OPINII  »  EDITORIAL

Aberația Viifarul, consecința fuziunii Marica - Hagi

Articol de - Publicat marti, 28 decembrie 2021 14:09 / Actualizat marti, 28 decembrie 2021 14:16

Disclaimer pentru cei care îl consideră pe Gică Hagi feblețea lor: textul de mai jos nu este un atac la adresa lui. E simpla constatare a unei aberații sportive născute din legi și regulamente proaste și din lipsă de interes. Întâmplător, aberația s-a produs în urma unui joint-venture făcut în această vară de Hagi și Marica. 

O privire aruncată pe site-urile cluburilor de Liga 1 a doua zi de Crăciun se poate solda cu o imensă surpriză. Din două click-uri date pe siteul modern al Farului Constanța ajungi la rubrica palmares, iar acolo, țineți-vă bine!, figurează un titlu de campioană a României în 2017, o Cupă și o Supercupă în 2019. 

Recapitulăm dacă n-ați înțeles: Farul Constanța este campioana României în 2017! Acum, pentru cei care nu au urmărit cu atenție campionatul României în sezonul cu pricina, 2016-2017, să trecem un pic prin rezultatele clubului Farul Constanța, rezultate care - nu-i așa?! - au dus la cucerirea celui mai important trofeu din fotbalul românesc.

Victorii la scor cu Techirghiol, Poarta Albă și Topraisar

După câteva minute bune de căutări, găsim tot ce trebuie pe site-ul Asociației Județene de Fotbal Constanța. Farul a început teoretic cel mai bun sezon din istorie pe 21 august 2016, cu o victorie lejeră pe teren propriu, 4-1 cu Sparta Techirghiol. 

Echipa antrenată de Ion Barbu, Gică Mina și Viorel Farcaș a defilat prin campionat, câștigând toate cele 17 meciuri din tur. Printre rezultatele notabile se numără un 5-0 la Stiinţa ACALAB Poarta Albă, 7-1 la Voința Valu lui Traian, 3-0 cu Unirea Topraisar, 4-0 la CS Agigea sau 1-0 cu Viitorul Fântânele. 

În retur, Farul a continuat să câștige, dar nu chiar tot. Pe parcurs, liderul s-a împiedicat cu Gloria Băneasa (1-2) și Viitorul Fântenele (0-0), dar a terminat pe primul loc cu 32 de victorii din 34 și cu un avans de 17 puncte față de rivala din Fântânele. 

Așa s-a scris istoria titlul de campioană a României din acel an, conform realităților din teren. Doar că Farul Constanța nu avea cum să câștige titlul în Liga 1 - așa cum pretinde site-ul oficial - din banalul motiv că rezultatele de mai sus au fost obținute în Liga 4. 

În cel mai fericit caz, clubul patronat și antrenat acum de Gică Hagi se poate considera campioana județului Constanța. Dar asta nu apare pe site-ul oficial. 

Devenim acum serioși. Evident, campioana României în 2017 a fost Viitorul Constanța, club care în această vară și-a schimbat numele în Farul Constanța. Mai exact, FCV Farul Constanța, o chichiță care păstrează un rest - litera V - din brandul Viitorul în denumirea nouă a clubului. 

Această comasare de interese s-a produs prin punerea într-un singur club a mărcii Farul, aduse de Marica din Liga 2, și a infrastructurii lui Hagi din Liga 1. Aberația apare atunci când beneficiarul final al fuziunii, Hagi, vrea să păstreze în noua entitate și rezultatele sportive ale Viitorului și chestiunile de prestigiu care țin de brandul Farul, brand născut din istoria de 101 de ani a clubului. 

Pe site-ul noului club apar performanțele Viitorului și sigla Farului, cu anul înființării în 1920, plus enumerarea legendelor clubului: Hagi însuși, Dumitru Antonescu (jucătorul cu cele mai multe meciuri din istoria Farului n-a avut nicio legătură cu Viitorul), Pavel Peniu (fost atacant la Farul și actual președinte la Academia Hagi), Cristian Cămui (fost fundaș la Farul și actualul director tehnic al Academiei Hagi) și Tiberiu Curt (fost fundaș la Farul și actual vicepreședinte, în urma schimbării de denumire). 

