OPINII  »  OPINIE

Rădoi, catastrofal la schimbări

Costin Ştucan
Costin Ştucan

Articol de - Publicat luni, 07 iunie 2021 13:34 / Actualizat luni, 07 iunie 2021 14:06

Cu Anglia, a fost pentru șaptea oară în cele 13 meciuri din mandatul său când schimbările lui Rădoi s-au întors ca un bumerang împotriva propriei echipe. În schimb, selecționerul are doar două momente inspirate până acum: introducerea autorului egalării, Bicflavi, la Belfast în minutul 74, la 0-1 și introducerea lui Hagi în meciul cu Macedonia de Nord

 Înainte de orice, să vedem faptele: 

România - Irlanda de Nord 1-1 

E minutul 85, avem 1-0 și controlăm jocul la primul meci cu Rădoi selecționer, dar irlandezii l-au trimis de câteva minute în teren pe înaltul Kyle Lafferty pentru a-și impune jocul aerian în careul nostru. Deși irlandezii au o lovitură liberă de la 40 de metri și intenția lor clară e de a trimite mingea la bătaie în careu, Rădoi încalcă o regulă nescrisă a fotbalului: face schimbare când adversarul are o fază fixă. Selecționerul l-a scos pe Hanca și l-a introdus pe înaltul Nedelcearu. Tocmai Nedelcearu trebuia să fie în zona de unde Whyte a egalat și Irlanda de Nord a plecat de la București cu un punct nemeritat. 

Norvegia - România 4-0

 Minutul 63. Scorul este deja 2-0, norvegienii au un corner, dar Rădoi încalcă din nou regula nescrisă a fazelor fixe și face două schimbări: îi scoate pe Hagi și Pușcaș și îi introduce pe Mitriță și Keșeru. În timp ce înaltul Pușcaș se îndrepta spre bancă prin afara terenului, nordicii au executat scurt și au înscris golul de 3-0 care a închis practic partida. 

România - Belarus 5-3

În minutul 55, jocul este practic închis după ce Nedelcearu a înscris golul de 5-0. Rădoi face trei schimbări, înlocuind aproape o treime din echipă: Maxim, Băluță și Alibec intră în locurile lui Tănase, Man și Pușcaș. După doar 5 minute, Belarus înscrie golul de 5-1. În minutul 70, Rădoi mai face două schimbări, iar până la final oaspeții mai înscriu de două ori, stricând impresia excelentă lăsată de România în prima oră de joc. 

România - Macedonia 3-2 

E minutul 76 și România conduce cu 2-0, deși macedonenii au ratat ocazii uriașe de gol. Rădoi dă un semnal de relaxare și face trei schimbări odată, modificând din nou aproape o treime din echipă: intră Bicfalvi, Maxim și Hagi, ies Stanciu, Man și Tănase. Peste doar 6 minute, scorul este 2-2. 

Hagi și Maxim au o mare parte de vină la golul de 2-1, apoi Maxim dă o pasă stupidă cu călcâiul din care iese contraatactul de 2-2. În apărarea lui Rădoi, Hagi este totuși omul care a înscris golul de 3-2. 

Armenia - România 3-2

 Minutul 72, România tocmai a întors rezultatul și conduce cu 2-1 în fața unei echipe periculoase. Rădoi face două schimbări superofensive: ies Maxim și Stanciu, doi mijlocași, și intră doi atacanți, Keșeru și Tănase. Peste doar 6 minute, Pușcaș face un gest prostesc și e eliminat, iar Rădoi reacționează trei minute mai târziu: intră Crețu și Mihăilă pentru Cicâldău și Man. În doar 8 minute, armenii întorc rezultatul, iar Crețu e cel care comite penaltyul din care gazdele câștigă meciul.

 România - Georgia 1-2 

Minutul 58. Scorul e 0-0, georgienii nu sunt periculoși, dar jucăm cu un om în minus după gestul nepermis făcut de Tănase. Rădoi face trei schimbări, din nou aproape o treime de echipă: Cicâldău, Budescu și Ivan intră în locurile lui Olaru, Maxim și Alibec. Peste numai 3 minute, georgienii deschid scorul, iar în minutul 71 e deja 0-2. 

