OPINII  »  EDITORIAL

Andrea Compagno. Îl vrei la națională?

Articol de - Publicat luni, 31 octombrie 2022 10:45 / Actualizat luni, 31 octombrie 2022 16:34

Cu 11 reușite, atacantul de la FCSB este nu doar golgheterul, ci și hitul campionatului. Vorbim totuși despre un fotbalist nu din cale afară de talentat, care acum trei ani juca în Serie D italiană și în San Marino.

Dacă restauratorul Hagi l-a propus pe Larie la națională, are și Dică dreptul să facă asta cu Andrea Compagno. Italianul de 26 de ani este de departe cel mai la modă jucător din prima ligă și principalul candidat la titlul de cel mai bun fotbalist străin în Ancheta Gazetei Sporturilor. 

Selecționerul Edi Iordănescu pune frână entuziasmului antrenorului de la FCSB și amintește de felul în care ne entuziasmăm și ne dezumflăm în timp de record mondial. După ce că este contestat pentru lipsa rezultatelor, Iordănescu jr. mai are și proasta inspirație să fie nepopular. Nepopular nu este același lucru cu a nu avea dreptate.

Andrea Compagno. Îl vrei la națională?
Mereu în coasta apărătorilor centrali adverși, Compagno dovedește un simț al porții nu atât înnăscut, cât educat (foto: Imago)

Precedentul Camora

Care este totuși adevărul cu Compagno? Este el un fotbalist atât de bun încât să merite o naturalizare pentru a fi apt de selecționare în naționala României? Fiindcă se știe, la noi la națională nu ajunge fitecine, avem și noi un nivel, un standard de calitate. 

Dincolo de glumă, cine mai are chef de glume în zilele noastre?, ar fi o dată aspectul juridic al naturalizării fotbaliștilor străini. Pentru a fi eligibili, aceștia trebuie să aibă o vechime de 5 ani în câmpul muncii fotbalului românesc și să fi dobândit cetățenia română. Cazul lui Camora, care a și evoluat pentru națională. Cu rezultate modeste și la o vârstă înaintată, ceea ce l-a transformat în argument al taberei care militează pentru exclusivitatea elementului național. Cam așa cum s-a întâmplat și cu experimentul ratat Christoph Daum.

Ti piacerebbe, măi Andrea?

Nu ne-a ieșit cu Daum și cu Camora, înseamnă că trebuie să ne ferim de străini? Înseamnă că din start Compagno pleacă dezvantajat într-o cursă la care, apropo, nu l-a întrebat nimeni dacă vrea să participe. 

Poate că băiatul ăsta înăltuț din Sicilia, crescut la Palermo și la Catania, apoi șlefuit la echipe de Serie D (!!) ca Due Torri, Pinerolo, Argentina Arma, Borgosesia sau Nuorese, nu își dorește naționala României. Sau poate că da, că la squadra azzurra locurile sunt ocupate. Dar trebuie întrebat. Măi Andrea, ti piacerebbe jocare per la Romania? Hai qualque senzatione? Ai vreun sentiment pentru locul ăsta în care ai devenit fotbalist?

Povestea cu dacii și romanii

Compagno a ajuns acum doi ani în România, la Craiova, de la formația Tre Fiori din San Marino. Cineva de acolo care lucrează cu sau pentru echipa lui Adrian Mititelu a avut inspirația să transfere un fotbalist care marca pe bandă rulantă și câștiga Coppa Titano într-un campionat periferic. 

Format la echipe amatoare sau semiamatoare, dar din Italia, Compagno a dovedit pe pământ românesc că de la alde Gerula și alți Tarabostes încoace, dacii au de învățat de la romani. Numai să vrea. Fără să fie un mare talent, unul care să mângâie mingea, dimpotrivă!, Compagno arată la fiecare apariție că a absolvit clasele primare ale fotbalului. Lucru pe care ai noștri îl sar, considerând, lalolaltă cu antrenorii, că este sub demnitatea lor. Și așa ajung la facultate, dar nu pot citi fiindcă nu știu alfabetul.

Fotbalistul deprinderilor corecte

Compagno este un fotbalist mediu, cu deprinderi corecte din școala elementară. Compagno este un jucător serios, care se supune disciplinei tactice impuse de antrenor. Compagno nu este un munte de fair-play și nu se dă în lături să simuleze, adică posedă bagajul minim de golănie al fotbalistului universal. Compagno are un simț al porții educat și cultivat, dar nu înnăscut. Acest fotbalist mediu, serios, disciplinat, oportunist, viclean și aș zice și norocos este marele hit al campionatului românesc.

Acest fotbalist italian cu deprinderi corecte pe care Dică îl propune la națională este, în general, tot ce nu este fotbalistul român. Și vă las plăcerea să umpleți căsuțele goale. E timp destul până ce Andrea împlinește cei 5 ani de vechime în fotbalul nostru pentru a deveni eligibil la națională.


Comentarii (39)
Flocea
Flocea  •  01 Noiembrie 2022, 20:26

Ti-a dat voie seful tau, *** IOANITOAIA, sa intrebi asa ceva ?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

otelul2011
otelul2011  •  01 Noiembrie 2022, 14:33

nuuuuuu, categoric

ARCADIEzaporojanu
ARCADIEzaporojanu  •  01 Noiembrie 2022, 07:44

iordanescu *** are voie la opinii ??? de cand , caci doar e acolo ca si poza?!?! doar pt bani a vandut OMENIA ! >sluga a fost la ***, ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (39)
Comentează
Close