E o chestiune abilă de marketing prin care Hagi și-a păstrat ce i-a convenit din ambele societăți. Doar că, asumându-și legendele și sigla Farului, Hagi ar trebui să primească la pachet și rezultatele sportive ale clubului care a jucat până în această vară cu sigla respectivă. Timp de 12 ani, Farul și Viitorul au avut rezultate diferite, iar în 2016-2017 Farul juca în Liga 4 și făcea spectacol pe tăpșanele din județ, însă la finalul sezonului era campioană a României! 

Atacantul care a dat goluri-fantomă

Gazeta l-a contactat pe atacantul Farului din acel sezon, Alexandru Grigoraș, care se poate considera acum și campionul României la seniori. La juniori a fost în 2008, tot cu Farul. După un hohot de râs de vreo trei secunde, Grigoraș a comentat amuzat: „Campion al României în 2017? Păi, eram campion în Liga 4. Mă întreb ce se întâmplă cu golurile marcate de mine în ultimii ani. Am dat vreo 60-70 de goluri în Liga 4, Liga 3 și Liga 2, dar probabil că se șterg acum. Dar, pentru binele Farului, o să renunț la ele”. 

Aberația Viifarul, consecința fuziunii Marica - Hagi
Ciprian Marica, alături de Gică Hagi

Practic, prin mișcarea lui Hagi și Marica din această vară se amestecă destine, vieți și cariere, iar din oala în care s-a făcut mixtura proprietarul scoate doar ce îi convine. Restul merge pe țeavă sau la Unirea Constanța, un alt mutant produs în urma schimbării de nume. 

Cum a fost posibil?

FRF a aprobat ca primarul pentru a nu avea probleme juridice. A încadrat fuziunea la articolul de regulament privind „Schimbarea denumirii” și consideră că actualul club este de fapt Viitorul, deoarece FCV Farul a păstrat în acte codul unic de înregistrare fiscală (CUI) și codul de identitate fiscală (CIF) ale Viitorului. 

Întrucât, clubul a adus de la Registrul Comerțului dovada rezervării numelui, dovada acordului lui Marica de cedare a mărcii și dovada că Ministerul Tineretului și Sportului a schimbat denumirea pe certificatul de identitate sportivă (CIS), Comitetul Executiv a aprobat fluierând. 

Juridic, FRF e acoperită. Sportiv, însă, a girat o nouă absurditate - campioana României a luat titlul jucând în Liga 4 - care poate avea în viitor consecințele unei bombe cu ceas. Deocamdată, toată lumea e mulțumită. Fanii Farului sunt ușurați că au în sfârșit un viitor și, prin înghițirea Viitorului, au acum și un titlu de campioană pentru anul greu cu deplasări făcute prin caniculă, frig sau ploaie la Comana, Băneasa, Valu lui Traian sau Fântânele. 

Fanii Viitorului nu au existat. Cei care veneau în peluză o făceau pentru Hagi, iar ce face Hagi e sfânt pentru ei. 

Hagi a obținut un brand la care visa și care îi poate deschide acum noi oportunități: finanțare din bani publici, stadion modern din fonduri publice și chiar o cotă de piață mai bună în cazul unei viitoare vânzări către investitori din țară sau din străinătate. În fine, Marica e bucuros că s-a asociat cu cel mai mare fotbalist din istoria României și speră să poată profita și el de pe urma acestui business. 

Doar comentatorii DigiSport mai au uneori probleme atunci când trebuie să discute despre palmaresul meciurilor directe ale Farului cu echipele din Liga 1. Ce rezultate iau în calcul? Pe ale Farului sau pe ale Viitorului? Sau pe amândouă?

Anomalia sportivă a fost trecută cu vederea pentru că nimeni nu s-a considerat prejudiciat. Lucrurile se pot transforma, însă, într-un litigiu serios în cazul în care părțile intră în conflict. Sau în cazul în care un potențial investitor de la Unirea Constanța se decide să ceară nu doar resturile juridice aruncate la coș de Hagi și Marica, ci chiar brandul Farul. 

Atunci, s-ar putea să apară în fotbalul românesc noi cluburi precum FCVFC, CSVFC sau, de ce nu?, FCFC, iar părțile vor ajunge să-și caute dreptatea prin tribunale după modelul FCSB versus Steaua și CS Universitatea Craiova versus FC U Craiova.