Anglia - România 1-0 

Minutul 66. Scorul e 0-0 și România joacă mulțumitor. Englezii au avut câteva ocazii, dar nu au reușit niciodată să destabilizeze apărarea noastră. Rădoi face două schimbări și modifică total banda dreapta, cea mai activă zonă a României până atunci: ies impetuosul Sorescu - bun până atunci în jocul ofensiv și decent în apărare - și vârful Alibec, intră debutantul Căpușă și Ianis Hagi. Ivan, cel care îl protejase bine pe Sorescu până atunci, e mutat atacant central, iar cei doi nou intrați fac banda dreaptă. Peste doar 60 de secunde, englezii deschid scorul.

Dragomir: „Nu ghicește schimbările” 

Aseară, în sala de conferințe de la Middlesbrough, Mirel Rădoi a susținut că l-a schimbat pe Sorescu pentru că era “obosit după un sezon lung”. 

La televizor, fundașul dreapta venit de la Dinamo nu dădea semne evidente că n-ar mai putea duce restul de 24 de minute rămas din meci, iar aripa dreaptă Ivan continua să-l sprijine activ. Dintr-o mutare, însă, selecționerul i-a înlăturat pe amândoi din banda dreaptă și a format un alt cuplu, Căpușă-Hagi.

Prezent în studioul GSP Live, antrenorul Ciprian Panait - absolvent și profesor de UNEFS - a vorbit despre fereastra de timp în care un jucător proaspăt introdus pe teren e vulnerabil din punct de vedere fizic: “Sunt studii care arată că, în primul minut de după ce a intrat pe teren, un jucător nu poate să ajungă la intensitate maximală. E dovedit fiziologic. 

El face încălzirea, e chemat din spatele porții și apoi îi trebuie cel puțin două minute până e gata cu echipamentul pe el. Apoi se ridică placa cu numerele de pe tricouri. Când a intrat pe teren, sunt deja 3,4,5 minute în care a fost static. Chiar dacă pulsul lui e aproape de 120, în primul minut și chiar în al doilea nu e apt de un efort cu intensitate maximală”. 

Rădoi, catastrofal la schimbări
Căpușă și Hagi intră pe teren: primul fundaș dreaptă, al doilea e aripă dreapta. Peste 58 de secunde, din banda dreaptă iese faza din care am primit golul

Schimbarea s-a făcut în minutul 65:20. România era în posesie, dar Stanciu a greșit o minge simplă și a făcut un cadou Angliei într-un moment vulnerabil. A urmat un atac așezat care a dus mingea fix în flancul nostru drept, proaspăt introdus în teren. 

La exact 58 de secunde de la schimbare, Căpușă comitea faultul în careu. Exact în fereastra de timp în care întreaga bandă dreaptă nu era pregătită pentru efort maxim. 

A fost pentru a șaptea oară în cele 13 meciuri din mandatul său când schimbările lui Rădoi s-au întors ca un bumerang împotriva propriei echipe. În schimb, selecționerul are doar două momente inspirate până acum: introducerea autorului egalării, Bicflavi, la Belfast în minutul 74, la 0-1 și introducerea lui Hagi în meciul cu Macedonia de Nord, cu precizarea că fiul fostului căpitan al naționalei are și o parte de vină la golul de 2-1 marcat de oaspeți. 

Imediat după înfrângerea din Anglia, Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii, a avut în direct o poziție fermă: “Rădoi nu le are cu schimbările, nu le ghicește. El învață pe spatele echipei naționale, dar învață meserie. Nu are de unde să știe meseria asta, e o meserie grea, dată naibii. La ultimele patru-cinci meciuri a fost neinspirat. Ca să nu spunem altceva”.

Ciprian Panait a fost în stafful a doi antrenori portughezi cu contracte în Liga 1, Jose Peseiro și Augusto Inacio. Fostul lor colaborator a explicat diferența fundamentală dintre cei doi: “Peseiro era un antrenor de antrenament, făcea niște antrenamente incredibile și vedeai rezultatele încă din antrenamente. La meciuri, însă, deciziile nu erau cele mai fericite. 

Inacio era total diferit. Era un antrenor de meci. La antrenamente ți se părea că e apatic, stătea pe margine și observa. În timpul meciului, avea niște decizii uluitoare legate de schimbări. Eu traduceam, îi spuneam jucătorului ce să facă. Omul ăsta a câștigat 90 la sută din meciuri prin schimbările făcute. E o chestiune de fler. Flerul nu ți-l dă nimeni, cu el te naști”. 

Până acum, schimbările selecționerului au avut un impact negativ șocant. La 40 de ani, Rădoi are doar 42 de partide ca antrenor de seniori și, în consecință, puțină experiență. Îngrijorător este faptul că, deși selecționerul se lovește de situații negative, schimbările neinspirate continuă. 

