OPINII  »  EDITORIAL

Baxurile cărate de Ioniță II

Articol de - Publicat miercuri, 06 septembrie 2023 18:13 / Actualizat miercuri, 06 septembrie 2023 19:02

În anul 2000, România credea că are încă un viitor în fotbal. Naționala se calificase la ultimele patru turnee finale de Mondial și Euro, generația lui Hagi și Popescu era ușor ușor înlocuită de cea a lui Mutu și Chivu, iar responsabil pentru următoarea calificare era Ladislau Boloni, un câștigător de Cupa Campionilor cu Steaua.

Stabilit în Franța de dinainte de Revoluție, Boloni a fost probabil printre primii români care au înțeles că deceniul de haos social și economic de după 1989 va afecta și fotbalul. 

Cultul banului promovat în capitalismul sălbatic al acelor ani intrase în gena tinerilor jucători, în timp ce etica muncii - glorificată și uneori mistificată în comunism - dispărea într-un campionat dominat de aranjamente și de indiferență profesională. 

În discuțiile informale cu jurnaliștii, Boloni a identificat multe dintre problemele fotbalului românesc. În timp ce Liga 1 mânca cașcaval pane și se antrena la doi pe patru în exerciții de cinci contra doi, selecționerul acuza lipsa de intensitate la antrenamente, dezinteresul pentru partea de nutriție și fitness și cultura tactică precară.

Și mai era ceva, poate aparent nesemnificativ. La primele antrenamente, Boloni a rămas cu gura căscată când a văzut că jucătorii români nu voiau să care porțile pentru diverse exerciții. Selecționerul și stafful lui puneau umărul, în timp ce vedetele din Liga 1 se uitau amuzate pe margine, făcând poante. 

23 de ani mai târziu și aparent fără viitor în fotbal, România e încă paralizată. Cristiano Bergodi, un antrenor care are ceva din focul interior al lui Boloni, a vorbit pentru Gazetă despre lipsa de ambiție a tânărului fotbalist român, despre etica muncii deficitară și despre bagajul tactic dezastruos. Interviul integral va putea fi văzut și citit vineri dimineață pe GSP.ro. 

Pare că nimic nu s-a schimbat în deceniile care au trecut de la începutul mileniului. La finalul antrenamentului de miercuri dimineață, Bergodi și stafful au adunat de pe teren jaloanele și sacii de echipament, în timp ce jucătorii plecau la dușuri.

Totuși, în soarele arzător al începutului de toamnă, un gest a sărit în ochi. Lângă vestiare, era tras un camion încărcat cu produse de curățenie și de întreținere necesare bazei Constructorul în următoarele săptămâni. Masorii și câțiva îngrijitori au început să descarce baxurile grele, cărându-le câțiva zeci de metri până într-o magazie aflată lângă vestiare. 

Baxurile cărate de Ioniță II
Alex Ioniță II, în lanțul uman care a descărcat un camion cu produse necesare clubului Rapid

La un moment dat, printre ei și-a făcut apariția un tânăr îmbrăcat în haine negre de firmă. 

Pentru a-și ușura munca, descărcătorii s-au organizat într-un lanț uman aruncându-și baxurile de la unul la altul până în magazie. La mijlocul lanțului a intrat și misteriosul personaj în negru. El a primit și a dat mai departe marfă până când camionul s-a golit. Apoi, a luat o gură de apă și a plecat spre parcare unde îl aștepta un BMW X6. 

Baxurile cărate de Ioniță II
Ioniță la plecare, lângă camionul pe care l-a descărcat

Un talent imens, Alex Ioniță II, zis Bulgarul, e un copil al Giuleștiului care nu mai joacă în ultima vreme atât de mult cât ar vrea. Transferat în cariera sa pe sume care depășesc 1,5 milioane de euro, mijlocașul ofensiv are trei titluri de campion cu Astra și CFR Cluj și la un moment dat era momit spre FCSB cu un salariu de 30.000 de euro pe lună. 

Baxurile cărate de Ioniță II

Întors la Rapid după o perioadă grea în care a fost suspendat pentru dopaj, Ioniță II câștigă în continuare peste 10.000 de euro pe lună și - după standardele năzuroase ale fotbalistului român - ar avea un milion de motive să treacă indiferent pe lângă angajații clubului care pun cârca pentru ca echipa să aibă totul la dispoziție. 

„Alex e un tip sensibil”, spune Bergodi, care în momentul ăsta are alți titulari în cap. E clar, baxurile cărate generos nu-l vor propulsa automat în prima echipă, dar gestul rămâne. 

