:33
Postat de cpt.ahab pe 06 Septembrie 2022, 19:12

***

Dacă e despre misoginism, mă bag și eu. Nu că m-ar mânca în freză, da' văd că-i musai să scrii despre Banciu. Cred că doar io nu mi-am dat cu părerea pân' la ora asta, fiind singurul care s-a abținut de la depănarea unor istorisiri din ciclul "Cum l-am cunoscut pe Banciu". Bă... sincer, io l-am văzut prima dată prin 2009, când toată media era scandalizată de acel derapaj al lui Giovani Becali, care l-a băgat sub duș pe Manolo Terzian. Era și Banciu în studioul Sport. ro la acel episod, dar a avut noroc că nu se afla pe traiectoria precipitațiilor lansate din pliscul marelui mafiot. Totuși, m-a frapat pasivitatea lui Răducu pe tot parcursul 'tiradei' impresarului, în timp ce Manolo se apăra eroic încercând să pareze cu mânuțele prin aer acel imens "load of loogie". Sunt convins că a savurat acel moment la fel cum se bucurau și 'cunoștințele' sale de momentele în care erau 'plesnite'. Ce mă miră e că încă nu i-a răspuns lui Tolo. Mă aștept la o replică în stilul colegului Randoom, gen: "Du-te băh prostule la culcare, vezi-ți de Vitanul tău Bârzești, că ne plictisești, fraiere. Unde naibii de prost ai auzit c-am zis io de femei la modu' general, bă? Am zis că „99% dintre femeile pe care le-am cunoscut asta își doreau: să le mai și plesnești din când în când”. Pricepi, băh prostea? Din 10 femei pe care le-am cunoscut io, 9 îmi cereau să le mai și... când... da. Hai mai repede cu desființarea fițuicii Libertatea și cu falimentul Gsp!"

Vezi toate comentariile (95)
Comentează