Așa apare întrebarea: Nu are Rădoi fler de antrenor? Și dacă nu are, poate compensa odată cu experiența? 

Evident, mai există și teoria românească a ghinionului, dar în acest caz rezolvarea problemelor de la echipa națională ține de biserică, nu de știința fotbalului. Și atunci am transforma naționala într-un FCSB 2. 

Dacă faci trei schimbări odată, apare un dezechilibru în echipă. Puteam să și pierdem din cauza asta 
- Emil Ursu, fotbalist cu 200 de meciuri în Liga 1 în anii 80-90, după România - Macedonia 3-2

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
fotbal7
fotbal7  •  09 Iunie 2021, 20:33

Sunt nou pe forumul gsp,abia m-am înregistrat,poate şi pentru că am vrut să comentez ce am văzut la meciul României cu Anglia.Nu înţeleg cum un jucător ca Budescu poate fi băgat doar vreo 10 minute,aşa,ca să nu zică presa că la o eventuală înfrângere,ce se profila ,nu a fost introdus pe teren.Oare chiar să nu poată vedea Rădoi glezna fină a lui Budescu?Oare Stanciu,jucător cu o oarecare tehnică,dar individualist şi prea firav ,încât îl dau jos foarte uşor adversarii,să conteze mai mult pentru echipa naţională decât Budescu,jucător care în orice moment este în stare să dea gol sau o pasă decisivă de gol?Oare Moruţan,cu o tehnică la fel de bună,-e drept că uneori se mai complică,dar jocul lui poate fi corectat de antrenor-să nu merite niciun minut de joc?!Eu nu cred.În plus,mă uitam la meci şi aşteptam să ia cineva mingea,să aibă curajul să dribleze,să iasă cu mingea din careu,cum făcea România pe vremuri cu Hagi,Sânmărtean sau Dorinel Munteanu,să dea curaj echipei,să strângă din dinţi,dar NU AM VĂZUT ASTA.Am văzut un Stanciu cu o pasă periculoasă la adversar aproape de careul nostru,un Alibec,-de altfel jucător care nu trebuie să lipsească din atacul echipei naţionale-care nu era Alibec,adică vine după câteva luni de pauză din cauza umei accidentări şi nici nu trebuia convocat,un Chiricheş plictisit,neatent,nemotivat,un Niţă sigur pe el-a înţeles şi Rădoi că e mai bun decât Vlad-şi,faţă de alte meciuri din era Rădoi,un meci destul de bun.Meciul se putea termina şi cu egal.

nomercy
nomercy  •  07 Iunie 2021, 17:59

“Ivan, cel care îl protejase bine pe Sorescu până atunci, e mutat atacant central...” Exact! In sfârșit cineva care vede lucrurile in ansamblu . Apropo de cauza și efect ...

sibelius
sibelius  •  07 Iunie 2021, 16:03
Postat de cati pe 07 Iunie 2021, 14:56

Toata lumea sare pe Radoi si pe schimbarile lui! De acord, omul mai are de invatat! Da' de Stanciu care greseste la faza aia nu se ia nimeni?... sau ca nu este in stare sa traga un sut peste zid din lovitura libera?... sa ca nu face mai nimic tot meciul?... doar alearga, da' de alergat alerga si Banel Nicolita, chiar mai repede! A intrat Budescu (apropo, schimbarea lui Radoi) si a dat o pasa exacta cu exteriorul de vreo 40 metri pe care o asteptasem tot meciul de la maestrul Stanciu! Personal, pe Capusa l-am simtit din prima ca va gresi (sunt fotbalist foarte amator!)... a atins prima data mingea la un aut si din instinct a batut spre Chiriches (deci, defensiv), in loc sa-i paseze lui Hagi care se demarcase la vreo 5 metri in dreapta lui (deci, ofensiv)! Asta-i mentalitatea de roman! Mai lasati-l in pace pe Radoi, poate vine cu vreo medalie de la Tokio si ne inchide gura tuturor! Nu de alta, da' vina apartine mai mult jucatorilor (desteptii de Tanase sau Puscas cu cartonasele lor rosii, Razvan Marin cu penaltyul ratat, grasul de Alibec care se plimba pe teren, Chiriches care face MMA in propriul careu, etc, etc)!

Marea problema e lipsa totala de jucatori pe anumite posturi. Schimbarile aiurea sunt doar bonusul.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează