OPINII  »  EDITORIAL

Grenada periculoasă din mâna lui Șumudică

Articol de - Publicat miercuri, 04 august 2021 13:21 / Actualizat miercuri, 04 august 2021 14:38

Acum fix cinci ani, la Giurgiu, proaspăt campioana Astra egala târziu în meci și scotea un 1-1 cu West Ham United în prima manșă din turul preliminar Europa League. Cu un gol încasat acasă și cu spectrul unei deplasări teribile la Londra, totul părea pierdut în fața unei formații din Premier League care îi avea în teren pe Ogbonna, Noble, Michail Antonio sau Enner Valencia.

La retur, pe Olympic Stadium, echipa lui Marius Șumudică a făcut un meci curajos și a reușit imposibilul, câștigând cu 1-0 prin golul lui Filipe Teixeira. Nimic întâmplător. Era pentru a doua oară într-un an când Astra o elimina pe West Ham, de unde și justificata laudă de sine a lui Șumudică într-un dialog cu un presupus patron de la Wigan, în fapt o farsă telefonică savuroasă făcută antrenorului de un român stabilit în Marea Britanie: “I put Bilic out two times” (n.r. - l-am eliminat de două ori pe Slaven Bilic)

Dacă trecutul are vreo valoare în fotbal, ce s-a întâmplat aseară în minutul 90+3 la Cluj e doar o briză ușoară trecută prin fereastra lui Șumudică. Catastrofal la prima impresie, golul primit de CFR din lovitură liberă nu schimbă capital balanța strategică din dubla cu Young Boys. 

Urmează un nou meci, golul încasat acasă nu mai are greutatea suplimentară din trecut, iar elvețienii nu sunt în niciun caz o forță comparabilă cu oricare echipă din Premier League, deși antrenorul lor, David Wagner, a menținut-o un sezon pe modesta Huddersfield în prima ligă engleză înainte de a se prăbuși îngrozitor împreună în al doilea an. 

În mod sigur, CFR nu a pierdut deocamdată nimic. Întrebarea este, însă, dacă antrenorul Marius Șumudică a pierdut ceva în cei cinci ani scurși de la momentul extraordinar al carierei sale. 

Șumudică se întoarce împotriva lui Chipciu

Mai întâi, a fost episodul Chipciu, petrecut cu câteva zile înainte de partida cu Young Boys. Într-o ieșire excepțională, Șumudică a anunțat într-o conferință de presă că mijlocașul s-a bătut cu un coleg și a ieșit din antrenament, anunțând că din acel moment Chipciu nu mai face parte din planurile lui CFR. Genul acesta de informare publică e rară în fotbalul mondial. Un club preferă să țină “în casă” asemenea incidente, iar antrenorul se supune restricției de comunicare. În culise, părțile implicate decid viitorul agresorului, dar de cele mai multe ori acesta scapă cu o amendă. 

În cazul Chipciu, Șumudică a fost atât de ferm, încât s-a adus singur într-o situație vulnerabilă. Cum CFR nu a făcut nici până acum vreun anunț oficial care să confirme anunțul antrenorului, semnalele sunt că despărțirea de jucător nu e atât de simplă. 

Și, printre rândurile declarațiilor date de influentul impresar Ioan Becali se poate citi și că e posibil ca fotbalistul să scape cu o amendă, caz în care Șumudică va trebui să lucreze în continuare cu Chipciu. E genul de compromis cu un potențial devastator asupra vestiarului în care un renegat reprimit are propriile alianțe. 

Grenada periculoasă din mâna lui Șumudică

Șumudică pasează vina în brațele jucătorilor

Șumudică are în brațe o grenadă cu un conținut incert. Și nu e singura grijă. Aseară, antrenorul a aprins și un băț de chibrit:

 “Tactic i-am închis bine, n-au avut o situație clară de a marca. I-am surprins, am avut doar două zile, dar am reușit, am jucători care se capacitează, au înțeles ce le cer. Dar n-aveam voie să facem greșeala de la gol, am făcut 3 erori într-un minut. Pleacă trei jucători să facă presing la portarul advers, eu nu le-am cerut asta, le-am zis să ne retragem. Ei ne prind pe contră, ceea ce n-am cerut, au arătat că sunt periculoși dacă au spații. Acordăm acea lovitură liberă, Manea face acel fault, apoi nu urmărim mingea la Arlauskis, sunt trei oameni cu Camora la colțul lung și apare acest gol”. 

Practic, Șumudică a făcut în direct analiza golului primit, lucru care în fotbal nu se întâmplă de obicei la cald, imediat după meci. Mai mult, într-o descărcare de responsabilitate deranjantă pentru unii, el spune în esență că antrenorul - adică el - a gândit tactic bine, dar jucătorii săi au greșit în lanț. 

Și încă un detaliu. Cu câteva zeci de secunde mai devreme, Șumudică susținuse că nu el le-a cerut jucătorilor să se retragă și să joace atât de închis după marcarea golului: “Eu nu le-am zis să ne retragem, dar apare conservarea rezultatului, când îi simți mai puternici. Am făcut pasul înapoi, a fost o greșeală”. 