Și dacă fotbalistul român ar înțelege că un jalon cărat la magazie după antrenament, o halteră în plus ridicată la sală, o caterincă în minus la cinci plus doi nu-i vor știrbi aura de mare vedetă, atunci s-ar putea ca România să înceapă să vadă la orizont și altceva decât pustiu și necalificări.

VIDEO cu gestul superb al lui Alex Ioniță II: 


Comentarii (24)
Danemarca_Albania_2_0
Danemarca_Albania_2_0  •  07 Septembrie 2023, 14:00

E pacat ca articolul amesteca doua subiecte foarte importante, rezultatul fiind un soi de talmes-balmes care necesita oarecare atentie pentru a putea fi descalcit de cititor. Faptul ca la 23 de ani distanta Bergodi constata la tinerii jucatori fix aceleasi deficiente pe care le constata si Boloni la inceputul anilor 2000 merita clar un articol separat. BUNUL-SIMT DE CARE A DAT DOVADA IONITA E PUR SI SIMPLU ALTA POVESTE, n-are treaba cu faptul ca de multe ori fotbalistul roman tipic dispare din joc pentru ca nu intelege pe unde ar trebui sa alerge in functie de modulul tactic folosit de adversar etc...

gheorghe
gheorghe  •  07 Septembrie 2023, 13:55
Postat de parachioara5 pe 06 Septembrie 2023, 19:56

Boloni ne a mancat calificarea de pe primul loc datorita incompetentei sale ...dar jurnalistul roman il ridica in slavi pe el si pe hagi ca uite ce aproape au fost ...nu ne trebuiesc asemenea jurnalisti incapabili sa vada adevarul ...

Romania 1-1 Slovenia Competition: 2002 FIFA World Cup Qualification, Play-off Referee: Hellmut Krug, Gelsenkirchen / Germany Attendance, venue: 30 000, Stadionul Steaua (Ghencea), Bucharest Goals: 0-1 (55') Mladen Rudonja, 1-1 (65') Cosmin Contra ionescule , ia joac o p asta ! Rudonja a jucat 65 de meciuri la nationala , ca atacant si a marcat UN SINGUR GOL ! Ghici in ce meci ...? A doua pe vale , hai sa ti mai zic o data , o s o repet pana iti intra in burta , ca in alta parte....Lui LOTI BOLONI, 102 m-23g la nationala , CASTIGATOR AL CCE , i s a platit contractul la Sporting de catre fratii Becali , ca sa lase locul liber la nationala pt Hagi .Retine un aspect : a plecat dupa tragerea la sorti a barajului , nu inainte , fiind aproape sigur ca Romania nu va avea probleme cu sarbii. Dar Hagi a jucat la retur cu sase atacanti, pentru noi a marcat un fundas....Tema : cati jucatori din lot erau sub contract cu frati impresari ? ROMANUL LASZLO BOLONI , DE ETNIE MAGHIARA, E PATRIOT ADEVARAT ! Ca si MIRCEA LUCESCU ...

tictictic
tictictic  •  07 Septembrie 2023, 13:49
Postat de thisuserisreal pe 07 Septembrie 2023, 12:39

Dar si la WestPoint ajung tineri care au de facut sarcini de jos, nu crezi? Pacat ca nu ai inteles mesajul lui @tictictic

Omul ala e chiar convins ca la West Point te inscrii direct ofiter :))) Habar n-are ca acolo te duci pifan (indiferent statutul social din civilie); si ca pana sa iesi ofiter sterg pe jos cu tine toti sergentii si caporalii, te tarasc prin noroaie si te pun la curatat latrinele pana te saturi! Pentru ca, intr-o armata ce se vrea eficienta si puternica, toti cei ce vor sa faca cariera incep inevitabil de jos; altfel nu se poate! De altfel, sunt elocvente marturiile printilor de Wales din diferite generatii, potentiali mostenitori ai Coroanei Britanice care, printr-o cutuma a Casei Regale veche de secole, erau obligati sa-si faca stagiul militar la Academia Militara Regala Sandhurst si sa obtina grad de ofiter in Royal Army; si care au povestit mai apoi cum au fost instruiti de catre caporali si sergenti prin noroaie si prin mizerii laolalta cu toti anonimii ... Ca sa absolve la final cu grad de locotenenti! Nu mai amintesc de stagiul militar al Regelui Mihai al Romaniei in tineretea sa, ca este exact la fel si in aceleasi conditii... In fine, multa lume de proasta calitate morala si sociala p-aici... si fara cunostinte, informatii, scoala si instruire de baza :) P.S.: D-aia USA si Great Britain au armate de forta pe care o vedem astazi, in timp ce Romania are o armata in care cel mai cunoscut ofiter al ei este colonelul Florin Talpan... :)))

Vezi toate comentariile (24)
Comentează