Invocând lipsa legislației, federația va continua să aprobe orice denumire, permițând în acest fel contorsionări aburde ale istoriei fotbalului românesc, de genul campioanei țării pe județ Viifarul Constanța. 

P.S.- Idee pentru primarul Adrian Budeanu, patronul spiritual al Academicii Clinceni: undeva, într-un sertar, există un brand uitat, Chinezu Timișoara. De ce nu încercați, domnule primar, să cereți schimbarea denumirii inspidului dumneavoastră club în FCAC Chinezu Clinceni și să pretindeți apoi pe site că ați câștigat șase titluri de campioană ale României? E păcat de Dumnezeu să nu faceți asta cât timp în Comitetul Executiv al FRF mai este prietenul dumneavoastră de grătare Valeriu Argăseală. Nu vă faceți griji. Se va vota!


Comentarii (47)
klauz
klauz  •  30 Decembrie 2021, 13:27
Postat de paolo16 pe 30 Decembrie 2021, 12:27

Chiar bati câmpii!

De ce? Spune tu cine la votat pe acest hagi "primii 100 de fotbalisti din istoria mondiala a fotbalului", daca poti. Esti penibil, repeti niste fraze auzite de la alti colportori, care-i spun nulitatii "rege", citire de la nea ovi. Hagi a jucat preponderent in Serie B si Turcia, fiind cam sub nota generala a echipelor respective. Nici un coechiper nu i-a zis niciodata acestui impostor "rege", nici un adversar si nici un suporter de atunci. Iar acum , ce sa mai zicem? Nu poate articula cateva propozitii fara sa se faca de ras si nu are alt scop in viata decat patrimoniul public (de unde i-au venit cvasi-gratis ambele hoteluri), din care ia de oriunde i se da, inclusiv de la Voluntari (?!). O rusine, un nimeni.

paolo16
paolo16  •  30 Decembrie 2021, 12:27
Postat de klauz pe 30 Decembrie 2021, 11:16

Acopera ce spui: "Hagi, singurul fotbalist roman votat de catre specialistii straini ca fiind unul dintre primii 100 de fotbalisti din istoria mondiala a fotbalului". In concret, cine l-a votat, unde, cand, link atasat. Hagi a fost un nimeni care a jucat doar in Serie B si Turcia, in rest a frecat banca. Chiar si unde a jucat, a fost slab si nesemnificativ. In concret, fara afirmatii generale, pompoase, fara acoperire. Profesionist, nu ca la table in fatza blocului!

Chiar bati câmpii!

klauz
klauz  •  30 Decembrie 2021, 11:16
Postat de Cris Juganaru pe 29 Decembrie 2021, 18:00

Bre “neicanimeni”, daca esti neinformat nu te exprima in public. Hagi este o emblema a Romaniei, numele sau se confunda cu numele Romaniei insasi in mentalul multor cetateni ai pamantului, care nu au auzit de tarisoara asta din simplul motiv ca nu reprezinta mai nimic pt nimeni in lume. In conditiile astea, in care Romania este o mediocritate in sine, persoane care reusesc sa faca in mod pozitiv cunoscut numele Romaniei in lume reprezinta aur curat. Iar Hagi, singurul fotbalist roman votat de catre specialistii straini ca fiind unul dintre primii 100 de fotbalisti din istoria mondiala a fotbalului (iar asta e dincolo de inchipuirea unui fotbalist roman actual sau pt urmatorii 100 de ani), este indubitabil unul dintre f putinele nume pe care cetatenii planetei il asociaza pozitiv cu Romania.

Acopera ce spui: "Hagi, singurul fotbalist roman votat de catre specialistii straini ca fiind unul dintre primii 100 de fotbalisti din istoria mondiala a fotbalului". In concret, cine l-a votat, unde, cand, link atasat. Hagi a fost un nimeni care a jucat doar in Serie B si Turcia, in rest a frecat banca. Chiar si unde a jucat, a fost slab si nesemnificativ. In concret, fara afirmatii generale, pompoase, fara acoperire. Profesionist, nu ca la table in fatza blocului!

Vezi toate comentariile (47)
Comentează