Așadar, în funcție de contextul care îi convine, antrenorul spune în aceeași conferință că retragerea a venit din mintea jucătorilor pentru a susține apoi că de fapt el a cerut retragerea.

Indiferent de raționamentul lui Șumudică, declarațiile și acțiunile sale din ultimele zile au potențialul de a irita vestiarul. Dacă intenția este de a produce o reacție de orgoliu, jocul e periculos. 

Dar, dincolo de latura psihologică, modul teoretic în care a gândit meciul cu Young Boys a fost unul corect. În fața unei echipe puternice fizic, care joacă un 4-4-2 bazat pe viteză, șansele CFR-ului puteau crește dacă Șumudică folosea trei fundași centrali, asigurându-se în același timp că vârfurile elvețienilor nu rămân în situații de unu cu fundașii săi și că benzile sunt blocate de Susic și Camora, dublați de fundașii centrali din zona respectivă. Pentru asta, echipa trebuia să stea mai aproape de poarta lui Arlauskis, căutând un joc direct pe puternicii Omrani și Alibec imediat după recuperarea balonului.

CFR a avut totul de partea sa. A dat gol repede, UEFA nu a trimis VAR la Cluj, iar tactica părea să funcționeze perfect. Totul s-a rupt, însă, în momentul accidentării lui Alibec. Aici, Șumudică a făcut un compromis, introducându-l pe tehnicul-dar-mai-firavul mijlocaș Păun în loc să încerce să țină linia de atac la fel de sus și de agresiv prin intrarea puternicului atacant Debeljuh. 

Odată dat un ușor semnal defensiv, CFR s-a rulat încet încet ca o carpetă spre propria poartă. Așa a fost posibil ca experimentata campioană a României să nu intre aproape deloc în careul advers, în ciuda faptului că diferența de valoare nu era una cosmică. Practic, CFR s-a comportat mai petrescian decât varianta originală, invitând-o pe Young Boys să atace fără întrerupere. 

Altădată îndrăznețul Șumudică a ales să sacrifice tot pentru o victorie. N-a obținut-o, dar încă nu a pierdut calificarea. Dacă nu îi va ieși în retur, semnele de întrebare privind capacitatea sa de a gestiona anumite momente tensionate - vezi despărțirile dramatice de cluburile din Turcia - vor reveni. 

Dacă, însă, va reuși o calificare în play-off-ul Champions League, Șumudică va demonstra că, în ciuda volatilității din comportamentul său, nu și-a pierdut abilitatea de manipula un vestiar greu.


Comentarii (27)
dodo001
dodo001  •  06 August 2021, 15:56
Postat de Claude SH pe 05 August 2021, 07:57

Sumudica e genul de persoana care dorește totul sau nimic, asemenea pariorilor la.poker care e all-in , pariază totul pe o calificare în Champions League. Sigur nu i-a convenit situația Chipciu, dar ca să tina în frâu vestiarul plin de jucatori experimentați a trebuit sa facă acest exces de putere. Dacă nu jucau în Europa, campionatul e lung, sigur Sumi uita repede întâmplarea și ii împăca pe jucători. O tensiune prosteasca înaintea unui meci extrem de important. Ma îndoiesc ca problema ar fi Chipciu și salariul lui. Cunoscându-i pe cei din club, ei nu vor tensiuni și scandal, nu pentru niște bani. De altfel, Chipciu si-a câștigat salariul.pe un an prin acel gol la Banja Luka. Șumi își dorește cu ardoare calificarea și nu cred ca ar fi vrut aceasta tensiune. Sigur se va uita totul în maxim o săptămână, probabil și Chipciu se va relaxa în acest week-end la Electric Castle, festivalul ce începe la Bontida, nervii vor fi lăsați la o.parte. ar fi păcat sa fie altfel.

Hahaha... Se pare ca nu merge la Electric Castle, a preferat Mioveniul. S-au împăcat și e foarte bine asta pentru Chipciu, pentru club și pentru Sumudica.

paolo12
paolo12  •  05 August 2021, 10:34

sumudica este un cameleon fariseu, care se baga singur în seama.

valentindragobete
valentindragobete  •  05 August 2021, 09:01
Postat de Andrei Ionescu pe 04 August 2021, 15:27

Peste tot si mai ales la echipe de sute de milioane aud ca relația cu vestiarul e o problemă. Eu văd lucrurile altfel. Patronul echipei dacă e om deștept,înțelept trebuie să pună reguli,regulament intern ferm fără echivocuri. Clauze in contract la angajarea jucătorilor. Jucătorii care vor să vină la acel club să știe de la semnarea contractului cate sunt regulile si cerintele. Antrenorul stă devorba cu jucatorii ,dar el are ultimul cuvânt care e regulă. Jucătorii fără excepție se supun cerințelor antrenorului și fără nazuri. E disciplină fermă . Conducerea clubului,patronul supervizeaza munca antrenorului și se asigură că acesta să nu facă abuzuri. Cuvântul antrenorului e lege. Jucatorul care nu crede în antrenor,nu-l respectă ,face nazuri e liber sa plece. In aceste condiții mai e vreo problemă cu vestiarull?

Pentru tine probabil aia ca ultima fraza contrazice prima fraza, altfel e de bine adica nimic !

Vezi toate comentariile (27)
Comentează